13 C
Thessaloniki
15.2 C
Athens

ΕΝΦΙΑ: Την Τετάρτη 22/9 τα «ραβασάκια» σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Από την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι για τελευταία χρονιά θα λάβουν το ραβασάκι τους το φθινόπωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέος ΕΝΦΙΑ: Έρχονται ανατροπές

Η πληρωμή του φόρου για φέτος θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο (ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλής δόσης χωρίς πρόστιμο τον Οκτώβριο).

Από το 2022, ο ΕΝΦΙΑ θα χτυπά την πόρτα των φορολογουμένων από τον Μάρτιο ώστε οι δόσεις να μην «διπλώνουν» με το φόρο εισοδήματος διαχέοντας πιο ομαλά τα φορολογικά βάρη στη διάρκεια του έτους ενώ με τον προϋπολογισμό του επομένου έτους στις 20 Νοεμβρίου θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του νέου φόρου ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής του ΕΝΦΙΑ με την ενσωμάτωση στον βασικό και του συμπληρωματικού, γεγονός που σημαίνει πως από το επόμενο έτος ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ένας και θα επιβάλλεται όπως συμβαίνει σήμερα με τον βασικό φόρο ανά ακίνητο και όχι και στο σύνολο της περιουσίας -εφόσον υπερβαίνει σήμερα τα 250.000 ευρώ- όπως ισχύει για τον συμπληρωματικό.

Η πρώτη «ανάγνωση» της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ και κυρίως της επέκτασης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε περίπου 3.500 ζώνες, έδειξε δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ, αλλά το ταμείο δεν έχει ακόμα κλείσει.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής Θεόδωρος Σκυλακάκης έχουν διαβεβαιώσει πως για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι ίδιος με τον σημερινό ή μικρότερος, ενώ η κυβέρνηση έχει στην ατζέντα της μέση νέα μέση μείωση 8%. Εξαίρεση αποτελούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονταν εκτός αντικειμενικού συστήματος και φορολογούνταν ελάχιστα, κόντρα στην πραγματική αξία της περιουσίας τους.

Τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι τα ίδια με τα περυσινά εκτός εάν έχει μεταβληθεί είτε η αξία της περιουσίας μέσω μεταβιβάσεων – οι τιμές εφορίας παραμένουν οι ίδιες καθώς οι νέες αντικειμενικές θα εφαρμοστούν από την 1-1-2022- είτε τα τετραγωνικά μέσω της διαδικασίας «νομιμοποίησης» αδήλωτων επιφανειών, είτε το δηλωθέν εισόδημα στη σκιά της πανδημίας.

Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι δικαιούνται φέτος έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις έκπτωση 50% δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από το φόρο θα έχουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι ή φορολογούμενοι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται φέτος και οι πυρόπληκτοι αλλά για να την κατοχυρώσουν θα πρέπει να έχουν υποβάλει ή να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι και την Τρίτη 21/9.

Για όσους υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, η αρχική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ με την απαλλαγή των ακινήτων αυτών, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακίνητων της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, τους οποίους έχει ταυτοποιήσει η ΑΑΔΕ με βάση τα σχετικά στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου στις περιοχές αυτές τυχόν δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις εν λόγω πυρκαγιές αν δεν υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021, θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή με αίτησή τους στη ΔΟΥ τους, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Έλενα Λάσκαρη-euro2day.gr

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
13.7 ° C
15.5 °
11.3 °
85 %
0.9kmh
2 %
Τε
19 °
Πε
19 °
Πα
20 °
Σα
21 °
Κυ
17 °