βιτρινες οτε

Έκθεση φωτογραφίας Δημήτρη Γ. Λουζικιώτη «Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης»

Εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης». Ατομική έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Γ. Λουζικιώτη στις Βιτρίνες τέχνης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης

«Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης»

Η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Γ. Λουζικιώτη με τον τίτλο «Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης» παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο Βιτρίνες τέχνης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης από το Σάββατο 7 Μαΐου 2022. Πρόκειται για μια μονοθεματική έκθεση που αφορά στα «Αναστενάρια», δηλαδή την ιεροπραξία της πυροβασίας σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

Εκθεση Δημήτρης Λουζικιώτης στις βιτρίνες τεχνης του ΟΤΕ

Οι εικόνες που εκτίθενται ελήφθησαν από το 2011 έως το 2014 στην Αγία Ελένη Σερρών και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και αποτελούν τμήμα πολύχρονης εργασίας του φωτογράφου με πρόθεση την αποτύπωση και την καλλιτεχνική απόδοση της εξέλιξης της ιεροπραξίας, μέσα από την ένταση των συναισθημάτων που εκφράζονται στα πρόσωπα και τα σώματα των ιερουργών καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετουργίας: από την αρχική ηρεμία και την ευλάβεια, στο άναμμα της φωτιάς, από την άντληση δύναμης διαμέσου του χορού στο «κονάκι» –όπως ονομάζουν τον χώρο του ιερού τους– έως την έκσταση που βιώνουν οι χορευτές πάνω στα κάρβουνα.

Οι φωτογραφίες προσπαθούν να αποδώσουν όσο το δυνατό πιο παραστατικά το στίγμα της γιορτής, δίχως εντυπωσιασμό αλλά με την απαιτούμενη «ζεστασιά», συγκίνηση και ιερότητα, έτσι όπως ενυπάρχει στο δρώμενο. Για την εργασία εκδόθηκε το 2014 σχετικό ομότιτλο λεύκωμα σε επιμέλεια της Στέλλας Τσιαρβούλα.

Εκθεση Δημήτρης Λουζικιώτης στις βιτρίνες τεχνης του ΟΤΕ

► Info

Έκθεση φωτογραφίας Δημήτρη Γ. Λουζικιώτη
«Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης»
Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 7 ως Κυριακή 29 Μαΐου 2022
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Αργυριάδης

Aτζέντα Θεσσαλονικης: Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Δες ΕΔΩ όλα όσα γίνονται (σινεμά, πρόγραμμα κινηματογράφων, τηλεόρασης θέατρο, παραστάσεις, χορός, συναυλίες, Live, νυχτερινή ζωή, μπουζούκια, ομιλίες, εκθέσεις εικαστικών, γονείς και παιδί, Διαγωνισμοί, Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ. Είναι ο πλέον έγκυρος και πλήρης οδηγός για διασκέδαση – έξοδο στη Θεσσαλονίκη!

Την έκθεση και το σχετικό λεύκωμα που εκδόθηκε το 2014, συνοδεύει το παρακάτω κείμενο του καθηγητή στη Φιλοσοφική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επί 25 χρόνια επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μάνου Στεφανίδη:

«Εικόνες υπέρβασης»

Το δράμα με τη φωτογραφία είναι ότι συχνά εξαντλείται στο ορατό. Καταφάσκει δηλαδή στο προφανές και φωταγωγεί το αυτονόητο. Πρόκειται για εκείνο το δράμα των μορφών που ξεκίνησε το 19ο αιώνα από την παραστατική ζωγραφική και το νατουραλιστικό θέατρο, αλλά που τώρα καταδυναστεύει εκτός των άλλων το σινεμά, τη βιντεο-αρτ ή τις εικόνες των media. Η τέχνη όμως ζωοποιείται όταν αποκολλάται από την κοινοτοπία. Όταν φτάνει από το ορατό στο αόρατο, όταν περισσότερο υπαινίσσεται και λιγότερο αναπαριστά. Όταν, τέλος, ακραγγίζει το ιερό, ψηλαφεί το αίνιγμα και δεν φοβάται το τρομερό. Τέχνη είναι με άλλα λόγια εκείνη η μεταφυσική που όμως φτιάχτηκε από ανθρώπινα χέρια και το θαύμα που δεν χρειάζεται έναν θεό για να επιφανεί.

Σε αυτόν το δρόμο κινούνται οι εξαιρετικές φωτογραφίες του Δημήτρη Λουζικιώτη. Θέμα τους είναι τα Αναστενάρια και οι βακχεύοντες χριστιανοί με τις εικόνες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα χέρια. Η προετοιμασία της ιεροτελεστίας, η κορύφωση της δοκιμασίας, η απο-θέωση. Τα κάρβουνα που καίνε σαν μάτια, οι ψυχές που καίνε σαν κάρβουνα. Πρόκειται βέβαια για εκείνες τις ψυχές που εμπιστεύονται ακόμη και το ένστικτο και την παράδοση σε μια εποχή που έχει απαξιώσει την παράδοση και απομείωσε την ποιητική των ενστίκτων, που μεταμόρφωσε τον ορθολογισμό από εργαλείο και πυξίδα σε γκλομπ του αστυφύλακα που στέκει στη γωνία.

Ο Δημήτρης Λουζικιώτης δημιουργεί ευκρινείς και πυκνές εικόνες που φλερτάρουν το σινεμά και που λένε ιστορίες για τα πρόσωπα, την πίστη ή το φόβο τους και για την υπέρβαση που δικαιούται ο καθένας αφήνοντας στο θεατή το προνόμιο να μαντέψει το τέλος όλων αυτών. Ανήσυχες οπτικές γωνίες, αιφνίδια instantantès, πανοραμικές όψεις, λεπτομέρειες εκφράσεων, το στιγμιαίο που φιλοδοξεί να γίνει αιώνιο, ο τρόμος του κενού και το χρώμα ως αποκάλυψη. Σπουδαία πράγματα δηλαδή για μια εποχή που θεωρεί σπουδαίο το σοβαροφανές και που φοβάται ό,τι ακριβώς αγνοεί. Σπουδαία πράγματα, τέλος, για όσους ακόμα επιμένουν να πιστεύουν σε εκείνα που δεν φαίνονται κι όμως υπάρχουν…».
Μάνος Στεφανίδης

Εκθεση Δημήτρης Λουζικιώτης στις βιτρίνες τεχνης του ΟΤΕ

Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης – Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης γεννήθηκε στη Στρατονίκη Χαλκιδικής και είναι freelancer επαγγελματίας Graphic Designer, Φωτογράφος και Σύμβουλος Επικοινωνίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη (www.louzikiotis.gr / www.louzikiotis.com).

Δημήτρης Λουζικιώτης
Δημήτρης Λουζικιώτης

Συνεργάζεται με πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς, με αντικείμενο εργασιών την οπτική επικοινωνία, τη διαφήμιση και τις εκδόσεις. Παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σύγχρονου design και branding υψηλής αισθητικής και αποτελεσματικότητας, σε συμβατικά και ψηφιακά μέσα.

Σχεδίασε πλήθος από εταιρικές ταυτότητες, συσκευασίες, διαφημιστικές καταχωρήσεις, εταιρικά και προϊοντικά έντυπα, βιβλία και εξώφυλλα, περιοδικά και εφημερίδες, αφίσες και banners, web sites, cd’s και video. Επίσης, σχεδίασε και υλοποιήσε πολλές διαφημιστικές καμπάνιες και προωθητικές ενέργειες επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων. Παράλληλα εργάζεται στον τομέα της διαφημιστικής, εφαρμοσμένης και καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας και συμμετείχε σε ομαδικές. Εργα του δημοσιεύτηκαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, παρουσιάστηκαν σε gallery και χώρους τέχνης και αρκετά ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στην BIENNALE:1 Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη 2007).

Έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά λευκώματα («Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης», εκδόσεις «Χαρτόδετο», 2014 και «Άθως Θύραυλοι Στώμεν», εκδόσεις «Χαρτόδετο», 2016), «Μάσκες-Συλλογή Γιώργη Μελίκη», εκδόσεις του ΛΕΜΜ-Θ, 2019). Δημοσιεύει τακτικά άρθρα πολιτιστικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης» (www.perix.org).

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
▪ «Αναστενάρια στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης», 2007, BIENNALE:1 Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη
▪ «Ο Άγιος Ζι-Βέγγος» / 2011, Οψοποιείον η Ωραία Ελλάς, Θεσσαλονίκη
▪ «Είμαστε όλοι θυμωμένοι (Έρημη χώρα-ΚΡΙΣΗ-μοι καιροί)», 2012, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
▪ «Αναστενάρια. Στην ιερή έκσταση της παράδοσης», 2014, Αλατζά Ιμαρέτ, Θεσσαλονίκη / 2014, Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), Αθήνα / 2016, Κουρσούμ Τζαμί, Τρίκαλα / 2022, Βιτρίνες τέχνης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
▪ «Δρόμοι του Κουδουνιού», 2015, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
▪ «Άθως Θύραυλοι Στώμεν», 2017, Αρχοντικό των Μπενιζέλων, Αθήνα / 2018, Πανεπιστήμιο της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας», Βουλγαρία / 2018, Αγιορειτική Εστία, Θεσσαλονίκη / 2019, Μύλος του Παππά, Λάρισα

Έκθεση: «Οι Θεσσαλονικείς Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, Βυζαντινοί ιεραπόστολοι»

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως