Έμβρυο δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε σε τέλεια κατάσταση μέσα στο αυγό του

ανακατασκευή του εμβρύου
Ανακατασκευή του εμβρύου με βάση τα ευρηματα

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν ερευνητές στην Κίνα οι οποίοι βρήκαν το απολίθωμα ενός μωρού δεινοσαύρου κουλουριασμένου μέσα στο αυγό του, διατηρημένο σε τέλεια κατάσταση.

Το απολίθωμα ηλικίας 70 εκατομμυρίων ετών, έχει το παρατσούκλι Baby Yingliang, εμπνευσμένο από το όνομα του κινεζικού μουσείου που το φιλοξενεί.

«Τα οστά μωρών δεινοσαύρων είναι μικρά και εύθραυστα και πολύ σπάνια διατηρούνται ως απολιθώματα, γεγονός που καθιστά αυτό ένα πολύ σπάνιο εύρημα», δήλωσε η Darla Zelenitsky, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά.

ανακατασκευή του εμβρύου
Ανακατασκευή του εμβρύου με βάση τα ευρήματα

«Είναι ένα καταπληκτικό δείγμα… Δουλεύω πάνω σε αυγά δεινοσαύρων εδώ και 25 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο», είπε η Zelenitsky.

«Μέχρι τώρα, λίγα ήταν γνωστά για το τι συνέβαινε μέσα στο αυγό ενός δεινοσαύρου πριν από την εκκόλαψη, καθώς υπάρχουν τόσο λίγοι εμβρυϊκοί σκελετοί, ιδιαίτερα αυτοί που είναι πλήρεις και διατηρημένοι σε στάση ζωής»,

Το αυγό έχει μήκος περίπου 17 εκατοστά και ο δεινόσαυρος υπολογίζεται ότι έχει μήκος 27 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ως ενήλικας, αν ζούσε, θα είχε μήκος περίπου δύο έως τρία μέτρα.

Οι ερευνητές από την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δεινόσαυροι κινούνταν και άλλαζαν στάσεις πριν εκκολαφθούν με τρόπο παρόμοιο με τα μωρά πουλιά.

«Τα περισσότερα γνωστά έμβρυα δεινοσαύρων που δεν είναι πτηνά είναι ατελή με σκελετούς αποαρθρωμένους (οστά χωρισμένα στις αρθρώσεις)», δήλωσε ο Waisum Ma, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Όλα τα πουλιά εξελίχθηκαν άμεσα από μια ομάδα δίποδων δεινοσαύρων, γνωστών ως θηροπόδων, των οποίων τα μέλη περιλαμβάνουν τον πανύψηλο Tyrannosaurus rex και τους μικρότερους ταχυκίνητους.

Η συμπεριφορά πριν από την εκκόλαψη δεν είναι η μόνη συμπεριφορά που κληρονόμησαν τα σύγχρονα πουλιά από τους προγόνους τους δεινόσαυρους. Το ίδιο είδος δεινοσαύρων είναι επίσης γνωστό ότι κάθονταν πάνω από τα αυγά τους για να τα επωάσουν με τρόπο παρόμοιο με τα πουλιά”, τόνισε η Zelenitsky.

Το απολίθωμα βρέθηκε στην επαρχία Jiangxi της Κίνας και το 2000 το απέκτησε ο Liang Liu, διευθυντής μιας κινεζικής εταιρείας πέτρας που ονομάζεται Yingliang Group.

Αργότερα κατέληξε σε αποθήκη, ξεχασμένο για περίπου 10 χρόνια, όταν το προσωπικό του μουσείου τακτοποίησε μέσα από τα κουτιά και ανακάλυψε το απολίθωμα κατά την κατασκευή του Μουσείου Ιστορίας της Φύσης της Πέτρας Yingliang.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Βέροια: Βρέθηκε άγαλμα αυτοκρατορικών χρόνων (ΦΩΤΟ)

Πηγή: CNN

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως