Έκθεση: Μικρές Χειρονομίες | Γκαλερί Λόλα Νικολάου

Η γκαλερί «Λόλα Νικολάου» εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τη γλύπτρια Βάλλυ Νομίδου. Στις τρεις αίθουσες της γκαλερί θα παρουσιαστούν γλυπτά με θέμα την ανθρώπινη μορφή, καθώς και μια επιτραπέζια γλυπτική εγκατάσταση, η οποία εισάγει μια νέα κατεύθυνση στην καλλιτεχνική πορεία της Νομίδου.

Η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, η οποία υπογράφει το κείμενο που συνοδεύει την έκθεση, σημειώνει:

«Η Βάλλυ Νομίδου δεν αγαπά τα όρια και τις ονομασίες. Κινείται ελεύθερα ανάμεσα στη γλυπτική, τη χειροτεχνία και τη ζωγραφική, όμως ο κόσμος της διαθέτει τα δικά του γνωρίσματα. Χρησιμοποιεί εφήμερα υλικά –χαρτί, χαρτόνι, ρυζόχαρτο, κλωστές, νήματα– για να φτιάξει ανθρώπινες μορφές σε φυσικό μέγεθος, που η πληγωμένη τους επιφάνεια αμφισβητεί τη βεβαιότητα του ακέραιου. Εύθραυστες, συναρμολογημένες, α-τελείωτες, οι φιγούρες της Νομίδου πραγματεύονται σιωπηλές το πέρασμα της ζωής, τη φθορά, τον θάνατο. Στη μοναχική αυτονομία τους αντιπαρατίθεται τώρα μια επιτραπέζια σύνθεση, που πραγματοποιεί μια μετάβαση από τη γλυπτική στην εγκατάσταση.

Μια σειρά από απροσδιόριστα, χειροποίητα αντικείμενα ενός βαθιά προσωπικού σύμπαντος παρατίθενται πάνω σε ένα μακρόστενο τραπέζι. Η βεβαιότητα των μεγάλων ανεξάρτητων μορφών δίνει εδώ τη θέση της σε πλάσματα μικρών χειρονομιών που συνυπάρχουν ασύνδετα μέσα σε μια σκηνικότητα μικρής κλίμακας. Πολλαπλά προβλήματα μεταβαλλόμενων σχέσεων αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα ετερόκλητα αυτά αντικείμενα επιζητούν στο τραπέζι τον κοινό τόπο της επίλυσής τους, σχηματίζοντας τον χάρτη μιας εσωτερικής θραυσματικής ζωής».

► Info

Βάλλυ Νομίδου
Μικρές Χειρονομίες
Γκαλερί «Λόλα Νικολάου»
10.11– 09.12.2022
Εγκαίνια Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, 18.00 – 21.30
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00


 

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση Παραπλανητικός Ήλιος με έργα του Jan Vanriet