Ένα αφιέρωμα στο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο στο Μέγαρο Μουσικής

Ένα αφιέρωμα στο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο στο Μέγαρο Μουσικής

Συνέχεια στο Μέγαρο Μουσικής με τον κύκλο “Ελληνική μουσική” και μ’ ένα αφιέρωμα στο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο υπό τον τίτλο “Ταξιδεύοντας με ποίηση και μουσική” με τους Μανώλη Μητσιά, Χρήστο Θηβαίο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιάννη Κούτρα την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, στις 21:00.
Τιμή Εισόδου €20, €40, €15 (φοιτητικό-μαθητικό) 

Ο ίδιος ο συνθέτης εξηγεί για τα παιχνίδια της ποίησης και της μουσικής:
“Έχω ασχοληθεί με την ανθρώπινη φωνή σε όλες τις εκφράσεις της: από το χώρο του απλού τραγουδιού έως τις ακραίες περιοχές του πειραματισμού, περνώντας ενδιαμέσως από κύκλους τραγουδιών, έργα βασισμένα στο τραγούδι, έργα κλασικής μουσικής με φωνή, χορωδιακά έργα, όπερες. Είναι ένας χώρος που με γοητεύει ιδιαίτερα, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι συνδέεται με την ποίηση.

Την ποίηση που αγαπώ πολύ από τα παιδικά μου χρόνια. Γιατί από μικρό παιδί, στην Πάτρα της δεκαετίας του ’50, είχα συνδυάσει το Σούμπερτ και το Σούμαν της θείας Ηλέκτρας με στίχους όπως: “Μετεβλήθη εντός μου ο ρυθμός του κόσμου”. Η ποίηση, το κείμενο απαιτεί”, έγραφα πριν από μερικά χρόνια σ’ ένα άρθρο για τη μελοποιημένη ποίηση. Απαιτεί να αναδείξεις κρυφές πλευρές του ποιήματος.
Το ποίημα περιστρέφεται αργά μέσα στο χρόνο, γι’ αυτό κάθε γενιά βλέπει διαφορετικά τα πράγματα.
Και η μουσική; Η μουσική δεν μπορεί ποτέ -όταν γίνεται όπως πρέπει- να υποπέσει στο βαρύ παράπτωμα της υπόκρουσης και να μεταφέρει μηνύματα προϋπάρχοντα της ύπαρξής της.
Νέα ανάγνωση εγκαθιδρύεται μετά τη μελοποίηση. Νέο έργο εμφανίζεται, με περιεχόμενο και φόρμα πλέον να ταυτίζονται.
Στη συγκεκριμένη συναυλία θα παρουσιάσω τραγούδια μου μελοποιημένης ποίησης και τραγούδια μου πάνω σε στίχους με έντονη ποιητική ατμόσφαιρα. Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται τραγούδια σε ποίηση των Θεσσαλονικέων ποιητών Μ. Αναγνωστάκη και Κ. Λαχά, αλλά και σε στίχους των Μ. Ελευθερίου, Αλκ. Αλκαίου, Κ. Τριπολίτη, Μπ. Τσικληρόπουλου. Στο δεύτερο μέρος κυριαρχεί ο Νίκος Καββαδίας.
Είναι γεγονός ότι ο Σταυρός του Νότου και οι Γραμμές των Οριζόντων είναι το οριακό μου έργο στο χώρο του τραγουδιού, έργο το οποίο θα με ακολουθεί δια παντός”.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως