Επαναπατρίστηκαν τα οστά του ήρωα Στυλιανού Καλμπουρτζή

Τα οστά του ήρωα αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, που έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς, την Πέμπτη (22/07) το απόγευμα, από τη Λάρνακα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Ακολούθως, μεταφέρθηκαν οδικώς στη Σχολή Πυροβολικού όπου αύριο, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή ταφής.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης στην επίσημη τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων του αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή στον Ιερό Ναό της Tου Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία.

«Στρατηγέ Στυλιανέ Καλμπουρτζή πέρασες με την ανδρεία σου στην αθανασία. Δεν εγκατέλειψες, δεν πτοήθηκες. Δεν νικήθηκες. Φρόντισες τα παλικάρια σου, τους συντρόφους σου. Σε ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερες για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Η φλόγα του πατριωτισμού σου θα παραμείνει άσβεστη μέσα στην ψυχή μας. Ο σεβασμός και η βαθιά μας εκτίμηση για τη μεγάλη θυσία σου θα σε συνοδεύουν για πάντα» τόνισε ο Αλκ. Στεφανής σε χαιρετισμό του.

«Η θυσία όλων των ηρωικών αγωνιστών στα πεδία μαχών της Μεγαλονήσου που τίμησαν τη σημαία προασπίζοντας τις αξίες του Ελληνισμού, αποτελεί στο διηνεκές, φωτεινό φάρο για τους απανταχού Έλληνες, επεκτείνοντας τα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας τους» πρόσθεσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η παράνομη τουρκική εισβολή που στιγμάτισε την Κύπρο θα συνιστά πάντα κοινό, βαρυσήμαντο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των δύο κρατών του Ελληνισμού» ανέφερε ο Αλκ. Στεφανής και συμπλήρωσε: «Η θυσία των πεσόντων ηρώων θα αποτελεί τον ηθικό σφραγιδόλιθο στην προσπάθεια της οριστικής λύσης του κυπριακού ζητήματος».

«Σταθερός κοινός στόχος Ελλάδας και Κύπρου παραμένει η οριστική λύση του κυπριακού ζητήματος, ο τερματισμός της επονείδιστης τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» υπογράμμισε ο Αλκ. Στεφανής.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, την eυρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ και τον Επίτροπο Προεδρίας της Κύπρου Φώτη Φωτίου. Συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού, οι οποίοι πρόσφατα είχαν επισκεφθεί την οικία Παύλου Μελά, στην Αθήνα.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται»

Αναφερόμενος στην επιστροφή των οστών ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter: «Τα οστά του Ήρωα Αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή επέστρεψαν στα Πάτρια εδάφη. «Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται» Αθάνατος!».