Έκθεση: «Ο Άγγελος Σικελιανός στη Θεσσαλονίκη» στη Ζώγια

«Ο Άγγελος Σικελιανός στη Θεσσαλονίκη» στο καφέ Ζώγια. Μία έκθεση ντοκουμέντων του Βασίλη Καρκατσέλη, περιπλάνηση & παρουσία της φωτογραφίας στο δημόσιο χώρο. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μικτής τεχνικής από δύο ενότητες πολυμορφικού έργου, για τον Άγγελο Σικελιανό στη Θεσσαλονίκη.

Ο φωτογράφος, το 2015, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, σύστησε, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τον ποιητή, στους κατοίκους της πόλης. Τα γνωστά πορτρέτα του (ένα της νεότητας και ένα της ωριμότητας-τόσο διαφορετικά μεταξύ τους) αναστάτωσαν τη νέα (τότε) εποχή, ως στοίχημα, ως ερώτημα για τη σχέση μας με την ποίηση (κυρίως μέσω της φωτογραφίας του ποιητή), ως γρίφος και παιχνίδι ταυτόχρονα.

Η φωτογραφία που επιστρέφει στην κοινωνική πραγματικότητα ως φορέας μνήμης, έγινε τότε και γίνεται τώρα το όχημα για επανεξέταση των σχέσεων βλέπω, ανακαλώ, ερευνώ. Η φωτογραφική εικόνα ως παγιωμένος χρόνος μίας κάποτε ζώσας πραγματικότητας μετατρέπεται (;) σε αλληλεπίδραση του εαυτού με κάτι άλλο. Η αυτού του τύπου «Φωτογραφία ντοκουμέντο» φανερώνει με το σκληρότερο τρόπο ότι η «αναμνηστική μίας δράσης φωτογραφία» δεν θυμίζει σε κανέναν τίποτε, όπως δεν τους θυμίζει η φωτό του γάμου των γονιών μας.

Ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο η πρόκληση του γνωστού γεννά πραγματικότητες του μη πραγματικού, ως πρόκληση για ανάγνωση, αναγνώριση, διάδραση, πράξη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ντεκολάζ, και φωτογραφικά κατάλοιπα, μίας σειράς δράσεων σε δημόσιους χώρους της συμπρωτεύουσας, ως αυτόνομα έργα ΜΕΤΑ.

Τα μεταέργα αυτά, (αναπαραστάσεις αυτής της αλληλεπίδρασης) ενταγμένα στο σχετικό πλαίσιο διαχρονικών δράσεων που διοργανώνει ο καλλιτέχνης, επαναπροσδιορίζουν (με τις αβεβαιότητές τους) και το πώς μπορεί να λειτουργήσει η φωτογραφία στην κοινωνία, και το τι μπορεί να κάνει μία φωτογραφία καταγραφής, όταν πορεύεται πέραν της αναπαράστασης ή του κακώς νοούμενου ρεαλισμού.

► Info

“Ζώγια” – Βιβλίο Τσάι και Συμπάθεια,
Αλ. Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310243459
Είσοδος Ελεύθερη.
Εγκαίνια: Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, από τις 18.00 έως 21.00
Διάρκεια: 10 έως 28 Νοέμβρη 2021.
Βασίλης Καρκατσέλης, τηλ 6942 860 890.
Mail: katselis@the.forthnet.gr


*Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα αποφυγής της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19.
Για περισσότερες πληροφορίες :
https://www.fkth.gr/el/node/1198

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως