Έκθεση: Αλησμόνητες Πατρίδες - Σύμβολα και Μνήμες

Αλησμόνητες Πατρίδες: Σύμβολα και Μνήμες -πανελλήνια εικαστική έκθεση στη Καλαμαριά

Ο Δήμος Καλαμαριάς και η Myrό gallery οργανώνουν την έκθεση “Αλησμόνητες Πατρίδες: Σύμβολα και Μνήμες”. Μια έκθεση σε σύλληψη και επιμέλεια του Εικαστικού Επιμελητή Πάρη Καπράλου, που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 1922-2022 Μια θάλασσα μνήμες…και γινήκαμε όλοι ένα“, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 στις 19:00 (7 το απόγευμα) στον χώρο της Πινακοθήκης του Πολυχώρου Τέχνης Remezzo, Νικολάου Πλαστήρα 2, παραλία Αρετσούς, Καλαμαριά. Την έκθεση θα εγκαινιάσουν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης, και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Αθλητισμού Νεολαίας και συντονιστής του Επετειακού προγράμματος εκδηλώσεων “Καλαμαριά 1922-2022” κ. Θάνος Γιαννακός, παρουσία των συντελεστών της και των περισσοτέρων συμμετεχόντων καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα που απάντησαν με τα έργα τους στο κάλεσμα της έκθεσης και θα ταξιδέψουν για να παρευρεθούν στα εγκαίνια.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι:

Φανή Πανταζίδου, Λία Στεργίου, Δημήτρης Μολώνης, Ιωάννα Παρασκευά, Χρήστος Βιδούρας, Γιώργος Σπανουδάκης, Βενετία Λινάρδου, Μαρία Αργυρίου, Αφροδίτη Ευθυμίου, Έφη Μπόζια, Καλλιόπη Καμπούρη, Ευαγγελία Καραστέργιου, Παρασκευή Ζάννη, Δέσποινα Πένη Δεμερτζή, Μαρία Σταμάτη, Natalia Kazirelova, Αιμιλία Αντωνίου, Μανώλης Μπίτζος, Δέσποινα Αγγελοπούλου, Σοφία Φουντουλάκη, Νίκος Πανταζής, Αθανασία Νούνη, Νίκος Μπασιάς, Παύλος Βησσαρίου, Αργυρώ Δρίβα, Γιώργος Μοσχοβίτης, Λία Κοντεκά, Ειρήνη Ολυμπίου, Αγγελική Παπακωνσταντίνου, Μαρίνα Αναστασόπουλου, Χρύσα Παπανδρίκου, Ελένη Νικολακοπούλου, Δημήτρης Κρίστιτς, Ολυμπία Λέτσιου, Κώστας Μίχος, Ιωάννα Μαργέλη, Νικολίνα Tσομπάνη, Μαρία Γενιτσαρίου.

Σημειώνει στο κείμενο τεκμηρίωσης ο κ. Πάρης Καπράλος,:

“Κωνσταντινούπολη, Τραπεζούντα, Κερασούντα, Σινώπη, Αμάσεια, Σαφράνπολις, Σίβας, Ερζερούμ, Άδανα, Σμύρνη, Αϊβαλί, Παράλια της Μικράς Ασίας είναι τα σύμβολα του Ελληνισμού που εξακολουθούν να συγκινούν και να συνιστούν ανεξίτηλα σημεία του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Ιστορικό αφήγημα για κάποιους, αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής και οικογενειακής καταγωγής για κάποιους άλλους, ειδικώς η Μικρασιατική Καταστροφή είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχθεί ο Ελληνισμός. Παρά το ξεριζωμό του 1922, το τελευταίο από μιά σειρά άλλων, είναι σωστό να θεωρούμε σήμερα “χαμένες” αυτές τις πατρίδες όταν στη πραγματικότητα θα πρέπει και να τις ονομάζουμε και να τις αναγνωρίζουμε ως Αλησμόνητες.

Χαμένο είναι ό,τι λησμονούμε, ό,τι δεν συμβάλλει στο είναι μας, στη κοινωνία, τη προσωπικότητα, το συλλογικό ασυνείδητο, τη παράδοση και την ιστορία μας. Ό,τι δεν λαμπρύνει και δεν ενδυναμώνει το πολιτισμό μας, και τους εξωστρεφείς δεσμούς μας, δημιουργώντας γέφυρες φιλίας και αλληλοκατανόησης. Χαμένο είναι ο,τιδήποτε δεν ενεργοποιεί τη μνήμη, τη βούληση και το συναίσθημα. Γι’ αυτό η Μικρά Ασία είναι και πρέπει να παραμένει ζωντανή στη μνήμη μας. Μπορεί πλέον να μοιάζει με την Ουτοπία, όχι διότι δε μπορεί να ανακτηθεί εδαφικά, αλλά επειδή η αξία της εδράζεται μέσα μας, συνδιαμορφώνει την ηθική, τη φιλοσοφία και την αίσθηση ότι όσο μικρό “κλαράκι” και αν είμαστε, οι ρίζες μας πάνε βαθιά και πολύ μακριά σε αυτό το τεράστιο δέντρο της ζωής που ανήκουμε όλοι”.

► Info

Η έκθεση διαρκεί 5-19 Νοεμβρίου 2022 και ο χώρος της Πινακοθήκης του Πολυχώρου Τέχνης Remezzo (Νικολάου Πλαστήρα 2, παραλία Αρετσούς ) θα παραμείνει ανοικτός με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Μέρες/Ώρες: Τρίτη 18:00 – 21:00, Πέμπτη 11:00 – 14:00 & 18:21:00, Παρασκευή 11:00-14:00 και Σάββατο 11:00 – 14:00


Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια (2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017), ενώ από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Περισσότερες πληροφορίες: https://artgrid.gr/paris-kapralos/


Σχετικά με την Myrό Gallery

Η MYRÓ Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον χώρο του Πολιτισμού και των εικαστικών τεχνών (Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, κ.α.) τον Σεπτέμβριο του 2011. Από το 2020 και εξής υπεύθυνη της Myrό Gallery είναι η Μαριάνα Ρωσιάδου. Τέσσερις διακριτοί χώροι συναποτελούν την MYRÓ Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων. Ο χώρος δίνει σε νέους ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς, ευνοεί συνεργατικά σχήματα μεταξύ καλλιτεχνών, παρουσιάζει πολλά projects και concept εκθέσεις, και παρουσιάζει συχνά εκθέσεις σύγχρονης γλυπτικής και σε με την Greek Marble Initiative.


Διαβάστε επίσης:

Έκθεση ζωγραφικής Μπάμπης Πυλαρινός «Σημεία ονείρων»