18.5 C
Thessaloniki
16.1 C
Athens

Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης: Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι οι τραυματισμοί Αστυνομικών είναι το ίδιο σημαντικοί με τον τραυματισμό οποιουδήποτε πολίτη

Με ανακοίνωση της, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επικρίνει τον πολιτικό και όχι αστυνομικό σχεδιασμό των μέτρων για τη διαχείριση της έντασης στην χθεσινή πορεία για την 42η επέτειο μνήμης από την ιστορική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ο εκάστοτε Υπουργός προσθαφαιρεί καθήκοντα κατά το δοκούν με αποτέλεσμα είτε να κατηγορείται η αστυνομία  για τα υπερβολικά μέτρα αστυνομευσης, είτε να δέχονται διαταγές για μη επέμβαση ακόμα και όταν τους κάνουν επιθεση και να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Διαμαρτύρονται που η αστυνομία τα τελευταία χρόνια γίνεται «πλαστελίνη» στο βωμό των πολιτικών στρατηγικών.
 
Η ανακοίνωσή Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αναφέρει:
 
“Κάθε χρόνο ανήμερα της αλησμόνητης επετείου της 17ης Νοεμβρίου, η Ελληνική Αστυνομία καλείται να διασφαλίσει ότι οι εκδηλώσεις και οι πορείες δεν θα έχουν ως κατάληξη την διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
 
Μέχρι σήμερα, ως συνδικαλιστική Ένωση πολλές φορές καταγγείλαμε τα υπερβολικά μέτρα αστυνόμευσης που δημιουργούσαν στους πολίτες αίσθηση αστυνομοκρατίας, και ταλαιπωρούσαν τους συναδέλφους με άσκοπη υπερεργασία.
Φέτος στην πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να μην είχαμε χιλιάδες συναδέλφους στους δρόμους αλλά αποδείχτηκε ότι ούτε κι αυτό λειτουργεί ως πανάκεια.
 
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι κάθε πολιτική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ακολουθεί εντελώς διαφορετικό επιχειρησιακό σχεδιασμό από την προηγούμενη, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση στους συναδέλφους. Μάλλον ξεχνούν ότι η αποστολή των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι προκαθορισμένη και νομιμοποιημένη μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων και δεν μπορεί ο εκάστοτε Υπουργός να προσθαφαιρεί καθήκοντα κατά το δοκούν.
 
Χθες το βράδυ, ενώ οι διμοιρίες της ΥΑΤ δέχονταν σφοδρή επίθεση από ομάδα ατόμων με πέτρες και μολότοφ, οι συνάδελφοι δέχτηκαν εντολή για αμυντική στάση με αποτέλεσμα τον τραυματισμό Αστυνομικών, ορισμένοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, ποιος είναι υπόλογος γι’ αυτούς τους τραυματισμούς; Η ηθελημένη μη καταστολή μιας επίθεσης, αντίθετη ως όφειλαν να ενεργήσουν οι διμοιρίες, δεν αποτελεί παράλειψη αυτού που έδωσε την διαταγή για «άπραγη» Αστυνομία;
 
Πρέπει επιτέλους όλοι να αντιληφθούν ότι οι τραυματισμοί των Αστυνομικών είναι το ίδιο σημαντικοί με τον τραυματισμό οποιουδήποτε πολίτη.
Αν κάποιοι θεωρούν ότι οι συνάδελφοι των διμοιριών «κάθονται» μέσα στις κλούβες, δεν δικαιούνται να μιλάνε ή να εκφράζουν την γνώμη τους, και εν τέλει είναι καθήκον τους να τραυματίζονται, προφανώς δεν έχουν αίσθηση του τι σημαίνει να είσαι Αστυνομικός στην Ελλάδα του 2015.
 
Ο Έλληνας Αστυνομικός τα τελευταία χρόνια δέχεται αγόγγυστα την κοινωνική πίεση ως κυματοθραύστης και είναι τουλάχιστον άδικο να στοχοποιείται ακόμα και από την Ηγεσία του Σώματος. Ιδιαιτέρως, οι διμοιρίες της Δ.Α.Ε. έχουν τους περισσότερους τραυματίες και διαφύλαξαν πολλές φορές την ειρηνική διαβίωση των Ελλήνων πολιτών.
Η απογοήτευση των συναδέλφων ξεχειλίζει. Για να λειτουργεί σωστά η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να έχει στο τιμόνι της, ανθρώπους που εκτιμούν το έργο του Έλληνα Αστυνομικού και την ανθρώπινη υπόσταση των συναδέλφων.
 
Επειδή οι ημέρες του ερχόμενου Δεκέμβρη είναι κρίσιμες, θέτουμε από τώρα τους αρμόδιους ενώπιον των ευθυνών τους. Η Ένωσή μας και τα μέλη που απαρτίζουν το Προεδρείο της ως προσωπικότητες, έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι είναι κατά της βίας και της αναίτιας καταστολής των κοινωνικών αγώνων.
Ήρθε όμως η ώρα να διευρύνουμε όλη την ματιά μας και να αποδεχτούμε ότι όπως όλοι οι Έλληνες Πολίτες, έτσι και οι Αστυνομικοί έχουν κοινωνικό και δημοκρατικό δικαιώματα να μην εκτίθενται άσκοπα σε κίνδυνο, με μόνο στόχο την ενίσχυση των προφίλ των προϊσταμένων τους.
 
Η σωματική ακεραιότητά μας δεν είναι «παιχνίδι» και δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε «πλαστελίνη» στο βωμό των πολιτικών στρατηγικών.
Η Ένωσή μας θα προασπίσει τα δικαιώματα των συναδέλφων και θα αγωνιστεί μέχρι τέλους απέναντι σε κάθε σκοπιμότητα που υποβαθμίζει το υπηρεσιακό έργο των Αστυνομικών και σπιλώνει την εικόνα του Σώματος.”

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
15.5 ° C
17.2 °
13 °
71 %
1kmh
20 %
Πε
16 °
Πα
17 °
Σα
18 °
Κυ
13 °
Δε
12 °