20.7 C
Thessaloniki
23.8 C
Athens

Εντυπωσιάζει το περίπτερο του ΚΘΒΕ στη ΔΕΘ «60 Χρόνια Διαδρομή στο Φως»

Την… παράσταση έκλεψε το περίπτερο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «60 Χρόνια Διαδρομή στο Φως» στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ενθουσιασμένη δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία περιηγήθηκε στο περίπτερο και θαύμασε τα μοναδικά κοστούμια εμβληματικών παραστάσεων των 60χρονων του Οργανισμού.

Η κ. Μενδώνη συνεχάρη την Πρόεδρο του Δ.Σ. Γιάννα Καρύμπαλη- Τσίπτσιου, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Νίκο Κολοβό, την Οικονομική Διευθύντρια κ. Κωνσταντία Παπαποστόλου, την επιμελήτρια του περιπτέρου, σκηνογράφο και ενδυματολόγο Άννα Μαχαιριανάκη και όλους όσους εργάστηκαν για την άψογη, ουσιαστική και εντυπωσιακή παρουσίαση του ΚΘΒΕ εντός της ΔΕΘ.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ κ. Γιάννα Καρύμπαλη- Τσίπτσιου, ο Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Νίκος Νικολάου, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Νίκος Κολοβός

Το Κέντρο παραστατικών τεχνών διαδραστικής ευαισθησίας που βρίσκεται στο Περίπτερο 13 με τίτλο «ΚΘΒΕ- 60 Χρόνια Διαδρομή στο Φως» επισκέφθηκαν ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχοι, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Νίκος Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και φίλοι του θεάτρου.

Η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως μαζί με την Πρόεδρο του ΚΘΒΕ κ. Γιάννα Καρύμπαλη- Τσίπτσιου.

«Θέλουμε οι επισκέπτες να έρθουν σε γνωριμία με έργα ανθρώπων, που έγραψαν ιστορία 60 χρόνια τώρα. Ανθρώπων που έδωσαν την ψυχή τους για το θέατρο, δημιουργώντας σε πείσμα όλων των καιρών (κατά περίσταση και των χαλεπών), παραστάσεις πολιτισμού, με υψηλή αισθητική και γνώμονα την ποιότητα διαχρονικά, φέρνοντας κλασικά ή πρωτοποριακά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ανατρεπτικές προτάσεις παραγωγής, και μοναδικούς καλλιτέχνες και τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων μπροστά και πίσω απ’ τις σκηνές μας», σημειώνει στο κάλεσμά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Νίκος Κολοβός, που οραματίστηκε την εξωστρέφεια του φορέα για τις εννέα ημέρες (11-19 Σεπτεμβρίου) που θα λειτουργεί η Διεθνής Έκθεση.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός μαζί με τη σύζυγό του ανάμεσα στον Αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ κ. Νίκο Νικολάου, τη σκηνογράφο και ενδυματολόγο κ. Άννα Μαχαιριανάκη η οποία επιμελήθηκε το περίπτερο του ΚΘΒΕ, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Νίκο Κολοβό, την Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γιάννα Καρύμπαλη- Τσίπτσιου και την Οικονομική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ κ. Κωνσταντία Παπαποστόλου.

Μοναδικά κοστούμια εμβληματικών παραστάσεων, των 60χρονων του Οργανισμού που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό 13 Ιανουαρίου 1961 «συνομιλούν» με ψηφιακές καταγραφές, άλλοτε ντοκουμέντων για θεατρικά ανεβάσματα που έγραψαν ιστορία ή ασπρόμαυρου αρχειακού υλικού που ψηφιοποιήθηκε, κι άλλοτε ιδωμένες με τη σύγχρονη καταγραφική γλώσσα παραστάσεις που πανη-γύρισαν στις ορχήστρες των σπουδαιότερων φεστιβάλ της χώρας μας φέτος το καλοκαίρι, αλλά και όλων όσων έπονται να πατήσουν σανίδι ακολούθως στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, το Βασιλικό Θέατρο, τη Μονή Λαζαριστών, τα φουαγιέ και τα θέατρα Δάσους και Γης.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Νίκος Κολοβός μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και την Οικονομική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ κ. Κωνσταντία Παπαποστόλου

«Μια διαδρομή, ίδια γιορτή, στο φως, που τόσο έχουμε ανάγκη στις μέρες που διαβιούμε». Έτσι συστήνει την έκθεση του ΚΘΒΕ η Πρόεδρος του Δ.Σ. του, Γιάννα Καρύμπαλη- Τσίπτσιου, χαιρετίζοντας το όλο εγχείρημα, με την προτροπή «το θέατρο που αποτέλεσε για τον ελλαδικό χώρο ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας, γεννώντας σχολή αναφοράς για όλη την ανθρωπότητα, να μπορέσει με την παγκόσμια ακτινοβολία του να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ψυχικής ανάτασης κι αφορμή για … πάνδημους απεγκλωβισμούς».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας μαζί με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ κ. Νίκο Κολοβό.

«Απ’ τα 85 χρόνια που η Θεσσαλονίκη μας γιορτάζει με πύλες ανοιχτές την παραγωγική της αξία, τα 60 σε απόσταση αναπνοής το ΚΘΒΕ ανάσαινε πολιτισμό. Φέτος ο διεθνής χαρακτήρας της Έκθεσης, φιλοξενεί τη διεθνή αίγλη του Κρατικού», αναφέρει χαρακτηριστικά η Οικονομική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ Κωνσταντία Παπαποστόλου.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ κ. Γιάννα Καρύμπαλη- Τσίπτσιου μαζί με τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Όσο για την επιμελήτρια του πονήματος «ΚΘΒΕ – 60 Χρόνια διαδρομή στο φως», σκηνογράφο και ενδυματολόγο Άννα Μαχαιριανάκη, δηλώνει: «Ένα ελάχιστο δείγμα τεκμηρίων απ’ το θησαυροφυλάκιο της μνήμης, είναι η έκθεση αυτή. Το ΚΘΒΕ μας αφηγείται το όραμά του για το παρόν και για το μέλλον να μετουσιώνει το όραμα σε πραγματοποιημένα όνειρα, καλλιτεχνικά δημιουργήματα και αλληλεπίδραση με την κοινωνία».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Νίκος Κολοβός μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη

Συντελεστές

Επιμελήτρια Έκθεσης: Άννα Μαχαιριανάκη
Βοηθός επιμελήτρια: Δανάη Πανά
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Συντονισμός: Πέτρος Κοκόζης
Γραφιστική επεξεργασία σκηνικού- Οπτική επικοινωνία: Σιμώνη Γρηγορούδη
Βίντεο-προβολές: Βαλλεντίνα Κόπτη, Άντα Λιάκου
Ιστορική τεκμηρίωση κοστουμιών: Όλγα Χατζηιακώβου, Ειρήνη Χατζηκυριακίδου
Κατασκευές: Εργαστήρια ΚΘΒΕ

Χορογραφικό happening με τους τριτοετείς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.
Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος
Στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης συμμετείχε ως βοηθός συντονιστή η Αγγελική Πολίτη, φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ-Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Πληροφορίες
85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – Περίπτερο 13, σταντ 21
11-19 Σεπτεμβρίου 2021

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
scattered clouds
20.4 ° C
22.1 °
19.6 °
86 %
0.9kmh
40 %
Τρ
20 °
Τε
20 °
Πε
18 °
Πα
18 °
Σα
20 °