22.6 C
Thessaloniki
28.4 C
Athens

Επιλογή επαγγέλματος: Μια σημαντική στιγμή στη ζωή του καθενός από εμάς

* Γράφει η Γεωργία Κολοφίκα

Η επιλογή επαγγέλματος είναι μια σημαντική στιγμή στη ζωή του καθενός από εμάς. Κατ΄ επέκταση, η  επιλογή επαγγέλματος – και ή άσκησή του ή όχι – έχει ιδιαίτερη σημασία στη ζωή ενός ατόμου και στην πορεία της καριέρας του αλλά και της ζωής του σε γενικότερο πλαίσιο.

Λίγοι  είναι δυστυχώς οι έφηβοι που μπορούν να διακρίνουν το επάγγελμα που ταιριάζει στο χαρακτήρα τους.  Εκεί συνήθως παρέχουν πολύτιμη βοήθεια, λόγω της εμπειρίας τους στο χώρο εργασίας, οι γονείς, άτομα από το στενό περιβάλλον και ειδικοί σύμβουλοι από το σχολείο. 

Ποιος αποφασίζει και με ποια κριτήρια:

Πολύ συχνά στα παιδιά προτείνεται να στοχεύσουν σε μια καλοπληρωμένη εργασία, ή στις ευκαιρίες καριέρας που διατίθενται σε συγκεκριμένους τομείς στο δεδομένο χρόνο, χωρίς όμως να έχουν συνυπολογίσει τα ταλέντα ή την προσωπικότητα τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις αν οι έφηβοι επιθυμούν να κάνουν κάτι τελείως διαφορετικό, αισθάνονται μπερδεμένοι και το πιο πιθανό είναι να μην είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της καριέρας τους, αν τελικά επιλέξουν να ακολουθήσουν τις φιλοδοξίες άλλων. 

Τι είναι σημαντικό:

Ενώ παλαιότερα με βάση την εκπαίδευση που αποκτούσε κάποιος, απασχολούνταν και σε αντίστοιχες θέσεις, σήμερα οι γνώσεις που θα αποκτήσει ένας νέος μέσω των σπουδών του δεν θα είναι εξολοκλήρου αυτές που θα τον βοηθήσουν στην εξέλιξη του. Αρκετοί πτυχιούχοι, ακόμα και σχολών όπως η νομική και το πολυτεχνείο, εργάζονται από επιλογή είτε στον χώρο της εστίασης είτε γενικότερα, της «βιομηχανίας» της Ελλάδας, στο χώρο του τουρισμού. Επομένως, η ικανότητα προσαρμογής στις νέες ανάγκες είναι πολύ πιο σημαντική από τις ίδιες τις γνώσεις πάνω σε ένα αντικείμενο. 

Τι θα βοηθήσει αρχικά:

Η πρακτική άσκηση παράλληλα με τις σπουδές είναι ότι καλύτερο για το ξεκίνημα. Το Γραφείο διασύνδεσης της σχολής, οι Δομές Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας, τα προγράμματα ΑΤΛΑΣ συνδέουν φοιτητές με την αγορά εργασίας, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να δουλέψουν, να εφαρμόσουν αυτά που έχουν μάθει, αλλά και να ανακαλύψουν σε τι έχουν ταλέντο. 

Δια βίου εκπαίδευση:

Το πτυχίο προσφέρει τις απαραίτητες βάσεις, αλλά η γνώση δεν σταματά εκεί. Εκτός από τα μεταπτυχιακά προγράμματα είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως, υπάρχει πληθώρα επιλογών για σεμινάρια και μαθήματα σπουδών μέσα από πλατφόρμες όπως οι Udemy, Coursera, Semifind. Επίσης, οι σπουδές σε ξένες γλώσσες προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δεν βοηθούν μόνο στην επαγγελματική εξέλιξη. Δίνουν το έναυσμα για ταξίδια στο εξωτερικό, επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και νοοτροπίες.  

Όλα τα παραπάνω διευρύνουν τους ορίζοντες και ενισχύουν πολλές πτυχές της προσωπικότητας, κάτι που ισχύει τόσο για τα παιδιά και τους νέους επαγγελματίες, αλλά και για τους υπόλοιπους και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας!

   Συντάκτης: Γεωργία Κολοφίκα

*Senior Consultant Management Consulting Department, ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α.Ε.

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
26.6 ° C
28.3 °
23.7 °
67 %
0.5kmh
0 %
Δε
26 °
Τρ
29 °
Τε
22 °
Πε
22 °
Πα
24 °