«Η Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών – Ο Γνωστός Άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη» στο «Μπέη Χαμάμ»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας εγκαινίασε την Τετάρτη 30 Ιουνίου, την παράλληλη έκθεση της ελληνικής συμμετοχής στη 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά και του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Η Ελλάδα συμμετέχει, για μία ακόμη χρονιά, σε μία έκθεση – θεσμό που συμπληρώνει φέτος 41 χρόνια ζωής. Το θέμα της φετινής έκθεσης τιτλοφορείται «Πώς θα ζήσουμε μαζί;» (“How will we live together?”) και η ελληνική συμμετοχή, με την πρόταση «Η Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών – Ο Γνωστός Άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη», επιχειρεί να απαντήσει σε αυτό το καίριο ερώτημα αναδεικνύοντας τη σημερινή μορφή του άξονα της οδού Αριστοτέλους σε ένα πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι και διερευνώντας το διαχρονικό φαινόμενο συνάντησης και συνύπαρξης μέσα από μια ιστορική και κοινωνιολογική σκοπιά.

Στην παράλληλη έκθεση, της ελληνικής συμμετοχής στη 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, η οποία πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζεται μια ιστορική αναδρομή στη δημιουργία της οδού Αριστοτέλους μέσα από ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα δείγμα αστικού εκσυγχρονισμού που σχεδιάστηκε πριν από 100 χρόνια από τον Γάλλο αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Ερνέστ Εμπράρ.

Στον χώρο του «Μπέη Χαμάμ» έχει κατασκευαστεί μία μακέτα 5,5 μέτρων, στην οποία απεικονίζεται η μετάβαση αυτή από το αρχιτεκτονικό όραμα στην υλοποίηση, με συγκριτική εικονογράφηση της σημερινής μορφής του άξονα, καθώς και προπλάσματα των αρχικών μορφών των οικοδομημάτων και αναλυτικοί γεωγραφικοί χάρτες αποτύπωσης του ευρύτερου αστικού χώρου.

Η εκδήλωση των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ωδείου της Αρχαίας Αγοράς, ενώ προηγήθηκε ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης στο «Μπέη Χαμάμ».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, στα εγκαίνια της παράλληλης έκθεσης της ελληνικής συμμετοχής στη 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας στη Θεσσαλονίκη με τον καθηγητή του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλα Καλογήρου.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η γενική πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Σαντρίν Μουσέ, καθώς και πολιτικοί και θεσμικοί εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης και ακαδημαϊκοί.

Στον χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε: «Το φετινό θέμα της Μπιενάλε αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να αναλογιστούμε τη συνύπαρξή μας με το αστικό περιβάλλον και τη σημαντική συμβολή του στη διαμόρφωση της καθημερινότητάς μας, της ζωή μας. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να προσδώσουμε στις πόλεις μας τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις ορατές πλέον επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Προωθούμε στρατηγικές αστικές αναπλάσεις σε όλη τη χώρα, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 475 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών και επενδύσεων. Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα διδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την αξιόλογη δουλειά τους τόσο εδώ στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη Βενετία, η οποία αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία προβολής της χώρας μας και ένα ενδεικτικό δείγμα του παραγόμενου αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού από τους Έλληνες δημιουργούς».

O Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, σημείωσε: «Η ελληνική πρόταση στη 17η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας παρουσιάζει την αστική ιστορία και τη σημασία των πόλεων ως τόπους συγκέντρωσης, δημιουργικότητας, επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, αλληλεπίδρασης και συγχρωτισμού μεταξύ ποικίλων ιδεών, προβληματισμών και προτάσεων.
Χαιρετίζουμε την ελληνική συμμετοχή ομάδας διδασκόντων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης για τη δημιουργική ιδέα της «Λεωφόρου της Κοινωνίας των Εθνών – Ο Γνωστός Άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε ως αποστολή την αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό κάνουμε με πλειάδα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων, σχεδιάζοντας επί εδάφους το νέο αστικό περιβάλλον για όλη τη χώρα».

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος και Εθνικός Επίτροπος για τη 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, Ευθύμιος Μπακογιάννης

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος και Εθνικός Επίτροπος για τη 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, Ευθύμιος Μπακογιάννης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η αρχιτεκτονική αποτυπώνει τη σχέση του ανθρώπου με τον χώρο και ιδιαίτερα όσον αφορά στις αστικές περιοχές. Σήμερα που ο ρόλος των πόλεων αναδεικνύεται ως μείζονος σημασίας για την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας χώρας, η υποστήριξη του αρχιτεκτονικού έργου και του αστικού σχεδιασμού είναι βασική και αναγκαία προϋπόθεση. Τα παραπάνω είναι στην κορυφή της πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτόν, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους αρχιτέκτονες και τους πολεοδόμους, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις δυνάμεις της αγοράς και την κοινωνία των πολιτών».

Ο καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλας Καλογήρου.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της ελληνικής συμμετοχής στη διεθνή έκθεση, ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλας Καλογήρου, ανέφερε: «Η ελληνική συμμετοχή προέκυψε από συλλογική προσπάθεια ομάδας του ΑΠΘ. Σχολιάζει τον εμβληματικό άξονα της Αριστοτέλους, που δημιουργήθηκε πριν 100 χρόνια ως «Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών» και λειτουργεί ως εγκάρσια τομή στο παλίμψηστο της πόλης. Επιχειρούνται παράλληλες εκθέσεις στη Βενετία και τη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση στο Μπέη Χαμάμ αναφέρεται στα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας. Περιλαμβάνει μακέτες – απεικονίσεις της αρχικής μορφής σχολιάζοντας την υλοποίηση και την απήχηση του εκλεκτικού τοπικισμού της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση της Βενετίας επικεντρώνεται στη σύγχρονη λειτουργία της Αριστοτέλους. Φιλοξενεί, ως κοινωνικός πυκνωτής, ποικίλες χρήσεις και δημόσιους χώρους συμβίωσης. Σε αντιδιαστολή με τα περισσότερα περίπτερα προσαρμόσαμε τη συμμετοχή μας στα δεδομένα της πανδημίας. Ένα ικρίωμα φιλοξενεί τευχίδια-“pixels” που αποσπώνται (take-away). Επιπλέον σε νησίδες-«βαλίτσες» φιλοξενούνται συμμετοχές των αρχιτεκτονικών σχολών της Ελλάδας».

Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η δράση θα διαρκέσει μέχρι 21 Νοεμβρίου 2021 καθημερινές, εκτός της Τρίτης, 10:00-17:00 και Σάββατο-Κυριακή: 9:00-15:00.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε