Ποδοσφαιρική ομάδα του Αθλητικού Συλλόγου “Μακαμπή”, 1926.
Ποδοσφαιρική ομάδα του Αθλητικού Συλλόγου “Μακαμπή”, 1926.

Έκθεση «Στην ίδια πόλη - Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη»

Εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Στην ίδια πόλη – Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» στην αίθουσα της ΦΑΑΘ (Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης) με ελεύθερη είσοδο

Η εκθεσιακή σειρά «Στην ίδια πόλη», η οποία αναφέρεται σε τομείς στους οποίους συνυπήρξαν χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, συνεχίζεται με το δεύτερο κύκλο, ο οποίος αφορά την παιδεία και τον αθλητισμό στην Αίθουσα της ΦΑΑΘ

Στον δεύτερο κύκλο αντιπαραβάλλονται φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα από το οικογενειακό αρχείο Γεωργίου Κ. Κωνσταντινίδη και τις συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Σκοπός της αντιπαραβολής είναι να παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικές πτυχές από τη ζωή της νεολαίας της πόλης, χριστιανικής και εβραϊκής, η οποία γέμιζε τα σχολεία και διαμόρφωσε τον αθλητισμό πριν από 100 και πλέον χρόνια. Με τη βοήθεια των φωτογραφιών, ο επισκέπτης εξοικειώνεται με την αίσθηση της νεότητας των προγόνων μας. Πώς ήταν ντυμένοι, τι μαθήματα διδάσκονταν, τι είδους εκπαιδευτικά εγχειρίδια διέθεταν, ποιοι τους δίδασκαν, πώς αθλούνταν, πώς περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Η Πολυξένη Αντώνιου, διευθύντρια του Ανωτέρου Κεντρικού Παρθεναγωγείου Θεσσαλονίκης από το 1891 έως το 1900 και από το 1905 έως το 1915, με τελειόφοιτες του Παλαιού Κεντρικού Παρθεναγωγείου. Αγνώστου φωτογράφου.
Η Πολυξένη Αντώνιου, διευθύντρια του Ανωτέρου Κεντρικού Παρθεναγωγείου Θεσσαλονίκης από το 1891 έως το 1900 και από το 1905 έως το 1915, με τελειόφοιτες του Παλαιού Κεντρικού Παρθεναγωγείου. Αγνώστου φωτογράφου.

Ως προς την παιδεία, τα τεκμήρια αντιστοιχούν στους δύο βασικούς εκπαιδευτικούς κορμούς που διαμορφώθηκαν παράλληλα και με τάση σύγκλισης στη Θεσσαλονίκη, από τα τέλη του 19ου αιώνα ως το 1940. Από τη μία πλευρά, τα σχολεία της ελληνορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας, τα οποία μετεξελίχθηκαν στο κεντρικό κρατικό σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης· από την άλλη, τα σχολεία της ισραηλιτικής κοινότητας, τα οποία εντάχθηκαν σταδιακά στο κεντρικό κρατικό σύστημα, διατηρώντας πάντως την ιδιομορφία τους ως προς τα θρησκευτικά και γλωσσικά μαθήματα.

Μαθήτριες εβραϊκού σχολείου.
Μαθήτριες εβραϊκού σχολείου.

Το υλικό του Εβραϊκού Μουσείου βαρύνεται από την κληρονομιά του Ολοκαυτώματος. Φωτογραφίες διασώθηκαν στα διαρπαγμένα εβραϊκά σπίτια (διότι ήταν υλικό άνευ οικονομικής αξίας), χάθηκαν όμως εκείνοι που θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους εικονιζόμενους. Οι φωτογραφίες περιλαμβάνουν σχολεία και δεκάδες μαθητές, χωρίς να γνωρίζουμε ποια και ποιοι ήταν. Αντίθετα, το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη περιλαμβάνει τεκμηριωμένες φωτογραφίες, στις οποίες πολλά πρόσωπα είναι αναγνωρίσιμα.

Στο πεδίο του αθλητισμού, τα πράγματα έχουν μελετηθεί περισσότερο. Ο αθλητισμός διαμορφώθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον «Όμιλο Φιλομούσων» και εν συνεχεία από τον «Ηρακλή», σύλλογο που σήκωσε το βάρος μέχρι τη δεκαετία του 1920. Ταυτόχρονα με τον Ηρακλή εξελίχθηκε και η «Μακαμπή». Σταδιακά προστέθηκαν και άλλοι σύλλογοι, που πλήθυναν μετά την εγκατάσταση των προσφύγων. Ωστόσο, το υλικό της έκθεσης αναδεικνύει τον «Ηρακλή» και τη «Μακαμπή» ως τους πυρήνες ανάπτυξης του αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη, την πρώιμη ιστορία του οποίου γνωρίζουμε χάρη στον Νικόλαο Χριστοδούλου (1888-1967), λόγιο και αθλητικό παράγοντα που εμφανίζεται συχνά στις φωτογραφίες και τα έγγραφα της έκθεσης.

Α’ Εφηβικοί και Αθλητικοί Αγώνες του εν Θεσσαλονίκη Οθ. Ελλ. Γυμναστικού Συλλόγου “Ηρακλής”. Ο Γεώργιος Βαπόρης κατά την διεξαγωγή του αγωνίσματος της δισκοβολίας. Φωτογραφείο “Photo Electrique, Salonique” (Τρίτη 31/13 - Τετάρτη 1/14 Απριλίου 1912).
Α’ Εφηβικοί και Αθλητικοί Αγώνες του εν Θεσσαλονίκη Οθ. Ελλ. Γυμναστικού Συλλόγου “Ηρακλής”. Ο Γεώργιος Βαπόρης κατά την διεξαγωγή του αγωνίσματος της δισκοβολίας. Φωτογραφείο “Photo Electrique, Salonique” (Τρίτη 31/13 – Τετάρτη 1/14 Απριλίου 1912).

Στόχος των επιμελητών (Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Αρχείο Γεωργίου Κ. Κωνσταντινίδη) ήταν ο επισκέπτης να προσλάβει την αίσθηση της εποχής. Τα βλέμματα των μαθητριών και των αθλητών που μας κοιτάζουν πριν από εκατό χρόνια είναι σαν να αποζητούν τα δικά μας, σαν να μας προκαλούν να θυμηθούμε τα δεινά που περίμεναν αυτά τα ανέμελα χαμόγελα.

Την έκθεση, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Εβραίων μαθητών και αθλητών της Θεσσαλονίκης (1900-1943), διοργανώνουν η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με την υποστήριξη της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών ΑΠΘ και του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

► Info

ΦΑΑΘ (Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης)
Εγκαίνια: Τετάρτη 11 Μαΐου, ώρα 7μμ
Διάρκεια: 11 Μαΐου ως τις 20 Σεπτεμβρίου 2022
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00 και Σάββατο 11.00 – 14.00.
Ελεύθερη είσοδος

Η έκθεση παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Aτζέντα Θεσσαλονικης: Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Δες ΕΔΩ όλα όσα γίνονται (σινεμά, πρόγραμμα κινηματογράφων, τηλεόρασης θέατρο, παραστάσεις, χορός, συναυλίες, Live, νυχτερινή ζωή, μπουζούκια, ομιλίες, εκθέσεις εικαστικών, γονείς και παιδί, Διαγωνισμοί, Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ. Είναι ο πλέον έγκυρος και πλήρης οδηγός για διασκέδαση – έξοδο στη Θεσσαλονίκη!

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως