26 C
Thessaloniki
28.4 C
Athens

Eρευνητικό έργο BACCHUS στο ΑΠΘ: Ένα δίχειρο ρομπότ τρύγου στον αμπελώνα

Τον Ιούλιο «πατάει» για πρώτη φορά σε αμπελώνα, το δίχειρο ρομπότ τρύγου που αναπτύσσεται στο πλαίσιο ερευνητικού έργου «BACCHUS.

Τον φετινό Ιούλιο -υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες- πρόκειται να πατήσει χωμάτινο έδαφος για πρώτη φορά στη «ζωή» του, σε αμπελώνα έξω από τη Θεσσαλονίκη, το δίχειρο ρομπότ τρύγου «Βάκχος», που μαζί με την αυτοκινούμενη πλατφόρμα επιθεώρησης που αναπτύσσεται, θα εξασφαλίζουν μείωση του κόστους παραγωγής, σημαντική απεξάρτηση από εργατικά χέρια και ανώτατη ποιότητα κρασιού και επιτραπέζιου σταφυλιού, για παραγωγούς και καταναλωτές.

Αυτά επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καθηγήτρια Ρομποτικής του Εργαστηρίου Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ζωή Δουλγέρη, συντονίστρια του ερευνητικού έργου «BACCHUS», που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2023 και υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την έρευνα και την καινοτομία «Horizon 2020».

Οι συμμετέχοντες στο ερευνητικό έργο είναι το Εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του ΤΗΜΜΥ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Κτήμα Γεροβασιλείου, τα Πανεπιστήμια University of Lincoln (Ηνωμένο Βασίλειο) και Universita Degli Studi di Torino (Ιταλία), καθώς και οι ιδιωτικές εταιρείες Robotnik Automation (Ισπανία) και Saga Robotics (Νορβηγία).

«Όχι δεν μιλάμε για προϊόν φαντασίας», επισήμανε η κ. Δουλγέρη, σημειώνοντας ότι το δίχειρο ρομπότ τρύγου που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου θα έχει τη δυνατότητα να κινείται με αυτονομία στον αμπελώνα και να τρυγάει επιλεκτικά μόνο τα σταφύλια υψηλής ποιότητας «καθορίζοντας έτσι, την ποιότητα του κρασιού που θα παραχθεί ή των σταφυλιών που θα έρθουν στο τραπέζι μας».

Επίσης, η αυτοκινούμενη ρομποτική πλατφόρμα επιθεώρησης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προαναφερόμενου ερευνητικού έργου, «θα μπορεί να κάνει καθημερινά και όλο τον χρόνο περιπολίες στον αμπελώνα, να κόβει άρρωστους καρπούς ή να βοηθά τον αμπελουργό σε άλλες εργασίες», σημείωσε η καθηγήτρια του ΑΠΘ. Οι διαστάσεις του ρομπότ τρύγου (αυτοκινούμενη πλατφόρμα), είναι σύμφωνα με την κ. Δουλγέρη «ένα μέτρο επί 1,2 μέτρα και κάθε βραχίονας τεντωμένος πάνω από 1,5 μέτρο».

Πρόκειται, όπως τόνισε, «για τεχνολογικά εργαλεία, που είναι ακούραστα και θα δίνουν τη δυνατότητα στον αμπελουργό να κάνει καλύτερο προγραμματισμό σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και πώληση των προϊόντων του. Επιπλέον, ο γεωπόνος θα μπορεί να δρα στοχευόμενα στο κομμάτι του χωραφιού που ενδεχομένως παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα και όχι συνολικά».

Οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου «BACCHUS» έχουν θέσει ως στόχο να αναπτύξουν καινοτόμο ρομποτικό σύστημα, εξοπλισμένο με τα κατάλληλα αισθητήρια και με νέες μεθόδους ευφυούς ελέγχου, τεχνητής όρασης και μηχανικής μάθησης. Οι υπερφασματικές κάμερες που θα εξοπλίζουν το ρομποτικό σύστημα, σε συνδυασμό με μεθόδους μηχανικής μάθησης, θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να αξιολογούν κάθε καρπό. «Έτσι, το σύστημα θα αποφασίζει σε πραγματικό χρόνο αν πρέπει να συλλέξει ένα καρπό ή όχι», σημείωσε η κ. Δουλγέρη και πρόσθεσε: «με την τρέχουσα πρακτική επιλέγονται οι μέρες του τρύγου στις οποίες μαζεύονται τα σταφύλια χωρίς να έχουν όλα ωριμάσει στο επίπεδο εκείνο που εξασφαλίζει την υψηλότερη ποιότητα».

Ερωτηθείσα για το εάν τόσο το δίχειρο ρομπότ τρύγου όσο και η αυτοκινούμενη ρομποτική πλατφόρμα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τομείς του πρωτογενούς τομέα, η κ. Δουλγέρη τόνισε ότι «σε δεύτερο χρόνο, και με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τομείς, όπως σε καλλιέργειες φρούτων». Διευκρίνισε δε, ότι «επιλέξαμε τον αμπελώνα, καθώς είναι μια καλλιέργεια ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση και μπορεί να παράξει υψηλής αξίας προϊόντα».

Φανταστείτε ένα δίχειρο ρομπότ που κινείται με αυτονομία στον αμπελώνα και τρυγάει επιλεκτικά μόνο τα σταφύλια υψηλής ποιότητας καθορίζοντας την ποιότητα του κρασιού που θα παραχθεί ή των σταφυλιών που θα έρθουν στο τραπέζι μας. Το ίδιο ρομπότ να κάνει καθημερινά τις περιπολίες του τρυγώντας σταφύλια, και σε άλλες περιόδους, να κόβει άρρωστους καρπούς ή να βοηθά τον αμπελουργό σε άλλες εργασίες.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι προϊόν φαντασίας αλλά τα απτά αποτελέσματα του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου BACCHUS που έχει στόχο να αναπτύξει ένα καινοτόμο ρομποτικό σύστημα, εξοπλισμένο με τα κατάλληλα αισθητήρια και με νέες μεθόδους ευφυούς ελέγχου, τεχνητής όρασης και μηχανικής μάθησης.

Eρευνητικό έργο BACCHUS: Ένα ρομπότ στον αμπελώνα

Οι υπερφασματικές κάμερες που θα εξοπλίζουν το ρομποτικό σύστημα, σε συνδυασμό με μεθόδους μηχανικής μάθησης θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να αξιολογούν κάθε καρπό. Έτσι το σύστημα θα αποφασίζει σε πραγματικό χρόνο αν πρέπει να συλλέξει ένα καρπό ή όχι. Με την τρέχουσα πρακτική επιλέγονται οι μέρες του τρύγου στις οποίες μαζεύονται τα σταφύλια χωρίς να έχουν όλα ωριμάσει στο επίπεδο εκείνο που εξασφαλίζει την υψηλότερη ποιότητα.
«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα ρομπότ που να μπορεί να βελτιώσει την αγροτική παραγωγή και σε άλλους τομείς. Επιλέξαμε τον αμπελώνα, καθώς είναι μια καλλιέργεια ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση και μπορεί να παράξει υψηλής αξίας προϊόντα» αναφέρει η Καθηγήτρια Ρομποτικής του Εργαστηρίου Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και Συντονίστρια του έργου, Ζωή Δουλγέρη, και επισημαίνει ότι «η ένταξη των ρομπότ στην αγροτική παραγωγή ωφελεί όχι μόνο την ποιότητα, αλλά βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας των αγροτών και συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαίων αμπελουργών».
Το ερευνητικό έργο BACCHUS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία, HORIZON 2020. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.
Στο έργο συμμετέχουν το Εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Κτήμα Γεροβασιλείου, τα Πανεπιστήμια University of Lincoln (Ηνωμένο Βασίλειο) και Universita Degli Studi di Torino (Ιταλία), καθώς και οι ιδιωτικές εταιρείες Robotnik Automation (Ισπανία) και Saga Robotics (Νορβηγία).
Περισσότερες πληροφορίες για το BACCHUS στον σύνδεσμο:
https://bacchus-project.eu/

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
25.7 ° C
27.8 °
23.5 °
61 %
0.9kmh
0 %
Πε
40 °
Πα
39 °
Σα
39 °
Κυ
39 °
Δε
38 °