Επιστημονική Διημερίδα για τις Incantadas:  Ιστορία, χρήσεις και σημασίες του μνημείου των Incantadas της Θεσσαλονίκης

Επιστημονική Διημερίδα για τις Incantadas: Ιστορία, χρήσεις και σημασίες του μνημείου των Incantadas της Θεσσαλονίκης

The work of magic art

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης-εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης) διοργανώνουν Επιστημονική Διημερίδα για τις Incantadas
(Μαγεμένες), με τίτλο: “The work of magic art”: Ιστορία, χρήσεις και σημασίες του μνημείου των Incantadas της Θεσσαλονίκης.
 
Οι Μαγεμένες ή Ιncantadas, οι αμφίγλυφοι πεσσοί μιας ρωμαϊκής κιονοστοιχίας της Θεσσαλονίκης που το 1864 αποσπάστηκαν από τον παλαιογράφο Εμμανουέλ Μιλλέρ και κατέληξαν στο Λούβρο, αποτελούν μια γοητευτική ιστορία, μέσα από την οποία μπορούμε να ανασυνθέσουμε το παρελθόν αλλά και το παρόν της πόλης. 
 
Οι Incantadas, προϊόντα μαγείας (the work of magic art ), όπως τις χαρακτήρισαν οι περιηγητές Stuart και Revett αποτυπώνοντας τις δοξασίες των Σαλονικιών του 18ου αιώνα, έχουν επανέρθει σήμερα – συμβολικά και μη – στο προσκήνιο.
 
Η έκθεση στο προστώο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης των ακριβών αντιγράφων των αρχαίων πεσσών από τον Σεπτέμβριο του 2017, αποτελεί το αποκορύφωμα μίας μακράς διαδικασίας επανανακάλυψης αυτού του αρχαίου μνημείου της πόλης, που για δεκαετίες η ιστορία του ήταν σχεδόν άγνωστη.    
 
Η διημερίδα, αποσκοπεί σε μία συνολική αποτύπωση του ερευνητικού προβληματισμού γύρω από την ιστορία, την ερμηνεία, τις περιπέτειες, τις χρήσεις και τη σημασία του γλυπτικού αυτού συνόλου. Φιλοδοξεί να προσεγγίσει το μνημείο μέσα από ποικίλες οπτικές (αρχαιολογική, ανθρωπολογική, μουσειολογική,φιλολογική, ιστορική και άλλες), καθιστώντας την ιστορία των Incantadas, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αφορμή προβληματισμού τόσο για την ερμηνεία όσο και για τη διαχείριση και πρόσληψη της αρχαιολογικής κληρονομιάς στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι σήμερα.
Info
Ιστορία, χρήσεις και σημασίες του μνημείου των Incantadas της Θεσσαλονίκης
9 Ιουνίου: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
10 Ιουνίου: Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης
Eίσοδος ελεύθερη
Την επιστημονική συνάντηση θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.
 
 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας