Εμπορευματικά Κέντρα: Επόμενος στόχος η Θεσσαλονίκη

Εντός του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου, το οποίο σχεδιάζεται από το 2003 και έχει περάσει χίλια μύρια κύματα με τελευταίο σκόπελο αυτόν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Επόμενο στοίχημα είναι το εμπορευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αποτελέσει τον δεύτερο μεγάλο πόλο εμπορευματικής δραστηριότητας στη χώρα με βασικό ζητούμενο να υπάρχει παραχωρησιούχος εντός της επόμενης τετραετίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γεωστρατηγικής σημασίας εμπορευματικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου

Για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Περικλής Νικολάου από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών υπάρχει συμφωνία επί της αρχής για τις αλλαγές που έχει ζητήσει στη σύμβαση παραχώρησης η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), μένουν ορισμένες λεπτομέρειες και εντός του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί η σύμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τον διπλασιασμό του τιμήματος στα 62 εκατ. ευρώ από τα 31 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά και την μείωση της διάρκειας της παραχώρησης στα 37 από τα 60 χρόνια. Ως αποτέλεσμα της νέας συμφωνίας θα αλλάξει η σύνθεση της κοινοπραξίας “Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο AE” (ΘΕΚ ΑΕ) με την Goldair να διπλασιάζει το ποσοστό της στο 40% από το 20% που ήταν αρχικά και το ποσοστό της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ να μειώνεται στο 60% από 80%.

Την δέσμευση της Goldair να προχωρήσει στο Θριάσιο επανέλαβε, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο διευθυντής στρατηγικών επενδύσεων της εταιρείας, Βασίλης Μαγκλάρας κάνοντας λόγο για μια “εμβληματική επένδυση που θα οδηγήσει σε ένα από τα βασικότερα πάρκα logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Όπως είπε ο κ. Μαγκλάρας το νέο εμπορευματικό κέντρο θα δημιουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη 3 με 5 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σε πρώτη φάση θα κατασκευαστούν 120.000 τμ και σε βάθος 10ετίας το σχήμα θα κατασκευάσει 240.000 τμ στεγασμένων αποθηκευτικών χώρων. Συνολικά θα δημιουργηθούν 250.000 παλετοθέσεις, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά.

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, αυτό που απομένει είναι η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αλλαγές και η ψήφιση της νέας τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε ένα με ενάμιση χρόνο από την έναρξη της παραχώρησης, καθώς θα πρέπει να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες.

Το βασικό σενάριο για τη Θεσσαλονίκη

Το επόμενο έργο που ωριμάζει είναι αυτό του εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη. Ο παλαιότερος σχεδιασμός για την παραχώρηση της έκτασης 670 στρεμμάτων στο Δήμο Εχεδώρου στη δυτική πλευρά της πόλης έχει εγκαταλειφθεί και στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια.

Όπως δήλωσε χθες από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ο επικεφαλής της ΓΑΙΑΟΣΕ προκρίνεται το “υβριδικό σενάριο”, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στη μισή περίπου έκταση και την δημιουργία εγκαταστάσεων μεταποίησης και συναρμολόγησης με έναν μικρό εμπορευματικό σταθμό στην υπόλοιπη μισή.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου τα εμπορευματικά σε Θριάσιο και Γκόνου θα αποτελέσουν τους “ακρογωνιαίους λίθους”, ενός ολοκληρωμένου συστήματος εμπορευματικής μεταφοράς, το οποίο θα συμπληρωθεί με μικρότερα εμπορευματικά όπως για παράδειγμα αυτό της Λάρισας, που προανήγγειλε πρόσφατα ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Η σημασία των Εμπορευματικών Κέντρων

Η ανάπτυξη των δύο εμπορευματικών κέντρων μαζί με την σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων της χώρας που προβλέπεται στο μεγάλο πακέτο σιδηροδρομικών έργων ύψους 3,3 δισ. ευρώ που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση, είναι τα δύο τελευταία σημαντικά κομμάτια του παζλ που θα αναδείξει τη χώρα μας ως logistics hub στη ΝΑ Ευρώπη.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΥ, η κατασκευή του νέου κέντρου εμπορευματικών μεταφορών και logistics στο Θριάσιο Πεδίο, κοντά στον Πειραιά, θα ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές ενδοχώρας του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, ενώ θα διευκολύνει, επίσης, την πιθανή ανάπτυξη νέων λειτουργιών και υπηρεσιών logistics προστιθέμενης αξίας. Στην πλήρη μορφή του, το Θριάσιο θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους χερσαίους λιμένες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επιπλέον, το εμπορευματικό κέντρο που προβλέπεται να αναπτυχθεί στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ενισχύσει την αποθηκευτική χωρητικότητα του τερματικού σταθμού του λιμένα και να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητές του.

Του Κώστα Κετσιετζή – capital.gr