30.4 C
Thessaloniki
32.6 C
Athens

Επίσκεψη Χάρη Θεοχάρη στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε την Παρασκευή, 11 Ιουνίου, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και με εκπροσώπους τουριστικών φορέων της περιοχής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Υπουργός Τουρισμού είχε συνάντηση στις 11:15 π.μ. με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Αρμόδιο για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη στο Υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στη συνέχεια, στις 12 το μεσημέρι, μετέβει στην Περιφέρεια, όπου είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία του Περιφερειάρχη, με τους τουριστικούς φορείς της Περιφέρειας, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ενώ στις 2 μ.μ. ο κ. Θεοχάρης  είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο Δημαρχείο της πόλης.

Με την επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα, αμέσως μετά από την περιοδεία του στην Ολλανδία και σε χώρες της Σκανδιναβίας, ο Υπουργός υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στο φετινό άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει ολόπλευρα τις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής, με γνώμονα την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης.

Πρώτη στο πρόγραμμα επαφών του Υπουργού Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη ήταν η συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, «με τον Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης αναλύσαμε ζητήματα σχετικά με το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού και ιδιαίτερα τις συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται στην εξαιρετικά σημαντική πύλη της Βόρειας Ελλάδας. Ο κ. Καλαφάτης κι εγώ επιβεβαιώσαμε την κοινή μας δέσμευση να προχωρήσουμε με απόλυτη σύμπνοια, με συνεχή και στενή συνεργασία των Υπουργείων Τουρισμού και Εσωτερικών, ώστε να ενθαρρύνουμε στο μέγιστο δυνατόν τον εισερχόμενο τουρισμό».

Ακολούθως ο κ. Θεοχάρης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων ως προς τη σημασία του οδικού τουρισμού για την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας στη Μακεδονία το 2021 ενώ ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «ο τουρισμός αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και το ‘momentum’ δεν πρέπει να χαθεί ύστερα από τα τελευταία τρία χρόνια που η Κεντρική Μακεδονία αναδεικνύεται πρώτη σε αφίξεις τουριστών μεταξύ όλων των Περιφερειών της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «το Υπουργείο μας αναγνωρίζει τη σημασία του τουρισμού για τη Βόρεια Ελλάδα και γι’ αυτό ακριβώς δεν είναι τυχαίο ότι άρχισα το ‘μαραθώνιο’ των διεθνών επαφών μου για τη φετινή τουριστική περίοδο από τις χώρες οι οποίες τροφοδοτούν παραδοσιακά την περιοχή με τουρίστες (Ρουμανία, Σερβία, Πολωνία, Ρωσία κ.ά.). Φέτος, το τουριστικό ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα από τη Ρωσία και τις χώρες της Βαλκανικής είναι μεγάλο. Στην Κεντρική Μακεδονία δεν είναι αυτονόητο ότι ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας, όπως π.χ. στο Νότιο Αιγαίο ή στην Κρήτη. Εδώ ο τουρισμός χτίζεται με δουλειά. Και αυτή είναι η επιτυχία του Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα: Με τις πρωτοβουλίες του και τη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, έχει κατορθώσει να καταστήσει την Κεντρική Μακεδονία έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς της χώρας».

Με τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο Υπουργός Τουρισμού είχε την ευκαιρία να συζητήσει ζητήματα σχετικά με τις προοπτικές της πόλης ως πόλου έλξης τουριστών, αλλά και την υποψηφιότητα για μία θέση στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Ο κ. Θεοχάρης είπε χαρακτηριστικά ότι «ο τουρισμός είναι σημαντικός για τη Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική για τον τουρισμό. Δικαίως διεκδικεί τον τίτλο της πόλης της γαστρονομίας. Γενικότερα, συνεχίζουμε τη συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα -για τον βραχύ ορίζοντα, που είναι το άνοιγμα αλλά και η επέκταση της σεζόν, καθώς και για τον μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα του 2022 και το τι μπορούν να κάνουν από κοινού το Υπουργείο Τουρισμού και ο Δήμος Θεσσαλονίκης».

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης είχε συνομιλίες με εκπροσώπους τουριστικών φορέων από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «ξέρουμε πως έχουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά μπροστά μας, την οποία όμως ατενίζουμε από καλύτερη θέση σε σχέση με πέρυσι. Γιατί το ‘brand’ της χώρας μας έχει ενισχυθεί. Επιπλέον, η Ελλάδα βραβεύτηκε ως η καλύτερη χώρα στη διαχείριση της πανδημίας από το WTTC όσον αφορά στον τουρισμό. Αυτό είναι μια ‘σφραγίδα’ που χρησιμοποιούμε και αξιοποιούμε. Φέτος έχουμε αξιοποιήσει πολύ περισσότερα εργαλεία από ό,τι πέρυσι. Είχαμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε περισσότερες πύλες και καταβάλλουμε καθημερινή προσπάθεια να επεκτείνουμε ωράρια, περιοχές και οτιδήποτε χρειαστεί. Αυτό θα το κάνουμε με κάθε δυνατό μέσο και με συντονισμό όλων των υπηρεσιών, του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής Προστασίας. Από τους ελέγχους που κάνουμε, ειδικά στα χερσαία σύνορα, παρατηρούμε μια θετικότητα μόλις 5 τοις χιλίοις. Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός».

Συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη

Οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε σήμερα (11/6) το μεσημέρι, στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, με τη συμμετοχή και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρίας Καραγιάννη.

“Υποδεχτήκαμε τον Υπουργό Τουρισμού στην αρχή μιας τουριστικής περιόδου, που ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Έχουμε όλα τα εχέγγυα, ώστε και οι συνθήκες να είναι καλύτερες, αλλά και εμείς να είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι”, ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των εξαιρετικών επιδόσεων της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας στο ζήτημα των εμβολιασμών.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έγινε αναλυτική συζήτηση για τα θέματα του οδικού τουρισμού αλλά και για τη σημαντική πρόκριση που πέτυχε η Θεσσαλονίκη αναφορικά με τη διεκδίκηση μιας θέσης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε ότι το γεγονός πως η Θεσσαλονίκη διεκδικεί την αναγνώρισή της ως γαστρονομικού προορισμού έχει ξεχωριστή σημασία για την πόλη και για τις επιχειρήσεις της.

Στο μεταξύ από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν προτάσεις στον Υπουργό αναφορικά με τον αναπηρικό τουρισμό και τις παρεμβάσεις που πρέπει να προχωρήσουν, ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε ιδανικό προορισμό και για άτομα με προβλήματα προσβασιμότητας.

“Η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική για τον τουρισμό”

“Ο τουρισμός είναι σημαντικός για τη Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική για τον τουρισμό”, τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ περιέγραψε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα ως έναν δήμαρχο “αεικίνητο στην υπηρεσία της πόλης”.

Μιλώντας για το στοίχημα του τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης είπε: “Τα μηνύματα είναι θετικά και συγκρατημένα αισιόδοξα, καθώς γνωρίζουμε ότι έχουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά μπροστά μας, την οποία όμως ατενίζουμε από πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με πέρυσι. Κι αυτό γιατί το brand της χώρας μας έχει ενισχυθεί από τις προσπάθειες της χώρας και του λαού της για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και από τις προσπάθειες της ίδιας της τουριστικής βιομηχανίας με την υπευθυνότητα που έδειξε”.

“Θυμίζω ότι βραβευτήκαμε ως η καλύτερη χώρα στη διαχείριση της πανδημίας στον τουρισμό από τον WTTC. Και αυτό είναι μια σφραγίδα που αξιοποιούμε για το brand της χώρας μας”, τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού.

Ο κ. Θεοχάρης, εξάλλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόκριση της Θεσσαλονίκης στο επόμενο στάδιο αναφορικά με τη διεκδίκησης μιας θέσης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. “Έχουμε κάνει πολλή δουλειά στο Υπουργείο, για να υποστηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες. Η Θεσσαλονίκη δικαίως διεκδικεί τον τίτλο της πόλης της γαστρονομίας”, σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, τονίζοντας ότι η συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης θα συνεχιστεί σε πολλαπλά επίπεδα.

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη

Συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Τομεάρχη Τουρισμού Αλέξανδρου Θάνου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, που είχε ως αντικείμενο όλα τα ζητήματα, που σχετίζονται με την τουριστική περίοδο, η οποία έχει ήδη αρχίσει κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και φέτος, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής φρόντισε να λύσει προβλήματα και ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σε καλή συνεργασία με τον Υπουργείο Τουρισμού. Η πραγματικότητα είναι πως μπήκαμε σε μια τουριστική περίοδο δύσκολη. Για εμάς ο τουρισμός είναι ο ένας από τους τρεις βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της οικονομίας μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία τρία χρόνια είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών και αυτό το momentum δεν πρόκειται και δεν θα αφήσουμε να χαθεί. Φέτος, ο οδικός τουρισμός είναι το κλειδί για να πάει καλά συνολικά ο τουρισμός στην περιοχή. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει μέριμνα, ώστε οι διασυνοριακοί σταθμοί να λειτουργήσουν σωστά. Αυτό σημαίνει: Πρώτον να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες της εβδομάδα. Δεύτερον να υπάρχει ειδική λωρίδα για τους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, ώστε να μην καθυστερούν όσοι έχουν τα πιστοποιητικά από την 1η Ιουλίου και μετά. Τρίτον, να αυξηθεί το προσωπικό του ΕΟΔΥ για να διενεργούνται γρήγορα τα τεστ, rapid και άλλα, στα σύνορα για όσους δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα».

Ο Περιφερειάρχης τόνισε επίσης: «Θέλουμε απρόσκοπτη είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, ταυτόχρονο όμως η είσοδός τους να γίνεται με ασφάλεια. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν πέρυσι και να προχωρήσουμε σωστά και με ασφάλεια. Ως Περιφέρεια είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Τουρισμού και με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, προκειμένου να αρθούν αυτά τα εμπόδιά. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων και του τουρισμού με τη χορήγηση μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης, που στήριξε και τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού μέσα στην πανδημία, ενώ ταυτόχρονα διασφάλισε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είμαστε εδώ, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, τόσο από την τρέχουσα, όσο και από τη νέα προγραμματική περίοδο, με στόχο να στηρίξουμε τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας».

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε: «Στην Κεντρική Μακεδονία δεν είναι αυτονόητο ότι ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας, όπως στο Νότιο Αιγαίο ή την Κρήτη. Εδώ ο τουρισμός χτίζεται με δουλειά. Και αυτή είναι η επιτυχία του Περιφερειάρχη, που με τις πρωτοβουλίες του και τη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού κατόρθωσε να καταστήσει την Κεντρική Μακεδονία έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Το Υπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζει τη σημασία του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, γι’ αυτό άρχισα τον μαραθώνιο των διεθνών επαφών μου για τη φετινή τουριστική περίοδο από τις χώρες που τροφοδοτούν τη Βόρεια Ελλάδα με τουρίστες. Από τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Πολωνία, τη Ρωσία κτλ., που κάθε χρόνο προτιμούν τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Κεντρικής Μακεδονίας».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της φετινής τουριστικής περιόδου, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε: «Φέτος έχουμε αξιοποιήσει πολύ περισσότερα εργαλεία από ότι πέρυσι. Είχαμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε περισσότερες πύλες και είμαστε σε καθημερινή προσπάθεια να επεκτείνουμε ωράρια, περιοχές και οτιδήποτε χρειαστεί. Αυτό θα το κάνουμε με κάθε δυνατό μέσο και με συντονισμό όλων των υπηρεσιών, του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε ασφαλής τουριστικός προορισμός. Από τους ελέγχους που κάνουμε ειδικά στα χερσαία σύνορα έχουμε μια θετικότητα 5 τοις χιλίοις. Είναι μια πολύ μικρή θετικότητα και πάντως πολύ μικρότερη από όλη την υπόλοιπη χώρα. Άρα το άνοιγμα του τουρισμού δεν εισάγει κίνδυνο, αλλά γίνεται με ένα πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο, κυρίως όμως πολύ καλά υλοποιημένο.

Ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τις περιοχές όπου ο τουρισμός είναι σημαντικό μέγεθος, θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να ενισχύουμε τους εμβολιασμούς. Είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Οι εμβολιασμοί θα είναι το μεγάλο μας εργαλείο. Θέλουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές δυσκολίες για να έρθει κάποιος και για να φύγει από τη χώρα μας. Τις επόμενες μέρες η υγειονομική επιτροπή μάς επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τα τεστ αντιγόνου. Αυτό θα μειώσει ένα μεγάλο πρόβλημα που είναι το κόστος του τεστ PCR προτού έρθει κάποιος από το εξωτερικό στη χώρα μας, αλλά ιδιαίτερα για τους επισκέπτες από τα Βαλκάνια, όπου το κόστος του συγκεκριμένου τεστ σε σχέση με το μέσο μισθό είναι δυσανάλογο. Φέτος το τουριστικό ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα, από τη Ρωσία και νοτιότερα (Βαλκάνια) είναι μεγάλο».

Ακολούθησε σύσκεψη με όλους τους τουριστικούς φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
31.5 ° C
34.9 °
27.6 °
51 %
1.8kmh
0 %
Τρ
36 °
Τε
37 °
Πε
38 °
Πα
38 °
Σα
38 °