Στις 12 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca

Εμβολιασμοί παιδιών χωρίς τη συναίνεση γονέων

Η Καλιφόρνια θα επιτρέψει σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω να εμβολιάζονται χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Η Αλαμπάμα επιτρέπει τέτοιες αποφάσεις σε ηλικία 14 ετών, το Όρεγκον στα 15 το Ρόουντ Άιλαντ και η Νότια Καρολίνα στα 16. Μόνο η Ουάσιγκτον, DC, έχει χαμηλότερο όριο, στην ηλικία των 11 ετών.

Ο Γερουσιαστής Σκότ Βίνερ, που κατέθεσε το σχετικό σχέδιο νόμου, τόνισε ότι η Καλιφόρνια επιτρέπει ήδη σε παιδιά άνω των 12 ετών να εμβολιάζονται για την ηπατίτιδα Β και τον ιό HPV χωρίς γονική συναίνεση, όπως επίσης και για τη θεραπεία για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, κατάχρηση ουσιών και διαταραχές ψυχικής υγείας.

«Το να δώσουμε στους νέους την αυτονομία να λαμβάνουν εμβόλια που σώζουν ζωές, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις των γονιών τους ή το πρόγραμμα εργασίας, είναι απαραίτητο για τη σωματική και ψυχική τους υγεία», είπε.

Δεν θα αποκλείονται γιατί ο γονέας είναι αρνητής

«Είναι ασυνείδητο για τους έφηβους να αποκλείονται από το εμβόλιο επειδή ένας γονέας είτε αρνείται είτε δεν μπορεί να πάει το παιδί του σε έναν χώρο εμβολιασμού».

Προς το παρόν, στην Καλιφόρνια, οι ανήλικοι ηλικίας 12 έως 17 ετών δεν μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς την άδεια γονέα ή κηδεμόνα, εκτός εάν το εμβόλιο είναι ειδικά για την πρόληψη μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας.

Το νομοσχέδιο του Βίνερ θα άρει τη γονική συναίνεση για αυτήν την ηλικιακή ομάδα για οποιοδήποτε εμβόλιο έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αυτό περιλαμβάνει τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, αλλά ο Βίνερ είπε ότι η διστακτικότητα και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια έχουν επίσης αποτρέψει τους εμβολιασμούς κατά της ιλαράς και άλλων μολυσματικών ασθενειών που μπορούν στη συνέχεια να εξαπλωθούν σε νέους των οποίων οι γονείς δεν θα συμφωνήσουν να τους εμβολιάσουν.

Για να υποστηρίξει τη θέση του, ο Βίνερ παρουσίασε τα παραδείγματα παιδιών που μπορεί να θέλουν να εμβολιαστούν επειδή εξαιτίας αυτού απαγορεύεται να συμμετέχουν σε αθλήματα, συγκροτήματα ή άλλες δραστηριότητες, επειδή δηλαδή οι γονείς τους είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να τα εμβολιάσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σέρρες – Κορωνοϊός: Η γιαγιά Παρέσσα έκανε στα 107 την τρίτη δόση του εμβολίου

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως