{ Τελευταία νέα }

Έρευνα του ICIJ: Ξέπλυμα αστρονομικών ποσών μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου


Κατηγορίες: Διεθνή

Έρευνα του ICIJ: Ξέπλυμα αστρονομικών ποσών μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμουΈρευνα του ICIJ: Ξέπλυμα αστρονομικών ποσών μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου

Με την κωδική ονομασία #FinCENFiles, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οργάνωση που αποκάλυψε τα Panama Papers, ταράζει εκ νέου τα νερά, αποκαλύπτωντας τα αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος που ξεπλένονταν επί χρόνια μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου.
 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες και βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
«Τα έγγραφα αυτά, που έχουν συνταχθεί από τράπεζες και έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν έλθει ποτέ στην δημοσιότητα, φέρνουν στο φως το βάραθρο των τραπεζικών εγγυήσεων και την ευκολία με την οποία τις έχουν εκμεταλλευθεί οι εγκληματίες», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα το Buzzfeed News που συμμετείχε στην έρευνα.
 
Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.
 
Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες — τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon — που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.
 
Σύμφωνα με το Buzzfeed News, «τα δίκτυα μέσω των οποίων το βρώμικο χρήμα διακινείται στον κόσμο έχουν γίνει ζωτικές αρτηρίες της παγκόσμιας οικονομίας».
 
Σε ανακοίνωσή της η Deutsche Bank βεβαιώνει ότι οι αποκαλύψεις της Κοινοπραξίας είναι πληροφορίες «πολύ γνωστές» στους ελεγκτές της και ότι έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους στην ενίσχυση των ελέγχων αυτών και ότι δίνει μεγάλη προσοχή στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της.
 
Η έρευνα αναδεικνύει επίσης την αδυναμία των αμερικανικών αρχών στον έλεγχο αυτών των συναλλαγών.
 
Σε ανακοίνωσή της πριν από τη δημοσίευση της έρευνας η οικονομική αστυνομία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι η δημοσίευση καταγγελιών ύποπτης δραστηριότητας συνιστά «έγκλημα» που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">NEW: Together with <a href="https://twitter.com/BuzzFeedNews?ref_src=twsrc%5Etfw">@buzzfeednews</a> and 108 other media organizations we reveal the <a href="https://twitter.com/hashtag/FinCENFiles?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#FinCENFiles</a> – our latest cross-border investigation.<br><br>Using super secretive bank documents and months of reporting, we expose how banks fail to stop dirty money flows. <a href="https://t.co/hBG1poGsho">https://t.co/hBG1poGsho</a></p>&mdash; ICIJ (@ICIJorg) <a href="https://twitter.com/ICIJorg/status/1307726268943790083?ref_src=twsrc%5Etfw">September 20, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script> 
 
Πηγές AΠΕ/ΜΠΕ, AFP, BuzzFeed News, ICIJ

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ