Ένα πιάνο και μια συμφωνική ορχήστρα στο κτίριο Χ του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά

Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 στις 21.00 στο κτίριο Χ του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη, εκεί που στοιβάζονταν τα πυρομαχικά, θα ηχήσουν νότες από τα δάχτυλα του Δημήτρη Τουφεξή. 
Ο διεθνούς φήμης σολίστας για πρώτη φορά με την νεοσυσταθείσα ορχήστρα «Καμεράτα Σταυρούπολης», θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο για πιάνο αριθμός 2 του Φρεντερίκ Σοπέν. 
Τιμώντας τα 200α γενέθλια των μεγάλων συνθετών του πιάνου Σοπέν και Σούμαν,  το Δημοτικό ωδείο Σταυρούπολης διοργανώνει ένα πιανιστικό τετραήμερο με συναυλία, σεμινάριο με τον καταξιωμένο Δημήτρη Τουφεξή (24-25 Απριλίου) και διαγωνισμό πιάνου (26 Απριλίου). Στη συναυλία  θα ακουστεί επίσης το κοντσέρτο του Σούμαν από την Λίτσα Αντύπα, καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου Σταυρούπολης.
Τη συναυλία θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Κωστής Παπάζογλου.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥΦΕΞΗΣ
Ένας διεθνώς διακεκριμένος μουσικός με πλούσια καριέρα και πολυσήμαντη παρουσία στον ελληνικό μουσικό χώρο. Ως σολίστ, έχει κερδίσει την αναγνώριση σε όλες τις ηπείρους της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας. Ως διευθυντής ορχήστρας, έχει αποσπάσει επαινετικές κριτικές και σχόλια για το έργο του. Ως δάσκαλος, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μαθητές του, για την αμεσότητα με την οποία τους μεταδίδει τη δεξιοτεχνία και το πάθος του για τη μουσική. Έχει τιμηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση με το Μετάλλιο του Ζήνωνα για την προσφορά του στον Πολιτισμό.
Ο Δημήτρης Τουφεξής γεννήθηκε στην Αίγυπτο όπου από την ηλικία των 3 ετών μυήθηκε στον κόσμο της μουσικής από τον πατέρα του. Το ταλέντο του στο πιάνο φάνηκε νωρίς. Σε ηλικία μόλις 10 ετών απέσπασε διπλή υποτροφία από την περίφημη Julliard School of Music  της Νέας Υόρκης όπου πραγματοποίησε όλες τις μουσικές σπουδές του. Ενθουσίασε τους κριτικούς από το ντεμπούτο του κιόλας στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον. Στη σταδιοδρομία του κέρδισε πολλές διακρίσεις και βραβεία όπως το Katherine Tuck, το βραβείο των New York Times, το Α΄ βραβείο στο Διεθνή διαγωνισμό Πιάνου Three Rivers που επιχορηγείται από την Κρατική Ραδιοφωνία και τη Συμφωνική του Πίτσμπουργκ καθώς και το βραβείο Wurlitzer και μάλιστα για 4 συνεχόμενες φορές.
Διέγραψε μια θριαμβευτική πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει δώσει εκατοντάδες ρεσιτάλ στις μεγαλύτερες αίθουσες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τις πιο σημαντικές συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου: της Ν. Υόρκης, της Βοστόνης, του Πίτσμπουργκ, της Χονολουλού, του Σιάτλ, του Σαν Φρανσίσκο, της Φλόριντα, της Πενσυλβάνια, της Δρέσδης, του Λονδίνου, της Γιουγκοσλαβίας, της Βιέννης, του Βουκουρεστίου, της Ρωσίας, της Ταϊβάν, της Ταϊλάνδης, του Μεξικού, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Κύπρου, της Αυστραλίας, της Ελβετίας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κ.α. Έχει εμφανιστεί σε 50 Πολιτείες των Η.Π.Α., όπου πραγματοποιεί περιοδείες σε ετήσια βάση και έχει παίξει 10 φορές στο Λευκό Οίκο παρουσία του Προέδρου των Η.Π.Α., πάνω από 40 φορές στο Lincoln Center και αρκετές στον Ο.Η.Ε.
Το 2000 εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Wigmore Hall του Λονδίνου και αργότερα πραγματοποίησε περιοδεία στη Γερμανία με τη Φιλαρμονική της Δρέσδης. Έχει παίξει στα φεστιβάλ Caramoor (Ν. Υόρκη), Bar Harbor (Μέιν), Three Rivers (Πίτσμπουργκ) και Gina Bahauer (Χαλκιδική). Έχει επανειλημμένα εμφανιστεί ως σολίστ και με ορχήστρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έχει λάβει αναγνώριση σε ένα ευρύτατο ρεπερτόριο, με έμφαση στα έργα των Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Rachmaninoff, Debussy και Gershwin. Ο ίδιος δεν κρύβει τη μουσική προτίμησή του στους Ρώσους συνθέτες.
Ο Δημήτρης Τουφεξής θυμάται πάντα τις συνεργασίες του με τους κορυφαίους μαέστρους Bernstein, Previn, Johannos, Maazel, Rudel, Katims, Fiddler, Schneider και Mehta, αλλά και με τους Sunshine, Spieth, Chung, Καρυτινό, Φιδετζή, και Μιχαηλίδη. Ο ίδιος έχει διευθύνει με επιτυχία τη Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου, το Bradenburg Ensemble, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Δωματίου του Λονδίνου, την Ορχήστρα Δωματίου L.V.C.O., την Ορχήστρα Δωματίου και τη Χορωδία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας (Deree) τις οποίες ίδρυσε, και τη Feminarte.
Δίδαξε για πολλά έτη στο Lehigh University και το Moravian University και για 2 έτη στο Julliard School of Music. Επίσης, καλείται συχνά να διδάξει σε σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επανειλημμένα διατελέσει μέλος επιτροπών Διεθνών Διαγωνισμών Πιάνου. Είναι μόνιμος καλλιτέχνης – καθηγητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας για 20 έτη. Πολλοί μαθητές του έχουν διαπρέψει στο χώρο της μουσικής ως μαέστροι και πιανίστες.
Πρόσφατα έκανε στο Λονδίνο μια σειρά ηχογραφήσεων για το BBC και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 360 τηλεοπτικές εμφανίσεις. Έχει ηχογραφήσει 5 δίσκους με τη ‘’Musical Heritage’’ στις Η.Π.Α., 3 με τη Phillips και έναν με το ‘’Φίλιππο Νάκα’’ στην Ελλάδα. Το CD του ‘’Romantic Piano Masterpieces Vol. I’’ με έργα Mendelssohn, Chopin και Liszt ήρθε πρώτο σε πωλήσεις το 1992 και εξαντλήθηκε. Πέραν του ερμηνευτικού του έργου, συνθέτει από 6 ετών.
Έγραψαν για τον Δημήτρη Τουφεξή:
«Ένας εξαιρετικά προικισμένος πιανίστας που κατάφερε να ερμηνεύσει τον Λιστ με τεράστια άνεση και επιτυχία. Δεν χτυπούσε απλά και μόνο τα πλήκτρα, έπαιξε την πραγματική μουσική.»  – The New York Times
«Ένας θρίαμβος για το νεαρό Τουφεξή και ένα αξιομνημόνευτο γεγονός της τρέχουσας μουσικής σαιζόν του Λονδίνου.» – The Times (London)
«Έχει μια εκπληκτική τεχνική. Παίζει με σαφήνεια και επιδεξιότητα και παράγει, δημιουργεί μουσική. Ήταν μια μεγαλειώδης μουσική παράσταση!» – The Washington Post
«Κατά τη διάρκεια της συναυλίας η ορχήστρα ζωντάνεψε εμπνευσμένη από το εκθαμβωτικό και σφριγηλό παίξιμο του Τουφεξή.» – The Boston Globe
«Έκανε αξιοθαύμαστα πράγματα. Ήταν ερμηνεία πρώτου μεγέθους.» – Newsday
«Αναμφισβήτητα η εξαιρετικότερη μουσική παράσταση αυτής της καλλιτεχνικής περιόδου. Κάποια στιγμή πιστέψαμε ότι το χειροκρότημα δε θα σταματούσε ποτέ.» -ΤΑ ΝΕΑ


ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
Σπούδασε φλάουτο dolce και διεύθυνση στο μουσικό πανεπιστήμιο της Βιέννης αποφοιτώντας με διάκριση, δίπλα στην Elisabeth Schäftlein (ιδρυτικό μέλος του Concentus musicus μαζί με τον Nikolaus Harnocourt, θεμελιωτές της μουσικής ρητορικής).
Στην Ελλάδα αποφοίτησε  με άριστα στο πλάγιο φλάουτο και θεωρητικά από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.  Το 1994 ίδρυσε το μπαρόκ συγκρότημα Concerto ellenico, και την εργαστηριακή ορχήστρα δωματίου  Concerto Conservatorio από τα πρώτα σύνολα με όργανα εποχής.  Είναι ιδρυτικό μέλος του  συνόλου μεσαιωνικής μουσικής CODEX-ΚΩΔΙΞ (δισκογραφία στην ΕΜΙ με τίτλο “en la mar ay una torre”).  Επίσης διευθύνει το φωνητικό σύνολο “εν χορώ”, την χορωδία της Ι.Κ.Θ.,  καθώς επίσης την νέα χορωδία, το φωνητικό σύνολο και την Συμφωνική Ορχήστρα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς. Έχει δώσει συναυλίες ως μαέστρος και σολίστ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Γιουγκοσλαβία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ουκρανία, Ρωσία, Σουηδία, Ιταλία, Βουλγαρία, Κωνσταντινούπολη κ.ά.), σε φεστιβάλ (Ελληνικό Φεστιβάλ, Δημήτρια, Sani Classic, 10η biennale στο Σαράγιεβο, Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 1997, Cantus Salisburgensis κ.ά.) ενώ ηχογράφησε με το φλάουτο και  δικές του συνθέσεις σε παραγωγές δισκογραφικών εταιριών, σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εμφανίστηκε ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνιέττα Beograd και τη Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Διηύθυνε την πρώτη παρουσίαση της Όπερας του Χέντελ «Άκις και Γαλάτεια» στην Ελλάδα  και τα έγχορδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην πρώτη παγκόσμια παρουσ

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε