Ένταση προκαλει ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνή

Ένταση προκαλει ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνή

Θέμα δράσης του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή προέκυψε έπειτα από καταγγελία του ιμάμη Σώστη περί παρεμβάσεων και απειλών ανθρώπων του προξενείου που τον κατηγορούν ως «εγκάθετο της Ελλάδας και προδότη».

Για το θέμα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, και παράλληλα σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. O ιμάμης του Σώστη του νομού Ξάνθης, Μπιλάλ Καραχαλίλ, σε γραπτή του αναφορά προς τον υπουργό Εξωτερικών κατήγγειλε ότι απειλείται και συκοφαντείται από συντοπίτες του και ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη (μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου του) για την αντιμετώπιση της διαπόμπευσής του από συνεργάτη του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.

Στην αναφορά του ο ιμάμης καταγγέλλει ότι δέχτηκε πιέσεις από τον πρόξενο για να αποσύρει την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη κατά του συγχωριανού του Χαμπίλ Μπαΐράμ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι στην αναφορά «καταγγέλλεται ως εμπλεκόμενος και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή» Οσμάν Ιλχάν Σενέρ και ως εκ τούτου εκλήθη ο πρέσβης της Τουρκίας για περαιτέρω εξηγήσεις. Διότι, «δεν είναι δυνατόν, ενέργειες του εκπροσώπου της Τουρκίας στην Κομοτηνή -καθ’ υπέρβαση των προξενικών του καθηκόντων- θέλουμε να πιστεύουμε εν αγνοία της τουρκικής κυβέρνησης, να προκαλούν τριβές και εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες» στη συγκυρία της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Αθήνα και εν όψει της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Όταν ένας Ιμάμης διορισμένος σύμφωνα με το νόμο της Ελληνικής Πολιτείας από το Μουφτή της Κομοτηνής, δηλώνει δημόσια ότι απειλείται και συκοφαντείται από συντοπίτες του, καταγγέλλει το συμβάν με γραπτή αναφορά, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του, προς τον Υπουργό Εξωτερικών και επιλέγει τη νομική οδό για να αντιμετωπίσει τις απειλές και τη διαπόμπευσή του, ως «εγκάθετου της Ελλάδας και προδότη» από συνεργάτη του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, υπάρχει ζήτημα και πρέπει να ξεκαθαρισθεί άμεσα. Ειδικότερα και από το γεγονός, ότι καταγγέλλεται για ανάμειξη και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή. »

Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, προς τον οποίο θα επιδοθεί επίσημο διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης, για τον καταγγελλόμενο ρόλο του Τούρκου Γενικού Προξένου στην Κομοτηνή. »Δεν είναι δυνατόν, όπως καταγγέλλεται, ενέργειες του εκπροσώπου της Τουρκίας στην Κομοτηνή καθ’ υπέρβαση των προξενικών του καθηκόντων, θέλουμε να πιστεύουμε εν αγνοία της τουρκικής κυβέρνησης, να προκαλούν τριβές και εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα την παραμονή της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και την επικείμενη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.»

Ερώτηση 13 βουλευτών
 
Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών για τις δραστηριότητες του τούρκικου προξενείου κατέθεσαν στη Βουλή 13 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Σάββα Αναστασιάδη. Κάνουν λόγο «διωγμό, τρομοκράτηση και τελικά την επιβολή της θέλησης του τουρκικού προξενείου σε έναν Έλληνα πολίτη» και που αποδεικνύονται από επιστολή – ντοκουμέντο του ιμάμη προς τον μουφτή Κομοτηνής για να τονίσουν ότι οι εξελίξεις αυτές αποτελούν μία ξεκάθαρη παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στην Θράκη και στην ελληνική εσωτερική πολιτική.

Επειδή – όπως τονίζουν οι βουλευτές – έχουν δει το φως της δημοσιότητας ενέργειες παρακρατικών ομάδων που δρουν στην Θράκη προβοκατόρικα με απειλές και ηθικά θρησκευτικά διλλήματα, έχουν εντοπισθεί αρκετές φορές παράνομες παρεμβάσεις του τούρκικου προξενείου στην άσκηση εσωτερικής πολιτικής στην χώρα μας, ερωτούν, μεταξύ άλλων, τον κ. Αβραμόπουλο αν οι συγκεκριμένες καταγγελίες, όπως αναφέρονται στην επιστολή, δεν αποτελούν λόγο απέλασης από τη χώρα μας του Τούρκου προξένου;

Πηγή in.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως