Θάνατος

Έρευνα: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν πεθαίνουμε;

Οι νευροεπιστήμονες έχουν καταγράψει τη δραστηριότητα ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπινου εγκεφάλου και ανακάλυψαν ρυθμικά μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων γύρω από την ώρα του θανάτου που είναι παρόμοια με αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ονείρου, της ανάκλησης μνήμης και του διαλογισμού.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers φέρνει νέα στοιχεία για έναν πιθανό οργανωτικό ρόλο του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του θανάτου και προτείνει μια εξήγηση για τη ζωντανή ανάκληση ζωής σε εμπειρίες παραλίγο θανάτου.

Φανταστείτε να ξαναζείτε ολόκληρη τη ζωή σας μέσα σε δευτερόλεπτα. Σαν μια αστραπή, ενώ βρίσκεσαι έξω από το σώμα σου, παρακολουθώντας αξέχαστες στιγμές που έζησες. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως «ανάκληση ζωής», μπορεί να είναι παρόμοια με αυτό που είναι να έχεις μια εμπειρία παραλίγο θανάτου. Τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό σας κατά τη διάρκεια αυτών των εμπειριών και μετά τον θάνατο είναι ερωτήματα που απασχολούν τους νευροεπιστήμονες εδώ και αιώνες. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλός σας μπορεί να παραμείνει ενεργός και συντονισμένος κατά τη διάρκεια και ακόμη και μετά τη μετάβαση στο θάνατο, και να προγραμματιστεί να ενορχηστρώνει όλη τη δοκιμασία.

Όταν ένας 87χρονος ασθενής ανέπτυξε επιληψία, ο Δρ Raul Vicente από το Πανεπιστήμιο του Tartu της Εσθονίας και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν συνεχή ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG) για να ανιχνεύσουν τις κρίσεις και να θεραπεύσουν τον ασθενή. Κατά τη διάρκεια αυτών των καταγραφών, ο ασθενής υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε. Αυτό το απροσδόκητο γεγονός επέτρεψε στους επιστήμονες να καταγράψουν τη δραστηριότητα ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπινου εγκεφάλου για πρώτη φορά.

Τα ευρήματα «προκαλούν την κατανόησή μας για το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή»

«Μετρήσαμε 900 δευτερόλεπτα εγκεφαλικής δραστηριότητας γύρω από τη στιγμή του θανάτου και θέσαμε μια συγκεκριμένη εστίαση στη διερεύνηση του τι συνέβη στα 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά τη διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς», δήλωσε ο Δρ Ajmal Zemmar, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ των ΗΠΑ. που οργάνωσε τη μελέτη.

«Λίγο πριν και μετά τη διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς, είδαμε αλλαγές σε μια συγκεκριμένη ζώνη νευρικών ταλαντώσεων, τις λεγόμενες ταλαντώσεις γάμμα, αλλά και σε άλλες όπως οι ταλαντώσεις δέλτα, θήτα, άλφα και βήτα».

Οι εγκεφαλικές ταλαντώσεις (κοινώς γνωστές ως «εγκεφαλικά κύματα») είναι μοτίβα ρυθμικής εγκεφαλικής δραστηριότητας που κανονικά υπάρχουν σε ζωντανούς ανθρώπινους εγκεφάλους. Οι διαφορετικοί τύποι ταλαντώσεων, συμπεριλαμβανομένου του γάμμα, εμπλέκονται σε υψηλές γνωστικές λειτουργίες, όπως η συγκέντρωση, τα όνειρα, ο διαλογισμός, η ανάκτηση μνήμης, η επεξεργασία πληροφοριών και η συνειδητή αντίληψη, ακριβώς όπως αυτές που σχετίζονται με αναδρομές μνήμης.

«Μέσω της δημιουργίας ταλαντώσεων που εμπλέκονται στην ανάκτηση μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να παίζει μια τελευταία ανάκληση σημαντικών γεγονότων της ζωής λίγο πριν πεθάνουμε, παρόμοια με εκείνα που αναφέρονται σε εμπειρίες παραλίγο θανάτου», υπέθεσε ο Zemmar. «Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν την κατανόησή μας για το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή και δημιουργούν σημαντικές επακόλουθες ερωτήσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα της δωρεάς οργάνων».

Πηγή ελπίδας

Ενώ αυτή η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που μετράει τη ζωντανή εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διαδικασία του θανάτου σε ανθρώπους, παρόμοιες αλλαγές στις ταλαντώσεις γάμμα έχουν παρατηρηθεί προηγουμένως σε αρουραίους που κρατούνται σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό, κατά τη διάρκεια του θανάτου, ο εγκέφαλος να οργανώνει και να εκτελεί μια βιολογική απόκριση που θα μπορούσε να διατηρηθεί σε όλα τα είδη.

Αυτές οι μετρήσεις, ωστόσο, βασίζονται σε μια μεμονωμένη περίπτωση και προέρχονται από τον εγκέφαλο ενός ασθενούς που είχε υποστεί τραυματισμό, επιληπτικές κρίσεις και πρήξιμο, τα οποία περιπλέκουν την ερμηνεία των δεδομένων. Ωστόσο, ο Zemmar σχεδιάζει να διερευνήσει περισσότερες υποθέσεις και βλέπει αυτά τα αποτελέσματα ως πηγή ελπίδας.

«Ως νευροχειρουργός αντιμετωπίζω κατά καιρούς την απώλεια. Είναι απερίγραπτα δύσκολο να μεταδοθεί η είδηση ​​του θανάτου σε αναστατωμένα μέλη της οικογένειας», είπε.

«Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα είναι: αν και οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά και είναι έτοιμοι να μας αφήσουν, ο εγκέφαλός τους μπορεί να επαναλαμβάνει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που βίωσαν στη ζωή τους».

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε