Soul Food

ΕΟΔΥ: Πόσο καιρό αντέχουν τα τρόφιμα στο ψυγείο – πίνακες

Η σωστή φύλαξη των τροφίμων είναι απαραίτητη για την προστασία μας από τις τροφικές δηλητηριάσεις. Γνωρίζετε, όμως, πόσο καιρό αντέχουν στο ψυγείο τα τρόφιμα;

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην ιστοσελίδα του παραθέτει αναλυτικό πίνακα με τους χρόνους συντήρησης διαφόρων τροφίμων.

Όπως αναφέρει, για να είναι τα τρόφιμα ασφαλή δεν πρέπει να βασιζόμαστε στις αισθήσεις μας. Τα μικρόβια που προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα δεν γίνονται αντιληπτά με τη γεύση, την όσφρηση ή την όραση, τονίζει. Η δοκιμή ακόμη και πολύ μικρής ποσότητας ενός τροφίμου που δεν έχει συντηρηθεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει νόσηση.

Στα ευπαθή τρόφιμα μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα επικίνδυνα μικρόβια, εάν τα αφήσουμε εκτός ψυγείου για 2 ή περισσότερες ώρες. Η σωστή πρακτική, τονίζει, είναι η εξής:

Τοποθετούμε τα φαγητά στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα. Όταν όμως το τρόφιμο είναι εκτεθειμένο σε θερμοκρασία πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να μπει στο ψυγείο εντός 1 ώρας.
Χωρίζουμε τις μεγάλες μερίδες φαγητού σε μικρότερα δοχεία, ώστε να κρυώσουν γρήγορα
Μπορούμε να τοποθετήσουμε ζεστό ή καυτό φαγητό στο ψυγείο, εφόσον είναι συσκευασμένο σε αρκετά μικρές ποσότητες που θα κρυώσουν γρήγορα

Για να είναι αποδοτική, όμως, η ψύξη των τροφίμων, είναι σημαντικό η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει κάποια όρια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων είναι:

Στο ψυγείο: 4,4 βαθμοί Κελσίου ή χαμηλότερη
Στην κατάψυξη/καταψύκτη: μείον (-) 17,8 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη

Στη συνέχεια παρατίθεται ο αναλυτικός πίνακας του ΕΟΔΥ με τους χρόνους συντήρησης διαφόρων τροφίμων:


Αυτό το ξέρατε; 6 Αυγούστου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως