Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Θεσσαλονίκη (1η ημέρα)

Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί, από το πρωί της Παρασκευής 14 Μαϊου, αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την Πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, προκειμένου να συναντηθεί με θεσμικούς φορείς της πόλης και να υποστηρίξει επετειακές δράσεις που υλοποιούνται υπό την αιγίδα, με το σήμα ή με την υποστήριξη της Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Τζιτζικώστα με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε στην Ιστορική «Βίλα Αλλατίνη» με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο συζήτησε για την πολύ σημαντική πρόταση που κατέθεσε η Περιφέρεια στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για να τιμήσει τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση. Η πρόταση βρίσκεται, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, στο τελικό στάδιο υποβολής στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας με ιστορικό περιεχόμενο, μέσα από την οποία θα αναδεικνύεται η συμβολή της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας στον Αγώνα, καλύπτοντας μία περίοδο που ξεκινά από τα προεπαναστατικά χρόνια και την Επανάσταση, περνά από τους Βαλκανικούς Πολέμους και την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στο Ελληνικό Κράτος και καταλήγει στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε την ένταξη στους εορτασμούς της επετείου μιας πολύ σημαντικής δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα μείνει για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενιές» ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Η Μακεδονία ήταν πράγματι πρωταγωνίστρια στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, ήταν εδώ και έβαλε τα θεμέλια για να φτάσουμε, σήμερα, να ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα». «Με την πρότασή της, η Περιφέρεια προβάλλει την ιστορία της περιοχής, τους ήρωες και τις μάχες της, και, την ίδια στιγμή, αποδεικνύει τη σημασία της Αυτοδιοίκησης ως θεσμού που φροντίζει για τη ζωή και το μέλλον του πολίτη», επεσήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στις δηλώσεις της.

Προβολές σε κτίρια και «Γιορτές των Πόλεων» και στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο συνομιλίας με δημοσιογράφους, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε, επίσης, σε δύο σημαντικές δράσεις που ετοιμάζει η Επιτροπή και θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. Την προβολή στις 12 και 13 Ιουνίου μιας οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης σε κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας, μεταξύ αυτών η Θεσσαλονίκη, η Νάουσα και η Αλεξανδρούπολη, και τις «Γιορτές των Πόλεων», κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξουν ταυτόχρονα εορταστικά δρώμενα στις 51 πρωτεύουσες των νομών της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκαν με τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία και ο κλήρος προεπαναστατικά και στην περίοδο της Επανάστασης, αλλά και στα 200 χρόνια του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, μέσα από το πνευματικό και φιλανθρωπικό της έργο. Από τη μεριά του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ευχήθηκε καλή επιτυχία και σημείωσε ότι η Εκκλησία βρίσκεται πάντοτε δίπλα σε ενέργειες που αναδεικνύουν τον τόπο και την πατρίδα.

Με γυναίκες βουλευτές της Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Πρόεδρος της Επιτροπής είχε, επίσης, την ευκαιρία να συνομιλήσει στο παραδοσιακό καφενείο «Ο Μήτσος», με γυναίκες βουλευτές της Θεσσαλονίκης, αλλά και εκπροσώπους της οργάνωσης «Women Act» που σταθερά ενθαρρύνει τις γυναίκες να διεκδικήσουν θέσεις ηγεσίας και να εμπλακούν ενεργά στα κοινά. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Ελενα Ράπτη, Άννα Ευθυμίου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη και Κωνσταντίνα Αδάμου, η επικεφαλής της «Women Act», Μαίη Ζαννή, η δικηγόρος Μαρίνα Π. Καλαϊτζή, η πρώην βουλευτής Καστοριάς και επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η Ελεάννα Βλάχου-Τζιτζικώστα, επιχειρηματίας, και η Καλυψώ Γούλα, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη. Παρούσα ήταν επίσης η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη.

Κοινή διαπίστωση ήταν πως οι γυναίκες εκπροσωπούνται, συμμετέχουν, διακρίνονται και αναδεικνύονται στο δημόσιο χώρο και σε ηγετικές θέσεις πολύ περισσότερο από ότι παλαιότερα. Υπάρχουν, όμως, πολλά πράγματα ακόμη που πρέπει να γίνουν ακόμη προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτό αποτελεί μια από τις βασικές προκλήσεις για το μέλλον.

Το πλούσιο πρόγραμμα του ΑΠΘ για την επέτειο των 200 χρόνων

Το πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα 21 επετειακών δράσεων που σχεδίασε και υλοποιεί από την αρχή της χρονιάς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το σήμα της Επιτροπής και με τη συμμετοχή καθηγητών διεθνούς κύρους, νέων μελετητών αλλά και φοιτητών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Νικόλαο Παπαιωάννου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Καθηγητής Βασίλης Γούναρης, Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Πρόεδρος Επιτροπής ΑΠΘ για τις Δράσεις του 2021 και ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής, Γραμματέας Επιτροπής και Υπεύθυνος Υλοποίησης για τις Δράσεις του 2021, Παναγιώτης Γκλαβίνης.

«Έχουμε μια πολύ ουσιαστική και στενή σχέση με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προσπαθούμε με πνεύμα συνεργασίας και διεπιστημονικότητας να προσεγγίσουμε αυτήν την τομή της νεότερης ελληνικής ιστορίας, έτσι ώστε στο τέλος να μείνουν συμπεράσματα που θα βοηθήσουν και θα χρησιμοποιηθούν για να καταλάβουμε τι έγινε όλη αυτή την περίοδο», τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου. «Είναι τιμή μας που συναντήσαμε τον Πρύτανη και τους συνεργάτες, τους οποίους θέλουμε ειλικρινά να ευχαριστήσουμε για τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες τους. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αναμείχθηκε ενεργά στην υπόθεση της επετείου, ανέπτυξε θέματα, ανέδειξε την ιστορία, βοήθησε νεότερους ανθρώπους να διεξάγουν έρευνα», σημείωσε από τη μεριά της η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει ήδη πραγματοποιήσει, με το σήμα της Επιτροπής, σημαντικές δράσεις που αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης: Συνέδρια, επιστημονική ημερίδα, ερευνητικές πρωτοβουλίες από νέους επιστήμονες αλλά και εκδηλώσεις τιμής. Για τη συνέχεια του έτους έχουν προγραμματιστεί ακόμη περισσότερες επετειακές δράσεις, όπως εκθέσεις, συνέδρια, εκπαιδευτικοί διαγωνισμοί και πολλά ακόμη.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε