18 C
Thessaloniki
18.2 C
Athens

Έκθεση Μαρίας Κομπατσιάρη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Μολυβδόβουλα: «Σφραγίζοντας την κληρονομιά του Βυζαντίου»

Η έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη αποτελεί μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Βυζαντινός Κόσμος» που πραγματοποιείται με πρόταση και διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρίας «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη». Τις εκδηλώσεις θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
 
Στις μέρες μας, όπου όλοι σχεδόν βιώνουμε μια πολυδαίδαλη πραγματικότητα, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να συνδέσουμε τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε, με τη δική μας ζωή και να δημιουργήσουμε γέφυρες μεταξύ των …περασμένων, των τωρινών και των μελλούμενων…
Τα μολυβδόβουλα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες και πιο ενδιαφέρουσες εκφάνσεις του βυζαντινού πολιτισμού. Μικρά το «δέμας» αλλά μεγάλα την «τέχνην»,
θεωρούνται από τη σύγχρονη έρευνα, ένα «ανοικτό βιβλίο» πληροφόρησης για τον βίο και τον πολιτισμό των βυζαντινών. 
Τα μολυβδόβουλα σφράγιζαν τα κρατικά και ιδιωτικά έγγραφα της αυτοκρατορίας, μέσα στα οποία καταγράφονταν καθημερινά, αυτό που αργότερα ονομάστηκε «βυζαντινός πολιτισμός» και καλούμαστε εμείς να το διαχειριστούμε ως κληρονομιά. Νόμοι, αποφάσεις, αναθέσεις έργων, διοίκηση, τέχνες, γράμματα, ερωτικές επιστολές…
Όταν η Μαρία Κομπατσιάρη «γνώρισε» τα μολυβδόβουλα, γοητεύτηκε από την μικρή, κρυφή ιστορία του καθενός και αποφάσισε να τα εντάξει στο έργο της. Οι μορφές του Χριστού, της Παναγίας και των αγίων, μαζί με κοσμικά θέματα αποτροπαϊκού χαρακτήρα, βρήκαν θέση μέσα στα κρυπτογραφικά της έργα. Η «άγλωσση» μιλιά που χρησιμοποιεί συνήθως, είναι η σιωπή που αντηχεί, ο αλάλητος στεναγμός της διάχυτης, επιφωνηματικής σήμανσης της εμπειρίας, όπου το κατανοητό συνυπάρχει με το ακατανόητο, ο δομημένος, αρθρωμένος λόγος, με τον αδόμητο, σχεδόν άναρθρο ήχο. 
Η έκθεση περιλαμβάνει χαρακτικά έργα με Μολυβδόβουλα, τα οποία ανήκουν στις Συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και φιλοτεχνήθηκαν και φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την περίσταση.
Πάνω σε τσίγκινες πλάκες με την  τεχνική της οξυγραφίας, η καλλιτέχνης χάραξε και κατόπιν μετέφερε σε χειροποίητα χαρτιά, ότι ερέθισε το βλέμμα και τον χτύπο της καρδιάς της. 
Δια ραφίδος κεκεντημέναι χρυσοποίκιλτες μήρινθοι, οι οποίες στο βυζαντινό παρελθόν συνέδεαν τα μολύβδινα σφραγίσματα με τα έγγραφα που ταυτοποιούσαν, στο έργο της εικαστικού υπαινίσσονται την πρόθεση της να συνδέσει το σήμερα με το χθες, γιατί όπως υποστήριζε και ο διεθνούς φήμης εικαστικός Γιάννης Κουνέλλης: «Ο καλλιτέχνης καλείται να «διαβάζει» το παρελθόν και να προσθέτει στο μέλλον τη δική του ανάγνωση. Η ανάγνωση του παρελθόντος είναι μια συνήθεια, μια παράδοση…»
 
Η έκθεση συνοδεύεται από τρίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά – αγγλικά-  ιταλικά), τα κείμενα του οποίου γράφουν οι Παναγιώτης Καμπάνης, Δρ Αρχαιολόγος-Ιστορικός στο ΜΒΠ και Μιλτιάδης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της  Τέχνης του ΑΠΘ.
Επιμέλεια έκθεσης – κειμένων: Παναγιώτης Καμπάνης, Δρ. Αρχαιολόγος – Ιστορικός Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Μουσειολογική μελέτη – εφαρμογή: Αναστασία Καραδημητρίου, Αρχιτέκτων-Μηχανικός Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
 

Info

Περιοδική ΄Εκθεση Μαρία Κομπατσιάρη
ΜΟΛΥΒΔΟΒΟΥΛΑ: «Σφραγίζοντας την κληρονομιά του Βυζαντίου» 
Χώρος:  Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων “Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου”
Διάρκεια Έκθεσης: 19 Οκτωβρίου-17 Νοεμβρίου 2019
Επισκέψεις: Καθημερινά ώρες λειτουργίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

 
 
 
 

 

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
18 ° C
19 °
17.2 °
45 %
5.1kmh
20 %
Δε
18 °
Τρ
17 °
Τε
18 °
Πε
16 °
Πα
17 °