Έκθεση: Φοίνιξ & Αγών | Βυζαντινό Μουσείο

«Φοίνιξ & Αγών» | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού


Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Nομισματικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων 2023, με μια περιοδική έκθεση υπό την αιγίδα του ICOM (International Council of Museums) με τίτλο: «Φοίνιξ & Αγών».

Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο ανάμεσα σε αυθεντικά ιστορικά κειμήλια (νομίσματα, μετάλλια, μήτρες, σφραγίδες του Όθωνα, του Καποδίστρια και αγωνιστών του ΄21) με σύγχρονα έργα. Ο εικαστικός Νίκος Τσιαπάρας παρουσιάζει 21 ζωγραφικά σχέδια, ακρυλικά σε τελάρα και μία κατασκευή, εμπνευσμένα από τους μοναδικούς αυτούς θησαυρούς.

«Καραϊσκάκης», ακρυλικά σε καμβά, 110 x 110 εκ. 2021

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2023 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα: Ι. Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής, ΙΙ. Δράση για την κλιματική αλλαγή, και ΙΙΙ. Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αυτό το σκεπτικό και σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εστιάζοντας στη συμβολή των μουσείων στα ζητήματα Αειφορίας και Ποιότητας ζωής με την έκθεση «ΦΟΙΝΙΞ – ΑΓΩΝ» στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» από τις 8 Ιουνίου έως 13 Σεπτεμβρίου 2023. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η επανάχρηση και η ανακύκλωση υλικών που συντείνουν στην κυκλική οικονομία, καθώς επίσης και οι συνεχείς αγώνες που διασφαλίζουν την ελευθερία και την ευημερία.

Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο νεότερων τέχνεργων του Νομισματικού Μουσείου με σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, ο οποίος διαρθρώνεται σε δύο ενότητες:
1. «ΦΟΙΝΙΞ». Νομίσματα, Μετάλλια, δύο μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες και Σφραγίδες του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον αναγεννώμενο φοίνικα θα συνομιλούν με τις δημιουργίες «Αναγέννηση» της γλύπτριας Αφροδίτης Λύτη από μεταλλικά στοιχεία και γυάλινες ψηφίδες και «Φοίνιξ» του εικαστικού Γιώργου Μπαρδάκα από ανακυκλωμένα υλικά, αποδεικνύοντας πώς από τα «σκουπίδια» μπορεί να αναγεννηθεί ένα γλυπτό.

2. «ΑΓΩΝ». Μετάλλια, Αριστεία και μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες του βασιλιά Όθωνα Α΄ με αγωνιστές και αγωνίστριες του 1821 θα συνομιλούν με ζωγραφικά έργα του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα εμπνευσμένα από αυτά, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αειφόρο αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία ατόμων και λαών.

Υπεύθυνοι: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου – Δρ Γεώργιος Κακαβάς

Συνεργαζόμενος φορέας: Νομισματικό Μουσείο

Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)

► Info

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»
Διάρκεια έκθεσης: 8/6 – 13/9
Εγκαίνια έκθεσης Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 19:00.

Ωράριο λειτουργίας:

1η Απριλίου 2023 έως την 31η Οκτωβρίου 2023
08:00 – 20:00

Εισιτήρια
8€ κανονικό,
4€ μειωμένο

Αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω ΟΔΑΠΠ


  • Το cityportal σας συνιστά πριν επισκεφθείτε έναν χώρο, να επικοινωνείτε πρώτα μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε το πρόγραμμα, μέρες και ώρες λειτουργίας, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία στην περίπτωση που υπάρξει κάποια ακύρωση ή αναβολή της τελευταίας στιγμής

  • Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως