ΕΛ.ΑΣ. και δαχτυλικά αποτυπώματα: Τι αλλάζει με τη ψηφιοποίηση, νέες δυνατότητες

ΕΛ.ΑΣ. και δαχτυλικά αποτυπώματα: Τι αλλάζει με τη ψηφιοποίηση, νέες δυνατότητες

Σε ψηφιοποίηση των εγγράφων με δαχτυλικά αποτυπώματα που έχουν στη διάθεσή τους αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής προχωρά η ΕΛ.ΑΣ. και η διαδικασία αυτή έχει ξανά φέρει στο φως υποθέσεις ανεξιχνίαστες ή ξεχασμένες. Ήδη οι αστυνομικές αρχές έχουν εξιχνιάσει υποθέσεις που «άνοιξαν» πριν 18 χρόνια. «Περίπου 25 κακουργηματικές πράξεις εξιχνιάστηκαν το 2019 ενώ πλημμεληματικές περίπου στις 150. Φέτος, επειδή έχουν μπει περισσότεροι φάκελοι, έχουμε τα ίδια νούμερα μόνο στο πρώτο εξάμηνο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η διοικητής της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών, Πηνελόπη Μηνιάτη.   


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια υπόθεση ανθρωποκτονίας του 2002, όπου ο δράστης είχε φάκελο το 2003 για άλλο λόγο, όχι για την ανθρωποκτονία, ψηφιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 και εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία του 2002.   

Στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών ψηφιοποιούνται πλέον όλα τα έγγραφα σχετικά με τα αποτυπώματα αστυνομικών υπηρεσιών της περιφέρειας, τα οποία καταχωρούνται σε βάση δεδομένων. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, στο εξής η καταχώριση όλων των δακτυλικών αποτυπωμάτων θα γίνεται ψηφιακά.   

Από 64 σταθμούς εισαγωγής δεδομένων, σε 104 σημεία εισόδου στη χώρα, χάρη στην ψηφιοποίηση έχει δημιουργηθεί τράπεζα δεδομένων με 1,6 εκατ. αποτυπώματα. Τα ψηφιακά μηχανήματα καταχώρησης αποτυπωμάτων έχουν και δυνατότητα λήψης πλαϊνού αποτυπώματος χεριού για την περίπτωση που ο δράστης δεν έχει ακουμπήσει με τα δάχτυλα, ενώ από το 2021 πολλοί αστυνομικοί που περιπολούν σε δρόμους της Αθήνας θα έχουν δυνατότητα καταχώρησης αποτυπωμάτων σε κινητό τηλέφωνο. 
Φωτογραφία bluebudgie Pixabay 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως