27.2 C
Thessaloniki
29.9 C
Athens

#Ελλάδα 2021: Μια μοναδική τρίπτυχη συλλογή από αναμνηστικά κέρματα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το προεδρικό διάταγμα για την κυκλοφορία αναμνηστικού κέρματος των δύο ευρώ με θέμα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στα αναμνηστικά αυτά κέρματα η εθνική όψη του νομίσματος θα είναι διαφορετική από τα ήδη κυκλοφορούντα κέρματα της ίδιας αξίας.

Τα αναμνηστικά κέρματα θα κοπούν σε ποσότητα 1,5 εκατομμυρίου τεμαχίων και η κοπή τους θα προκαλέσει δαπάνη 601.000 ευρώ σε βάρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών για το τρέχον έτος.

Tο Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» περιλαμβάνει μια μοναδική τρίπτυχη συλλογή που αποτελείται από:

  • Δύο δι-μεταλλικά νομίσματα, τα οποία απεικονίζουν τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους:

Τον Φοίνικα του 1828 και την πρώτη δραχμή του 1832.

  • Οκτώ αργυρά νομίσματα, με τις επεκτάσεις της ελληνικής επικράτειας:

Το πρώτο ελληνικό κράτος, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Τα Επτάνησα, με τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Η Θεσσαλία και η Άρτα, με τον Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή.
Η Ήπειρος, με τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.
Η Μακεδονία, με τον Παύλο Μελά.
Η Κρήτη, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Η Θράκη, με τον Γεώργιο Βιζυηνό.
Τα Δωδεκάνησα, με την κυρά της Ρω.

  • Τέσσερα χρυσά νομίσματα, με την εξέλιξη της ελληνικής σημαίας:

Η σημαία της Φιλικής Εταιρείας.
Η ελληνική σημαία του 1821.
Η ελληνική σημαία του 1822.
Η σύγχρονη ελληνική σημαία.

Τα 14 αυτά νομίσματα, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της απαράμιλλης ποιότητας και της υψηλής τεχνικής των βραβευμένων χαρακτών του Εθνικού Νομισματοκοπείου, θα κυκλοφορήσουν σε περιορισμένο αριθμό, ενώ τα καλούπια τους θα καταστραφούν μετά την παραγωγή τους, προσδίδοντάς τους σπάνια συλλεκτική αξία.

«Είμαστε περήφανοι για αυτά τα νομίσματα»

«Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, που κρατά ζωντανή τη μεγάλη νομισματική παράδοση που έχει η χώρα» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας για το Νομισματικό Πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην οποία έγινε η ανακοίνωσή του. «Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε αυτά τα νομίσματα ως νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, γιατί πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες και οι συλλέκτες ότι αυτά τα νομίσματα είναι νομίσματα του Ελληνικού Κράτους. Εντάσσονται στο συνολικό Νομισματικό Πρόγραμμα της Ελλάδας για το 2021» πρόσθεσε.

«Εύχομαι όλη η δουλειά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να είναι τόσο καλή όσο το Νομισματικό Πρόγραμμα, γιατί τότε θα έχουμε μια πραγματικά πετυχημένη επέτειο το 2021. Μπορεί τώρα να είναι μια δύσκολη εποχή, λόγω της πανδημίας, ελπίζουμε, όμως, μέσα στους επόμενους μήνες, σιγά-σιγά ο ουρανός να γίνεται λίγο πιο γαλανός για να φωτίσει αυτά τα πολύ ωραία νομίσματα» κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση και θα το αγκαλιάσουν οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην τηλεδιάσκεψη.

 

Περιμετρικά θα αναγράφεται: «1821-2021 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» και «Ελληνική Δημοκρατία». Παράλληλα, εντός του πυρήνα, κάτω και ανάμεσα στις δάφνες, θα αποτυπώνεται το ανθέμιο (σήμα του Ιδρύματος Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών- ΙΕΤΑ), καθώς και η υπογραφή του καλλιτέχνη, Γιώργου Σταματόπουλου.

 

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
27.6 ° C
30.5 °
25.2 °
65 %
1.8kmh
0 %
Τε
37 °
Πε
39 °
Πα
38 °
Σα
38 °
Κυ
38 °