Αερόπλοιο

Έρχονται τα αερόπλοια

Με την αναζήτηση για λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον αερομεταφορές να συνεχίζεται, μια ισπανική αεροπορική εταιρεία παρήγγειλε νέα υβριδικά αερόπλοια.
Η Air Nostrum, η οποία εκτελεί πτήσεις υπό την ομπρέλα της Iberia από τη βάση της στη Βαλένθια, έχει παραγγείλει 10 αεροσκάφη Airlander 10, με προγραμματισμένη παράδοση για το 2026.
Κατασκευασμένα από την εταιρεία Hybrid Air Vehicles (HAV) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τα υβριδικά αερόπλοια θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές κατά 90%, σύμφωνα με την εταιρεία.
Τα αερόπλοια θα εκμεταλλεύονται την ηλιακή και την ηλεκτρική ενέργεια, θα χωρούν 100 επιβάτες και θα καλύπτουν συνήθως αποστάσεις  300-400 χιλιομέτρων (186-249 μίλια), σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Μην περιμένετε μια αστραπιαία πτήση, ωστόσο – η μέγιστη ταχύτητα θα είναι 80 mph (129 km/h).

Η κατασκευάστρια εταιρεία HAV λέει ότι στο μέλλον, πιθανές διαδρομές μικρής εμβέλειας για το αεροσκάφος θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το Λίβερπουλ προς το Μπέλφαστ (168 μίλια), το Σιάτλ προς το Βανκούβερ (127 μίλια) και το Όσλο προς τη Στοκχόλμη (263 μίλια). Το αερόπλοιο μπορεί να πραγματοποιεί ταξίδια από σημείο σε σημείο, καθώς δεν χρειάζεται διάδρομο προσγείωσης αεροδρομίου για την προσγείωση – προκυμαίες, περιοχές πρασίνου και υποχρησιμοποιημένα αεροδρόμια έχουν όλα προοριστεί από το HAV.

το εσωτερικό μέρος των αερόπλοιων

Οι εσωτερικοί χώροι είναι μάλλον πιο λαμπεροί από τις τυπικές καμπίνες αεροπλάνων, με διαμόρφωση 1-2-1, μερικά καθίσματα αντικριστά και διαφανείς τοίχους που προσφέρουν θέα στην ύπαιθρο από κάτω. Για όσους θέλουν να βλέπουν πού πάνε, θα πετάξει σε μέγιστο ύψος 20.000 ποδιών.

Ο πρόεδρος της Air Nostrum Κάρλος Μπερτομέου είπε ότι τα αερόπλοια θα βοηθήσουν την εταιρεία του να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Fit for 55» για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.
«Το Airlander 10 θα μειώσει δραστικά τις εκπομπές και για αυτόν τον λόγο έχουμε κάνει αυτή τη συμφωνία με την HAV», είπε σε δήλωση. «Η βιωσιμότητα… είναι ήδη αδιαπραγμάτευτο γεγονός στις καθημερινές δραστηριότητες της εμπορικής αεροπορίας.
“Συμφωνίες όπως αυτές είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη των στόχων αποανθρακοποίησης που προβλέπονται στη νομοθετική πρωτοβουλία Fit for 55.”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HAV Tom Grundy πρόσθεσε: «Καθώς χώρες όπως η Γαλλία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζουν να θέτουν φιλόδοξες εντολές για την απαλλαγή των πτήσεων εσωτερικού και μικρών αποστάσεων, η Hybrid Air Vehicles και η Air Nostrum Group δείχνουν πώς μπορούμε να πετύχουμε εκεί –

Με πληροφορίες από cnn.com
Φωτογραφίες: Hybrid Air Vehicles στο cnn

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως