918 έλεγχοι και 336 παραβάσεις στις παραλίες σε διάστημα 20 ημερών
Έλεγχοι σε 918 ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις, πραγματοποιήθηκαν από τις 21 Ιουλίου μέχρι χθες από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από τη δημοσιότητα που πήρε το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες και τη δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ. Γιατί αν δεν υπήρχαν αυτοί οι πολίτες που κινητοποιήθηκαν τίποτε δεν θα γινόταν και φέτος
Το αποτέλεσμα ήταν κινητοποίηση των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.
Πολύ καλό αυτό που γίνεται για την τήρηση της νομιμότητας αλλά…
Άποψη: Καλοί οι έλεγχοι που γίνονται για την τήρηση της νομιμότητας, αλλά… μήπως τελικά το πρόβλημα με τις παρανομίες στις παραλίες ξεκινάει από αλλού; Είναι δεδομένο τα χρήματα που ενοικιάζονται οι παραλίες είναι υπέρογκα. Επιπλέον, οι Δημόσιοι φορείς τα ζητούν προκαταβολικά, άσχετα πόσες μέρες θα δουλέψουν οι επιχειρήσεις (κακοκαιρία, φωτιές βροχές κλπ). Κάποια ερωτήματα που προκύπτουν θέλουν απαντήσεις αλλά είναι και τροφή για σκέψη, Δεν πρέπει να κοιτάμε το δένδρο αλλά το δάσος.
- Μήπως είναι υπέρογκες οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι Δήμοι και τα Λιμενικά ταμεία στους επιχειρηματίες των beach bar;
- Μήπως αυτές ακριβώς οι χρεώσεις “αναγκάζουν” τους επιχειρηματίες να παρανομούν;
- Μήπως οι επιχειρηματίες παρανομούν γιατί ξέρουν οτι δεν ελέγχονται και στην Ελλάδα όλα γίνονται;
- Τόσα χρόνια οι Δημόσιοι φορείς δεν βλέπουν τις ολοφάνερες παραβάσεις που γίνονται στη γειτονιά τους; Γιατί δεν αντιδρούν, μήπως γιατί βολεύονται γιατί έτσι την επόμενη χρονιά θα ανεβάσουν και άλλο τις τιμές που ζητάνε;
- Γιατί έπρεπε να αντιδράσουν οι απλοί πολίτες για να παρακινηθεί το κράτος;
- Μήπως το κράτος τρίβει τα χέρια του γιατί εισπράττει τα πρόστιμα;
- Γιατί έπρεπε το θέμα να φθάσει στα κανάλια για να κινητοποιηθεί το κράτος. Μήπως το ενδιαφέρον περί νομιμότητας προέκυψε για “επικοινωνιακούς λόγους”;
- Μήπως οι γκανγκστερικές ενέργειες που ακολουθούν κάποιοι επιχειρηματίες για να προασπίσουν τις παρανομίες τους θα πέσουν στα μαλακά;
- Μήπως άπαντες περιμένουν να κουραστούν, αγανακτήσουν οι πολίτες και έτσι να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις που δίνουν τροφή στα ΜΜΕ για δημοσιότητα;
- Μήπως σε λίγες βδομάδες θα “ξεχαστεί” το θέμα και όλα θα συνεχίσουν να γίνονται όπως πριν;
Απλές σκέψεις είναι και ερωτήσεις που προκύπτουν από αυτά που ζούμε, από αυτά που βλέπουμε και αυτά τα μεγάλα λόγια που ακούμε πως όλα θα αλλάξουν και τελικά όλα τα ίδια μένουν.
Τι προέκυψε από τους ελέγχους
Στο πλαίσιο της εντολής που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για ένταση των ελέγχων στις παραλίες σε όλη τη χώρα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τα εξής:
- Στο διάστημα από τις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 39 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο, 35 στη Χαλκιδική.
- Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν: Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης, και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).
- Οι ποινές που επιβάλλονται- ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης – από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες.
Οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Κωστής Χατζηδάκης: Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα και καθ΄ όλη την τουριστική περίοδο
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Είχα πει ότι θα προβούμε αμέσως σε ελέγχους, παρά τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και του ίδιου του πλαισίου των μισθώσεων για τις παραλίες. Και προσέθεσα ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες. Κάποιοι το αμφισβήτησαν. Η ταχύτητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους διαψεύδουν.
Επισημαίνω σήμερα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα και καθ΄ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε παράλληλα, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις αλλά και του ελληνικού τουρισμού».
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023 / φωτογραφια Depositphotos
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε
Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα
Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως