Έλληνας νικητής στο Διεθνή Επιστημονικό Διαγωνισμό FameLab International

Έλληνας νικητής στο Διεθνή Επιστημονικό Διαγωνισμό FameLab International

Ο Έλληνας Βασίλης Γρηγοριάδης από τη Θεσσαλονίκη κερδίζει το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Επιστημονικού Διαγωνισμού Famelab International

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια σας ανακοινώνουμε τη μεγάλη νίκη της ελληνικής συμμετοχής στο φετινό διεθνή διαγωνισμό FameLab του British Council, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δημοφιλούς Επιστημονικού Φεστιβάλ του Cheltenham της Βρετανίας από τις 9 έως τις13 Ιουνίου 2010.

Σε πείσμα ενός κλίματος απαισιοδοξίας, το ελληνικό ταλέντο διαπρέπει για μια ακόμη φορά και για πρώτη χρονιά μετά από τρεις συνεχείς διοργανώσεις, η Ελλάδα κερδίζει την πρώτη θέση με τον φετινό νικητή του εθνικού διαγωνισμού, Βασίλης Γρηγοριάδη από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Διαγωνισμός FameLab ξεκίνησε το 2005 στη Βρετανία και από τότε εξαπλώθηκε και διοργανώνεται σε μια σειρά εθνικών διαγωνισμών σε διάφορες χώρες με τη συνεργασία του British Council. Από το 2007 έως το 2009 πραγματοποιείται σε 9 χώρες τις Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης (το 2010 σε 12 χώρες) και τα τελευταία τρία χρόνια οι νικητές κάθε εθνικού διαγωνισμού ταξιδεύουν στο Cheltenham Science Festival προκειμένου να διεκδικήσουν την πρωτιά της διεθνούς διοργάνωσης.

Φέτος ο Βασίλης Γρηγοριάδης διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 12 νικητές εθνικών διαγωνισμών FameLab από τη Βρετανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Αυστρία, το Ισραήλ, τη Σερβία, την Αίγυπτο, το Χόνγκ Κόνγκ, το Μαρόκο, την Πορτογαλία και τη Λιβύη και τελικά κέρδισε την πολυπόθητη πρώτη θέση με μια εκπληκτική παρουσιάση με θέμα την Έκρηξη των Σούπερ Νοβα. Στην παρουσίαση αυτή ο Βασίλης είχε στη διάθεσή του 3 λεπτά προκειμένου να παρουσιάσει το επιστημονικό αυτό θέμα με σαφήνεια, χαρισματικότητα και επιστημονική ακρίβεια και να πείσει αλλά και να συναρπάσει τόσο τους κριτές όσο και το διεθνές κοινό που παρακολούθησε το διαγωνισμό.

Ο φετινός εθνικός διαγωνισμός FameLab Ελλάδας διοργανώθηκε από το British Council σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Ο νικητής Βασίλης Γρηγοριάδης, 32 ετών, έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Southampton Solent University και κατέχει μεταπτυχιακό σε τηλεπικοινωνιακά συστήματα και επεξεργασία ψηφιακού σήματος από το πανεπιστήμιο του Bristol. Εργάζεται ως network engineer σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ . Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης και της Action Aid. Ασχολίες του είναι τα ταξίδια, οι πολεμικές τέχνες, η μουσική (έχει ένα προσωπικό ερασιτεχνικό στούντιο), το θέατρο (υπήρξε μέλος ερασιτεχνικού θεατρικού εργαστηρίου), η φυσική, η ψυχολογία και η διεθνής λογοτεχνία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ FAMELAB;
Το FameLab, το οποίο βασίζεται στο πολύ επιτυχημένο βρετανικό μοντέλο FameLab, είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνει το British Council, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης.

Δημιουργήθηκε αρχικά στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham της Μεγάλης Βρετανίας με στόχο την προσέλκυση νέων ανθρώπων με πάθος για την επιστήμη και τη τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους.

Στόχος του FameLab είναι να ενθαρρύνει νέους επιστήμονες και να τους εμπνεύσει να μεταδώσουν το όραμα τους για την επιστήμη και τεχνολογία του 21ο αιώνα. Τα κριτήρια που πρέπει να συγκεντρώνουν οι παρουσιάσεις των υποψηφίων είναι: περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε ενήλικες 18 ετών και άνω και απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι κάτοικοι Ελλάδας και σπουδάζουν ή εργάζονται στον τομέα της επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανολογίας, μαθηματικών, ή ιατρικής – καθηγητές θετικών επιστημών, προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές, επιστήμονες, ή ερευνητές.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΟ ΓΥΡΟ;
Οι διαγωνιζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους τρία λεπτά για να εντυπωσιάσουν τους κριτές με ένα θέμα διασκεδαστικό, πρωτότυπο και επιστημονικά τεκμηριωμένο.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζεται διεθνώς από γνωστές προσωπικότητες στο χώρο της επιστήμης και των ΜΜΕ. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του FameLab Ελλάδας το 2010 ήταν οι:
Γιώργος Ζαρκαδάκης
Πρόεδρος της επιτροπής, μηχανικός αυτομάτων συστημάτων, συγγραφέας (Εκδόσεις ΑΒΓΟ)
Στάθης Γκόνος Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ
Αντώνης Καφετζόπουλος Ηθοποιός
Ιωάννα Σουφλέρη Βιολόγος και δημοσιογράφος
Γιάννης Σειραδάκης Καθηγητής Αστρονομίας, Τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ

Από το 1939, το British Council λειτουργεί ως πολιτιστικός και εκπαιδευτικός φορέας μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας. Με γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συνδέει την Ελλάδα με τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και τις δημιουργικές προσεγγίσεις της Μεγάλης Βρετανίας και στηρίζει τις διαπολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών με την Ευρώπη.

Πληροφορίες:
British Council, Αθήνα – Καίτη Γιακουμάκη τηλ: 210 3692 342
Katy.yakoumaki@britishcouncil.gr
British Council, Θεσσαλονίκη – Χρυσούλα Μελίδου τηλ: 2310 378 314 chrysoula.melidou@britishcouncil.gr

http://www.britishcouncil.org/gr/greece-science-beautiful-science-famelab-2010.htm

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε