Έλληνες μαθητές χειρίζονται τηλεσκόπια στην Αμερική από το ΑΠΘ

Έλληνες μαθητές χειρίζονται τηλεσκόπια στην Αμερική από το ΑΠΘ

Έλληνες μαθητές από το Γυμνάσιο Γουμένισσας του Κιλκίς και το 2ο Λύκειο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης θα χειριστούν εξ αποστάσεως το ρομποτικό τηλεσκόπιο ΜΟΝΕΤ διαμέτρου 1.2 μέτρων του Αστεροσκοπείου McDonald στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για τη διεξαγωγή παρατηρήσεων κομητών. 
Oι μαθητές θα επισκεφθούν το Αστεροσκοπείο του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Αστρονομίας του Α.Π.Θ., Γιάννη Σειραδάκη, των Καθηγητών τους Παρασκευής Τσακμάκη και Θεόδωρου Πιερράτου και των φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Χρυσούλας Αβδελλίδου και Παναγιώτη Ιωαννίδη, θα συνδεθούν με τους υπολογιστές του Αστεροσκοπείου McDonald, μέσω του διαδικτύου. Αφού ελέγξουν τις μετεωρολογικές συνθήκες στο Τέξας, τόσο από τις μετεωρολογικές ιστοσελίδες της περιοχής όσο και από τα μετεωρολογικά όργανα του Αστεροσκοπείου, θα δώσουν εντολές έτσι ώστε να ανοίξει ο θόλος του κτιρίου όπου στεγάζεται το τηλεσκόπιο και να ξεκινήσει η διαδικασία της παρατήρησης και συλλογής αστρονομικών δεδομένων και φωτογραφιών.
Το πρόγραμμα των παρατηρήσεων σχεδιάστηκε με τη βοήθεια του Δρ. Αστροφυσικής Ζαχαρία Ιωάννου και αστρονόμων από την Κροατία και τη Σερβία, σχολεία των οποίων συμμετέχουν στις παρατηρήσεις. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για ένα απαιτητικό πρόγραμμα μέτρησης της ταχύτητας περιστροφής και της μελέτης του μηχανισμού δημιουργίας της ουράς τριών κομητών που βρίσκονται στη ζώνη των αστεροειδών, μεταξύ της τροχιάς του Άρη και του Δία.
Μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευθεί επτά τέτοιοι κομήτες, η τροχιά των οποίων έχει περίπου σταθερή απόσταση από τον Ήλιο (σε αντίθεση με την πλειοψηφία των συνηθισμένων κομητών, οι οποίοι πλησιάζουν και μετά απομακρύνονται πολύ από τον Ήλιο κατά τη διάρκεια της πολυετούς περιοδικής τροχιάς τους). Οι κομήτες αποτελούνται κυρίως από πάγο και σκόνη (μεταξύ των αστρονόμων ονομάζονται «βρώμικες χιονόμπαλες») και είναι από τα πλέον εντυπωσιακά φαινόμενα του νυχτερινού ουρανού όταν πλησιάζουν τον Ήλιο (και τη Γη) και «απλώνουν» την ουρά τους.
Τα δεδομένα των παρατηρήσεων από όλους τους μαθητές (Κροατών, Σέρβων και Ελλήνων) θα συγκεντρωθούν και θα αναλυθούν με τη βοήθεια των καθηγητών τους και, τελικά, θα δημοσιευθούν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, εφόσον τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.

Info
Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011 και την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 και ώρες 9.00 με 15.00.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε