Ελπιδοφόρος για Αγία Σοφία: Το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού

Ελπιδοφόρος για Αγία Σοφία: Το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού

Παρέμβαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έκανε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Ο κ. Ελπιδοφόρος, με μήνυμα στο facebook, αναφέρει ότι «τα συνταρακτικά νέα σχετικά με την Αγία Σοφία ελπίζουμε να μην σηματοδοτούν την επιδείνωση της πολιτικής της Τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, δηλαδή την προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας».
 
Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει ότι «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού. Καταργώντας την Αγία Σοφία ως μνημείο, η 
Ανακοίνωση για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας εξέδωσε και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Αμερικής, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.
Οι ιεράρχες αναφέρουν ότι πληροφορήθηκαν με βαθειά θλίψη και συντετριμμένη καρδιά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος.  
«Για τους ορθοδόξους όλου του κόσμου, αλλά και για όλο τον χριστιανικό κόσμο η Αγία Σοφία, η Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελούν ιερά πνευματικά κέντρα και παρακαταθήκη της πίστεως και της παραδόσεώς μας» τονίζει στην ανακοίνωση η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος.
Γι αυτό καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει σεβασμό στην πανορθόδοξη και παγχριστιανική συνείδηση, «η οποία πληγώθηκε με την ατυχή αυτή απόφασή της», όπως σημειώνει. «Ελπίζουμε αυτή να μη σημάνει και υπαναχώρηση και επιδείνωση της στάσης της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των λοιπών χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας και μία αρνητική στροφή στο σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών.
Η ιεραρχία, ο ιερός κλήρος, οι μοναχοί και ο πιστός λαός της Αρχιεπισκοπής μας είναι ανήσυχοι και προσεύχονται θερμά για την επικράτηση της ειρήνης, της αγάπης και της ευημερίας στην περιοχή, αλλά και για την αναθεώρηση της θλιβερής αυτής απόφασης» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Αμερικής.
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως