Εργαστηριακό κρέας - η τροφική λύση που θα αποτρέψει τις σφαγές δισεκατομμυρίων ζώων

Κάθε 1 λεπτό της ώρας οι άνθρωποι σκοτώνουμε 144.000 ζώα

Κάθε 1 λεπτό της ώρας οι άνθρωποι σκοτώνουμε 144.000 ζώα για τροφή. Συνολικά κάθε χρόνο 75 δισεκατομμύρια ζώα οδηγούνται στα σφαγεία.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός τα τελευταία 50 χρόνια διπλασιάστηκε, αλλά παράλληλα το σύνολο του κρέατος που παράγουμε τετραπλασιάστηκε! Αυτός ο τεράστιος όγκος του παγκόσμιου ζωικού κεφαλαίου δημιουργεί πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

  • Οι βοσκότοποι μόνο για βοοειδή καλύπτουν το 1/4 της παγκόσμιας έκτασης για καλλιέργεια
  • ο παγκόσμιος τομέας κτηνοτροφίας είναι υπεύθυνος για το 14% περίπου των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Παρά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις της παραγωγής κρέατος, οι παγκόσμιες τάσεις προς την αύξηση της κατανάλωσης του παραμένουν ισχυρές. Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, η παραγωγή κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 42% σε σχέση με τα επίπεδα του 2014, σε 450 εκατομμύρια τόνους.

Υπάρχουν βέβαια κι οι ανησυχίες για το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων που σχετίζονται με τη βιομηχανία μεγάλης κλίμακας. Στο site της, η JUST λέει ότι «δεσμεύεται να οικοδομήσει ένα καλύτερο σύστημα τροφίμων», ενώ η αποστολή του Mosa Meat είναι «να παράγει πραγματικό κρέας για τον αυξανόμενο πληθυσμό του κόσμου που είναι νόστιμο και καλύτερο για το περιβάλλον».

Το εργαστηριακό κρέας

Εργαστηριακά κρέας ονομάζουμε το προιόν που προέρχεται από τα κύτταρα των ζώων και όχι από την σφαγή τους. Παρόλο που βρίσκεται στην Αγορά εδώ και περίπου 20 χρόνια, η βιομηχανία εργαστηριακού κρέατος βρίσκεται τώρα σε αυτό που οι ακαδημαϊκοί αποκαλούν «δεύτερο κύμα», με έναν αυξανόμενο αριθμό καινοτόμων νεοσύστατων επιχειρήσεων που προσελκύουν τεράστιες επενδύσεις και προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Μεταξύ αυτών είναι οι Ολλανδικές Εταιρείες Meatable και Mosa Meat, Future Meat με έδρα το Ισραήλ και Memphis Meats με έδρα την Καλιφόρνια (η οποία πρόσφατα συγκέντρωσε ένα μεγάλο ποσό χρηματοδότησης 186 εκατομμυρίων δολαρίων).

Με το εργαστηριακό κρέας δε θα χρειάζεται πλέον να εκτρέφουμε, να ταΐζουμε και να σκοτώνουμε ζώα. Η εκμετάλλευση των ζώων για το κρέας τους θα μειωθεί γρήγορα στον Δυτικό κόσμο. Εκτός από την ασφάλεια των τροφίμων και την καθαριότητα που θα παρέχεται στο εργαστήριο, υπάρχει επίσης η μείωση της αλυσίδας εφοδιασμού: το κρέας εργαστηρίου μπορεί να καλλιεργηθεί τοπικά και η προσφορά μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί σχετικά γρήγορα ανάλογα με τη ζήτηση.

Οι παραγωγοί μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού προς όφελός τους, πραγματοποιώντας απευθείας πωλήσεις στους καταναλωτές – ένα όφελος που σε εποχές αντίστοιχες με αυτές που ζούμε σήμερα λόγω κορωνοϊού είναι πολύ σημαντικό.

Το πρώτο χάμπουργκερ που αναπτύχθηκε από βλαστοκύτταρα


Να γεύεσαι ενα απιθανα νόστιμο μπιφτέκι που για να φθάσεις στο πιάτο σου δεν χρειάστηκε να κανένα ζώο να οδηγηθει στο σφαγειο φωτο Mariya

Στις 5 Αυγούστου 2013, το πρώτο χάμπουργκερ που αναπτύχθηκε από βλαστοκύτταρα σε εργαστήριο σερβίρεται στο Λονδίνο. Αυτό το γεγονός δεν ήταν απλώς ορόσημο στην ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής ικανότητας να παράγει κρέας που καλλιεργείται εργαστηριακά. Ήταν και μια απόδειξη της ιδέας για μια θεμελιώδη αναδυόμενη τεχνολογία. Εάν αυτή η τεχνολογία συνεχίσει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται, θα έχει σημαντικές κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ο καταναλωτής θα αποφασίσει τελικά αν η αγορά εργαστηρίου κρέατος θα λειτουργήσει.

Ωστόσο, δεν πιστεύουν όλοι ότι το κρέας εργαστηρίου είναι η απόλυτη λύση. Μια ομάδα ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων ξεκίνησε το site Clean Meat Hoax, στο οποίο αναφέρεται: «Αν και είχαμε ελπίδες ότι το «καθαρό κρέας» θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης στα πολλά ηθικά και οικολογικά προβλήματα που παρουσιάζονται μέσω της κτηνοτροφίας, πιστεύουμε τώρα ότι πρόκειται απλά για απόσπαση της προσοχής από τα πιο θεμελιώδη ζητήματα».

Η Hanna Tuomisto, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι αναφέρει σε μια εφημερίδα του 2019: «Η παραγωγή κρέατος σε εργαστήριο θα μπορούσε κάλλιστα να διαδραματίσει προεξέχοντα ρόλο στη βελτίωση της βιωσιμότητας των συστημάτων τροφίμων στο μέλλον, αλλά οι τεχνολογίες δεν είναι ακόμη έτοιμες να βοηθήσουν με τα επείγοντα προβλήματα αντιμετωπίζουμε».

Το τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον θα εξαρτηθεί από τη στάση των καταναλωτών απέναντι στο εrγαστηριακο κρέας. Το αν το όλο εγχείρημα θα πετύχει εξαρτάται από το πόσο πολλοί από εμάς είμαστε δεκτικοί στο να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το συμβατικό κρέας με κάτι αντίστοιχο, αλλά περιβαλλοντικά πιο ωφέλιμο.

Γράφει ο Αντώνης Καρατζής
Φωτογραφία Uwe Ruhrmann

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε