Έρχεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας - Τα ωράρια & οι υπερωρίες

* Γράφει η Μαρία Κόντα 

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή  θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ, με ταυτόχρονη εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, έτσι ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι από καταχρήσεις των εργοδοτών, ιδιαίτερα αναφορικά με το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες.

 Επίσης μια άλλη σημαντική ρύθμιση που, με βάση την ανακοίνωση, θα περιλαμβάνεται στο εν λόγω νομοσχέδιο θα αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ο εργαζόμενος δηλαδή θα έχει τη δυνατότητα, μετά από υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας, να δουλέψει για ένα διάστημα του έτους μέχρι 10 ώρες την ημέρα και για αντίστοιχο διάστημα του ίδιου έτους να δουλέψει μέχρι 6 ώρες την ημέρα ή να παίρνει ρεπό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 17 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά που φέρνει το νέο ν/σ του Υπουργείου

Ως χρόνος εργασίας ορίζεται κάθε περίοδος κατά την διάρκεια της οποίας ο εργαζόμενος ευρίσκεται στην εργασία, στη διάθεση του εργοδότη και ασκεί τη δραστηριότητα ή τα καθήκοντα του.

Οι διατάξεις για τα χρονικά όρια εργασίας των μισθωτών καλύπτουν ένα από τα σπουδαιότερα και πιο νευραλγικά μέρη της εργατικής νομοθεσίας, καθότι δεν καθορίζουν απλά τη διάρκεια της εργασίας αλλά ρυθμίζουν και τον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής αυτής.

Τι ισχύει σήμερα;

Το ανώτατο ο νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας καθορίστηκε σε 45 ώρες επί πενθήμερου και 48 ώρες επί εξαήμερου συστήματος εβδομαδιαίας, ενώ με τη  ΕΓΣΣΕ το έτος 1984 ορίστηκε η συμβατική εβδομαδιαία εργασία 40 ωρών.

Υπό το σύστημα της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, το ανώτατο νόμιμο ημερήσιο ωράριο είναι 9 ώρες ενώ υπό το σύστημα της εξαήμερης εργασίας, το ανώτατο ημερήσιο ωράριο είναι 8 ώρες. 

Ποια ώρα εργασίας είναι Υπερεργασία και ποια Υπερωρία σε πενθήμερη απασχόληση;

Για τον εργαζόμενο υπό το σύστημα της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, ήτοι από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή (εργάσιμες ημέρες), υπερεργασία θεωρείται η απασχόληση στις εργάσιμες αυτές ημέρες, πέραν των 40 ωρών και μέχρι τη συμπλήρωση 45 ωρών την εβδομάδα (1 ώρα πέραν των 8 ωρών ημερησίως ή 9 ώρες ημερησίως), ενώ, υπερωρία θεωρείται η απασχόληση πέραν των 9 ωρών την ημέρα. Στην υπερεργασία, ο εργαζόμενος δικαιούται το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο με προσαύξηση 20% ενώ στη νόμιμη υπερωρία η προσαύξηση είναι 40% (10η και 11η ώρα).

Ποια ώρα εργασίας είναι Υπερεργασία και ποια Υπερωρία σε εξαήμερη απασχόληση;

Για τον εργαζόμενο υπό το σύστημα της εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, ήτοι από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο (εργάσιμες ημέρες), υπερεργασία θεωρείται η απασχόληση στις εργάσιμες αυτές ημέρες, πέραν των 40 ωρών και μέχρι τη συμπλήρωση 48 ωρών την εβδομάδα (1 ώρα και 20 λεπτά ημερησίως πέραν των 6 ωρών και 40 λεπτών ωρών ημερησίως ή 8 ώρες ημερησίως), ενώ, υπερωρία θεωρείται η απασχόληση πέραν των 8 ωρών την ημέρα. Στην υπερεργασία, ο εργαζόμενος δικαιούται το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο με προσαύξηση 20% ενώ στη νόμιμη υπερωρία η προσαύξηση είναι 40% (9η και 10η ώρα).

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να είναι νόμιμη η υπερωρία;

  1. έως 2 ώρες ημερησίως και 120 ώρες ετησίως 
  2. προαναγγελία (καθώς και της υπερεργασίας) στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ το αργότερο πριν την πραγματοποίησή της 
  3. αιτιολόγηση ανάγκης  

Σε περίπτωση κατά την οποία έχουμε την πραγματοποίηση υπερωριακής απασχόλησης χωρίς να συντρέχουν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις των οικείων διατάξεων που αναφέρθησαν ανωτέρω ή με υπέρβαση του ανωτάτου ορίου υπερωριών, τότε αυτή είναι παράνομη και έχει ως επακόλουθο εκτός από τις αστικές σε βάρος του εργοδότη συνέπειες και ποινική ευθύνη γι’ αυτόν ή για τον νομίμως υπεύθυνο

Είναι έγκυρη η συμφωνία συμψηφισμού / καταλογισμού ; 

Η συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου, κατά την οποία η αποζημίωση ή αμοιβή, που οφείλεται για εργασία πέραν του νομίμου ωραρίου, όπως και η προσαύξηση στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο καλύπτονται, με την πληρωμή μισθού μεγαλύτερου από το νόμιμο, είναι άκυρη [άρθρο 8 παρ.4 ν.δ. 4020/59 (ΦΕΚ Α. 248)]. 

Έγκυρη είναι η συμφωνία [άρθρο 361 ΑΚ] περί καταλογισμού από τον εργοδότη της προσαυξήσεως – αμοιβής για την υπερεργασία ,που θα παρασχεθεί στο μέλλον στις καταβαλλόμενες, υπέρτερες των νομίμων, αποδοχές του εργαζομένου. 

Επίσης, έγκυρη είναι η συμφωνία [άρθρο 361 ΑΚ] περί προκαταβολής της αποζημιώσεως για συγκεκριμένη παράνομη υπερωριακή εργασία, που πρόκειται να παρασχεθεί στο μέλλον και του καταλογισμού της στην αξίωση για την πράγματι παρασχεθείσα 

Η ελάχιστη ανάπαυση των εργαζομένων, για κάθε περίοδο 24 ωρών, δεν μπορεί να είναι κατώτερη από έντεκα (11) ώρες. 

Συντάκτης: Μαρία Κόντα 

*Υπεύθυνη Τομέα Μισθοδοσίας Θεσσαλονίκης για τη ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε