Έκθεση: Ένα εικαστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη

“Ένα εικαστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη” – Ομαδική έκθεση ζωγραφικής


Στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Ένα εικαστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη”.

Η έκθεση παρουσιάζει συγκεντρωτικά τις οκτώ ξεχωριστές θεματικές εκθέσεις του ζωγράφου και λογοτέχνη Βασίλη Ιωαννίδη, που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 έως το 2011 στον μικρό εκθεσιακό χώρο Δίπολο, ως μια πρωτοβουλία του ιδίου προκειμένου να παρουσιαστούν εικαστικά τα σημαντικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια ερευνητική προσπάθεια που σκοπό έχει να σκιαγραφήσει τη Θεσσαλονίκη, να ξετυλίξει τις όψεις της πόλης σαν μικρές ιστορίες και τελικά να δημιουργήσει ένα σπονδυλωτό εικαστικό μυθιστόρημα. Κάθε μία από τις 8 θεματικές ενότητες αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Οι θεματικές ενότητες είναι: «Άνω Πόλη», «Το λιμάνι», «Η κεντρική αγορά», «Παραλία Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκός», «Παραβαρδάρια περιοχή, σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης», «Γενικές απόψεις Θεσσαλονίκης, περιαστικός χώρος», «Αρχιτεκτονικά, βιομηχανικά κτίσματα και μνημεία της Θεσσαλονίκης», «Σκηνές με ανθρώπους στην παραλία».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι κυριότεροι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες με σημαντική θητεία στην αστική τοπιογραφία: Αδαμαντίδης Γιάννης, Βλαχοπούλου Άρτεμις, Ζαχαριάδης Σώτος, Ζογλοπίτης Φώνης, Θωμαΐδη Ναταλία, Ιωαννίδης Βασίλης, Κουτρουμπής Κώστας, Μαβίδης Γιάννης, Μάνος Φίλιππος, Παπασπύρου Ντίνος, Τσατσάγιας Γιάννης.

Στους καλλιτέχνες δόθηκε ειδική παραγγελία να δημιουργήσουν εικαστικά έργα αποκλειστικά για αυτές τις εκθέσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο εικαστικό υλικό που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο σύνολό του. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν πίνακες παλαιότερων χρόνων ώστε να μπορέσει το αποτέλεσμα να είναι ολοκληρωμένο. Παρά τη χρονική απόσταση από τις αρχικές θεματικές εκθέσεις, το περιεχόμενο παραμένει επίκαιρο καθώς οι καλλιτέχνες έχουν καταφέρει μέσα από τις διαφορετικές τεχνοτροπίες και εικαστικές προσεγγίσεις τους να αποδώσουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, τον χαρακτήρα της και τον εσωτερικό της ρυθμό, δημιουργώντας τελικά ένα εικαστικό οδοιπορικό στην πόλη.

Την ημέρα των εγκαινίων θα γίνει και η παρουσίαση του ομότιτλου εικαστικού λευκώματος από την ιστορικό τέχνης Ευθυμία Κούντουρα.

Επιμέλεια Έκθεσης: Μαρία Ιωαννίδου

► Info

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης 
Διάρκεια έκθεσης: 14 Μαρτίου έως 23 Απριλίου 2023
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:30,

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας : Τετάρτη έως Παρασκευή 10.00 – 18.00, Σάββατο 11:00 – 16:00
Τηλ. 2313 318538, 2310 427555 | e-mail pinakothiki@thessaloniki.gr


  • Το cityportal σας συνιστά πριν επισκεφθείτε έναν χώρο, να επικοινωνείτε πρώτα μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε το πρόγραμμα, μέρες και ώρες λειτουργίας, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία στην περίπτωση που υπάρξει κάποια ακύρωση ή αναβολή της τελευταίας στιγμής

  • Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως