Έκθεση- Ελευθερία & δημιουργία: Δεσμοί χωρίς δεσμά

“Ελευθερία & δημιουργία: Δεσμοί χωρίς δεσμά” στη Luminous Eye


Οι εικαστικοί επιμελητές Πάρης Καπράλος και Βέρα Κατρανίδου σε συνεργασία με 40 εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Κύπρο σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “Ελευθερία & δημιουργία: Δεσμοί χωρίς δεσμά” και να τιμήσετε με την παρουσία σας τα εγκαίνια της τη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, ώρες 19:00 – 22:00. Η έκθεση, που πραγματεύεται τις προϋποθέσεις τις δημιουργηκότητας σε κοινωνικά δυστοπικούς καιρούς, λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα στο χώρο τέχνης Luminous Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42) και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr).

Σημειώνουν οι Επιμελητές:

“Η ανθρώπινη δημιουργικότητα αναπτύσσεται με τη προυπόθεση της ελευθερίας. Οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν στα έργα τους μεταφράζοντας την ανθρώπινη εμπειρία σε μορφές και συμβολισμούς που συμπυκνώνουν τον Πολιτισμό. Η δημιουργικότητα συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη να είμαστε ελεύθεροι, όχι μόνο από εξωτερικούς περιορισμούς, αλλά και από εμπόδια που απορρέουν από τον εσωτερικό μας κόσμο. Ο Σαρτρ επισημαίνει: “Η ελευθερία είναι η απόλυτη ανάγκη και η πηγή κάθε δημιουργικότητας”. Η φράση αυτή αναφέρεται στο έργο του Σαρτρ “Οι Ουδέτεροι” (Les Mains Sales) και αποτελεί έναν από τους στόχους του Σαρτρ να εξετάσει τη σχέση μεταξύ ελευθερίας και δημιουργικότητας. Όταν αισθανόμαστε ελεύθεροι, μπορούμε να αναπτύξουμε και να εκφράσουμε τον πυρήνα της ύπαρξής μας με τον τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί να προσφέρει. Ο Πικάσο είχε επίγνωση του δεσμού ανάμεσα στη δημιουργική πράξη και την ελευθερία, δηλώνοντας: “Η τέχνη είναι η ελευθερία να δημιουργείς χωρίς την ανάγκη να εξασφαλίζεις την επιβίωσή σου”. Μέσα από την επιλογή τους να αφήσουν ελεύθερη την φαντασία τους να οδηγήσει τη δημιουργία τους, οι καλλιτέχνες διασχίζουν τα όρια του συμβατού και εξερευνούν νέα οράματα. Ο Καντ επισημαίνει: “Η φαντασία δεν εξαρτάται από τον περιορισμό των αισθητηρίων εντυπώσεων ή από την επίγνωση των πραγμάτων, αλλά μάλλον εξαρτάται από τη διάθεση του πνεύματος”. Αυτή η διάθεση απελευθερώνει τη φαντασία να ανθίσει και να εμφανίσει νέες ιδέες και νέα προοπτικά. Οι καλλιτέχνες αποτελούν παραδείγματα της παραπάνω θεωρίας, αφού προκειμένου να δημιουργήσουν κατακτούν την ελευθερία να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία. Ο φιλειρηνιστής ζωγράφος και γλύπτης Στερίκας Κούλης, άφησε πενυματική παρακαταθήκη στο τοίχο του σπιτιού του στις όχθες του Σακουλέβα στη Φλώρινα ένα κείμενο με επωδό: “Δημιουργία σημαίνει ελευθερία”. Πόσο ελεύθερος όμως μπορεί να είναι οποιοσδήποτε σήμερα; Πως οι δεσμοί μας με αόρατα δεσμά μας καθηλώνουν;”

Ο επισκέπτης θα δει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής γλυπτικής, φωτογραφίας, κατασκευές, ψηφιακή τέχνη, και κολλάζ.

Στην έκθεση έχουν συμβάλλει με τα έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Γιάννης Γαλαίος, Καίτη Πανάγου, Μαρία Γ.Κρητικού, Σοφία Σοφιανίδου, Λίτσα Μπακοπούλου, Μάκης Ζαχαράτος (ΕΥΘΥΜΙΟΣ), Ελένη Ισχάκη, Λένα Σπάνια, Anastasia Potekhina, Αργυρώ Δήμου, Δόξα Γεωργοπούλου, Giorgia Pavlidou, Σπύρος Λάμπρου, Zak Kirakosian, Ειρήνη Χατζηλάκου, Νικόλαος Πέτης, Θωμάς Νικόπουλος, Αλεξάνδρα Αδαμοπούλου, Χρυσούλα Δεμάγκου, Alia Corm, Ana Marija Aksentijevic, Παναγιώτης Μαρκουλίδης, Σίσσυ Παναγοπούλου, Χρυσάνθη Τσούμα, Ασημίνα Βελεχέρη, Μαρία Ντάρλα, Τότα Βελησσάρη, Λιάνα Κρανιώτου, Tat Rosso, Lara Clayson, Κατερίνα Σπυροπούλου, Γιασεμή Υφαντή, Γιώτα Τζότζολη, Στεφανία Ιωαννίδου, Αλέξανδρος Παντελιός, Χριστίνα Φαγαδακη, Σοφία Σάγια, Δέσποινα Ράμπια, Νίκη Βαρελίδου, Susanne Wiegand-Kalos.

Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος (στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) αναμνηστικός κατάλογος-βιβλίο, διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν.

► Info

Ώρες/Μέρες: Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

H έκθεση θα διαρκέσει εως και τη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Το εικαστικό θέμα της αφίσας είναι λεπτομέρεια έργου της Alia Corm.

Instagram
#bondswithoutconstraints

Σχετικά με τη Luminous Eye
Η Luminous Eye: είναι ένας αθηναϊκός χώρος τέχνης που συνδυάζει και εκφράζει τις ιδέες και το πνεύμα των ιδρυτών της Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη, Κατερίνας Καρανίκα, Παύλου Παυλίδη, αποτελώντας μία κοιτίδα που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με ξένες γκαλερί, και δίνει το δικό της στίγμα ποιότητας στα καλλιτεχνικά πράγματα των Αθηνών.

Σχετικά με την ARTgrID
Η ARTgrID είναι μία πλατφόρμα επαγγελματικών υπηρεσιών για τον κλάδο των εικαστικών τεχνών που ασχολείται συστηματικά με τη προβολή και προώθηση ποιοτικής σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης σε όλο τον κόσμο. Θεωρώντας τη Τέχνη καθολικό αγαθό, και το διαδίκτυο πολύτιμο πεδίο για τη διαφάνεια, τις ίσες ευκαιρίες και τη πρόσβαση στα αγαθά του Πολιτισμού, η πλατφόρμα παρέχει στους καλλιτέχνες νέους τρόπους προβολής, στους επαγγελματίες (Μουσεία, Χώρους Τέχνης, Επιμελητές /Διοργανωτές εκθέσεων, συμποσίων και φεστιβάλ εικαστικών) μετατροπή και φιλοξενία των εκθέσεων & εκδηλώσεων τους σε διαδικτυακές, και σε συλλογικότητες, ενώσεις, και καλλιτεχνικές ομάδες υπηρεσίες οργάνωσης προβολής και πωλήσεων, τόσο με τη διοργάνωση φυσικών εκθέσεων, όσο και μέσω ψηφιακών δράσεων.Η εταιρεία διαθέτει δίκτυο συνεργατών υψηλής εξειδίκευσης σε καλλιτεχνικά, νομικά, επενδυτικά θέματα και σε ζητήματα εξειδικευμένης προβολής & επικοινωνίας στα εικαστικά πράγματα, γεγονός που της επιτρέπει να συστήνει στους φιλότεχνους νέους καλλιτεχνικούς ορίζοντες. Επιπλέον αναπτύσσει μέσω εξειδικευμένων συνεργατών περιεχόμενο και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς αρχιτέκτονες, διακοσμητές και επαγγελματίες των κλάδων φιλοξενίας, εστίασης, και διοργανωτές εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής. Πληροφορίες: https://artgrid.gr


 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως