Ένας θλιβερά εντυπωσιακός χάρτης Καταγραφής σεξιστικής/έμφυλης Βίας εναντίον γυναικών στην Ελλάδα

Ένας θλιβερά εντυπωσιακός χάρτης Καταγραφής σεξιστικής/έμφυλης Βίας εναντίον γυναικών στην Ελλάδα

Αυτός ο χάρτης κυκλοφορεί ευρέως ανάμεσα στις γυναικείες ομάδες του facebook. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το εύρος των περιστατικών, αλλά και όλη η προσπάθεια που καταβάλλεται απο τον ιστότοπο https://sexharassmap.espivblogs.net/.

► Δειτε τον χάρτη: Διαδραστικός χάρτης με σημεία όπου έχουν σημειωθεί επεισόδια βίας εναντίον γυναικών στην Ελλάδα – κάνοντας κλικ στα σημεία υπάρχει περιγραφή του επισοδείου

Ποιος είναι ο σκοπός του χάρτη
Σκοπός του SexHarassMap είναι η καταγραφή περιστατικών σεξιστικής και έμφυλης βίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να βάλουμε τέλος στην ανοχή της σεξιστικής και έμφυλης βίας, αναδεικνύοντας καθημερινά βιώματα κοριτσιών και γυναικών στο δρόμο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στα λεωφορεία, στο μετρό, κλπ. Βιώματα που αποτελούν συμπτώματα της πατριαρχίας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλά δεν απασχολούν σχεδόν ποτέ τη δημόσια συζήτηση, παρά μόνο εάν εξελιχθούν σε ακραία βία, όπως η γυναικοκτονία, οπότε και παρουσιάζονται ως «μεμονωμένα περιστατικά», «εγκλήματα πάθους» ή «οικογενειακά δράματα».
Θέλουμε να μπορούμε να καταγγείλουμε τη βία της καθημερινότητάς μας χωρίς ντροπή και φόβο, χωρίς ενοχή, χωρίς να υποτιμηθεί ή να απαξιωθεί αυτή η εμπειρία, για να αντιδράσουμε συλλογικά απέναντι σε αυτό το φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Η πάλη ενάντια στην πατριαρχία, το σεξισμό και την έμφυλη βία ξεκινάει από τον δρόμο, τη δουλειά, το σπίτι, το σχολείο κλπ. και ελπίζουμε το SexHarassMap να αποτελέσει εργαλείο αυτής της πάλης. Διεκδικούμε εκ νέου το δημόσιο λόγο και χώρο από τους σεξιστές.
Εδώ μπορείτε να αναφέρετε ή/και να καταγγείλετε ανώνυμα περιστατικά που σας έχουν συμβεί ή στα οποία υπήρξατε μάρτυρες καθώς και να βρείτε πληροφορίες/οδηγίες για το που να απευθυνθείτε για νομική, ψυχολογική ή άλλη υποστήριξη.Μια από τις ιδιαιτερότητες όμως της έμφυλης βίας και καταπίεσης είναι η σιωπή και η ντροπή που τις περιβάλλει. Η ενοχοποίηση και απαξίωση των θυμάτων, η απουσία του σεξισμού ως ζήτημα από τις καθημερινές συζητήσεις, η υποτίμηση των περισσότερων περιστατικών δημιουργούν ένα κλίμα αποθάρρυνσης κι έναν φαύλο κύκλο: βιώνεις σεξιστική βία – νιώθεις ότι δεν μπορείς να μιλήσεις γι αυτό – εσωτερικεύεις το βίωμα ως προσωπικό θέμα – καταλήγει να θεωρείται δεδομένο.
Μόνο που ο σεξισμός δεν είναι καθόλου προσωπικό θέμα, είναι συλλογικό βίωμα. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι μεμονωμένο, τυχαίο ή ατυχές. Όσο λιγότερο μιλάμε για αυτό, τόσο μεγαλώνει η ανοχή της κοινωνίας απέναντι του, τόσο περισσότερο κανονικοποιείται.

Με αυτόν τον χάρτη θέλουμε να αναγκάσουμε τον κόσμο να δει το πρόβλημα στην πραγματική του έκταση και μορφή, να μην μπορεί να κάνει ότι δεν άκουσε, δεν είδε, δεν ήξερε.

Τα περιστατικά που καταγράφονται η ομάδα τα εντάσσει στις εξής κατηγορίες:
– γυναικοκτονία (μαύρο)
– βιασμός/ξυλοδαρμός (μπορντώ)
– ενδοοικογενειακή βία (μωβ)
– σεξουαλική παρενόχληση (πορτοκαλί σκούρο)
– λεκτική παρενόχληση (πορτοκαλί ανοιχτό)
– παρενόχληση στα social media (καφέ)
– διάκριση/παρενόχληση στον χώρο εργασίας (γκρι)
– αγνόηση γυναικών ή/και έμφυλων εγκλημάτων από τις αρχές (κίτρινο)
– άδικη δικαστική απόφαση (τιρκουάζ)

– trafficking (μπλε)Σημείωση cityportal: βρήκαμε ιδιαιτερα αξιόλογο τον χάρτη και πολύ ενδιαφέρουσα την όλη προσπάθεια της ομάδας – δεν μπορούμε όμως να τεκμηριώσουμε και την ακριβεια των όσων καταγγέλονται, από τη στιγμή που τα περιστατικά καταγράφονται ανώνυμα. Παρόλα αυτά πιστεύουμε πως θα πρέπει να διαδοθεί και να συμπληρώνεται συνέχεια μιας και σχεδόν καθημερινά όλοι και όλες γινόμαστε μάρτυρες ανάλογων περιστατικών βίας.

Ταυτόχρονα για περιστατικά βίας εναντίον γυναικών μπορείτε να απευθύνεστε
– στη γραμμή SOS 15900 µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ:   Γραμμή SOS 15900 – βία εναντίον γυναικών
– Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου (ψυχολόγους, κοινωνικές/-ούς λειτουργούς και νομικούς) και παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης. Λειτουργούν ήδη Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ στην Αθήνα, Πειραιά, Ηράκλειο, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη και Ερμούπολη, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. Διαβάστε περισσότερα εδώ: Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών