{ Εκπαίδευση }

Εργαστήριο ARTE ÚTIL με την Τania Bruguera στο Labattoir

 

Κατηγορίες: Εκπαίδευση

Εργαστήριο ARTE ÚTIL με την Τania Bruguera  στο Labattoir
Δωρεάν

Χώρος: Labattoir, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία
Διεύθυνση: 26ης Οκτωβρίου 35, 54627
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Labattoir, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία
Τιμή: 0.00

Πότε: 02/09/2019 - 06/09/2019
Ημέρες & Ώρες
Δευτέρα: 17:00
Τρίτη: 17:00
Τετάρτη: 17:00
Πέμπτη: 17:00
Παρασκευή: 17:00

H εμβληματική καλλιτέχνιδα της πρακτικής του Art for Social Change (τέχνη για την κοινωνική αλλαγή), Tania Bruguera στο Labattoir

H εμβληματική καλλιτέχνιδα της πρακτικής του Art for Social Change (τέχνη για την κοινωνική αλλαγή), Tania Bruguera στο Labattoir
Εδώ και 25 χρόνια, η Tania Bruguera δημιουργεί δράσεις και εγκαταστάσεις που αφορούν στην κοινωνία και εξετάζουν τη φύση των δομών πολιτικής εξουσίας και την επίδρασή τους στη ζωή των πολιτών. Η έρευνά της επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους η τέχνη μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή πολιτική ζωή, καθώς και στην μετατροπή της κοινωνικής επιρροής σε πολιτική αποτελεσματικότητα. Τα μακροχρόνια project της αποτελούν εντατικές παρεμβάσεις που κριτικάρουν και σχολιάζουν τη θεσμική δομή της συλλογικής μνήμης, της εκπαίδευσης και της πολιτικής.
Τα έργα της συχνά παρουσιάζουν τις κοινωνικές επιρροές των πολιτικών δυνάμεων και εκθέτουν παγκόσμια ζητήματα, όπως η εξουσία, η μετανάστευση, η λογοκρισία και η καταπίεση μέσα από συμμετοχικά έργα που μετατρέπουν τους “θεατές” σε “πολίτες”.
Δημιουργώντας προτάσεις και αισθητικά πρότυπα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να προσαρμοστούν από άλλους, η καλλιτέχνις αυτοπροσδιορίζεται περισσότερο ως μυητής παρά ως δημιουργός των έργων της. Συχνά συνεργάζεται με διαφορετικούς φορείς και άτομα, προκειμένου το έργο της να ολοκληρώνεται όταν υιοθετείται και εξελίσσεται από άλλους.
Μέσα από το εργαστήριό της στο LABattoir, η Tania Bruguera θα εισάγει τους συμμετέχοντες στηνέννοια της Arte Útil, όπως η ίδια χαρακτηρίζει την πρακτική της που στα Ελληνικά αποδίδεται ως “χρήσιμη τέχνη”, προτείνοντας τρόπους με τους οποίους η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό μηχανισμό ή εργαλείο για την κατάδειξη πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων.
Μέσα από τη μελέτη του διαρκώς μεταβαλλόμενου ρόλου της σύγχρονης τέχνης, το εργαστήριο θα εξετάσει τα στοιχεία της πρακτικής της Αrte Útil, όπως η θεσμική κριτική, η χρήση του ενεργού υπερρεαλισμού, η αναφορά στην α-νομιμότητα, η αναζήτηση λύσεων και ευεργετικών αποτελεσμάτων, η διασταύρωση με άλλους τομείς, και η διερεύνηση τρόπων δημιουργικής συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να παρουσιαστούν παραδείγματα από το αρχείο και το λεξικό της Arte Útil, καθώς και η έρευνα πεδίου, προκειμένου να γίνει σύνδεση της πρακτικής της με συναφή project και σημεία στην πόλη.
Το έργο της Bruguera περιστρέφεται γύρω από ζητήματα εξουσίας και ελέγχου και αρκετά από τα έργα της αναπαριστούν και προσεγγίζουν κριτικά γεγονότα από την ιστορία της Κούβας. Ως αποτέλεσμα των εικαστικών της παρεμβάσεων και της ακτιβιστικής της δράσης, η Tania Bruguera έχει συλληφθεί και φυλακιστεί αρκετές φορές. Της έχει απονεμηθεί πτυχίο τιμής ένεκεν από το School of the Art Institute of Chicago, έχει επιλεγεί ανάμεσα στους 100 Κορυφαίους Διεθνώς Στοχαστές από το Foreign Policy Magazine και ήταν υποψήφια για το βραβείο #Index100 Freedom of Expression Award. Tης έχουν επίσης απονεμηθεί τα βραβεία Herb Alpert Award και Robert Rauschenberg Award. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Guggenheim, του Ινστιτούτου Radcliffe και του προγράμματος Yale World του Πανεπιστημίου Yale. Είναι η πρώτη φιλοξενούμενη καλλιτέχνης (artist-in-residence) στο Γραφείο του Δημάρχου της Νέας Υόρκης περί Μεταναστευτικής Πολιτικής.  Επίσης, συμμετείχε στην documenta 11 και έχει ιδρύσει το πρόγραμμα Arte de Conducta (Συμπεριφορική Τέχνη) στο Instituto Superior de Arte στην Αβάνα. Δουλειά της έχει παρουσιαστεί στην Μπιενάλε της Βενετίας (2015), στην Tate Modern (Λονδίνο), στο Guggenheim και στο MoMA (Νέα Υόρκη).

Πρόσφατα ίδρυσε το Διεθνές Ινστιτούτο "Αρτιβισμού" Hannah Arendt στην Αβάνα το οποίο φιλοξενεί μια σχολή, έναν εκθεσιακό χώρο και συνιστά μια δεξαμενή σκέψης ακτιβιστών, καλλιτεχνών από την Κούβα και όλο τον κόσμο.
 

Info

Εργαστήριο ARTE ÚTIL με την διεθνώς καταξιωμένη καλλιτέχνιδα Τania Bruguera
Labattoir - Κτήριο Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων 
Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.
Ημερομηνίες εργαστηρίου: 2 - 6 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρες εργαστηρίου: 17:00 - 21:00
Γλώσσα Εργαστηρίου: Αγγλικά
Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι: 20 Αυγούστου στις 12:00
*Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αιτήσεων συμμετοχής θα γίνει επιλογή.
——————————
Για αιτήσεις συμμετοχής και πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο Arte Útil με την Tania Bruguera:
https://www.labattoir.org/tania-bruguera.html
Μάθετε περισσότερα για το έργο της Tania Bruguera στο www.taniabruguera.com
και για την Arte Útil στο www.arte-util.org .
Το βιβλίο του Jose Luis Falconi Lucia Sanroman με τίτλο Tania Bruguera - Talking to Power / Hablandole al Poder, για το έργο της είναι διαθέσιμο στη βιβλιοθήκη του LABattoir και μπορείτε να το διαβάσετε κατά τις ώρες λειτουργίας του χώρου: Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-18:00.
 

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ