Οι γονείς των 3 κοριτσιών στην Πάτρα

Εργαστήριο ΑΠΘ: Υπέφερε η 9χρονη Τζωρτζίνα

Νέες αποκαλύψεις έρχονται να φωτίσουν το θρίλερ θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα
Η έκθεση του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) δείχνει πως υπέφερε η 9χρονη Τζωρτζίνα, καθώς και την οδό χορήγησης της κεταμίνης, το χρόνο δράσης της αλλά και τις θανατηφόρες επιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Όλα τα νέα και οι τελευταίες εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών της Πάτρας

«Η δράση της κεταμίνης εκδηλώνεται άμεσα (σε δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χορήγηση, σε 1-5 λεπτά μετά από ενδομυϊκή χορήγηση, σε 5-10 λεπτά ενδορινικά και σε 15-20 λεπτά με λήψη από το στόμα. Επίσης αναφέρεται ότι εάν η κεταμίνη χορηγηθεί ταχέως ενδοφλεβίως, η ουσία μπορεί να προκαλέσει άπνοια (σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια), η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες εκτός της αναπνευστικής καταστολής, που προκαλεί η κεταμίνη είναι ταχυκαρδία, καταστολή, νυσταγμός, μυδρίαση, υπέρταση, σπασμοί, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία, εμετοί, ψευδαισθήσεις κτλ», αναφέρει -μεταξύ άλλων- το εργαστήριο της ιατροδικαστικής και τοξικολογικής.

Μέσα σε λίγα λεπτά έχασε την αναπνοή της και σταμάτησε η καρδιά της

Το ενδεχόμενο της ενδοφλέβιας χορήγησης της κεταμίνης, ενισχύεται επιστημονικά και από τη αναπνευστική καταστολή που υπέστη η 9χρονη, με την Τζωρτζίνα να χάνει την αναπνοή του μέσα σε λίγα λεπτά και να σταματάει η καρδιά της. Η αναπνευστική καταστολή μετά από ενδομυϊκή χορήγηση κεταμίνης είναι πιο σπανια και παροδική και συνήθως δε χρήζει υποστήριξη της αναπνοής του ασθενούς σε αντίθεση με την ενδοφλέβια χορήγηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, η έκθεση του ιατροδικαστή και τοξικολόγου Νίκου Ράικου, αναφέρει πως η δόση των 6,5 μικρογκράμ ml που εντοπίστηκε στην 9χρονη ήταν θανατηφόρα, ενώ ακόμη και με μια ελάχιστη μεγαλύτερη ποσότητα, έχει πεθάνει ένας ενήλικας άνδρας.

«Σε θανατηφόρο περιστατικό, με αίτια θανάτου οξεία δηλητηρίαση από κεταμίνη, νεαρού άνδρα βρέθηκε η ουσία στο καρδιακό αίμα σε συγκέντρωση ίδιας τάξης μεγέθους με την ανευρεθείσα στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας) και από τα υπόλοιπα ευρήματα της σκηνής του θανάτου προέκυψε ότι ο θάνατος επήλθε ταχέως μετά την ενδοφλέβια χορήγηση. Επισημαίνεται ότι στο περιστατικό αυτό δεν ανιχνεύθηκε άλλο φάρμακο ή ουσία».

Επιβεβαιώθηκα και από τη Θεσσαλονίκη τα αποτελέσματα του εργαστηρίου των Αθηνών

Το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα του εργαστηρίου της Αθήνας, με τους ειδικούς να ανιχνεύουν την ίδια ποσότητα κεταμίνης στο αίμα και τα ούρα της Τζωρτζίνας. Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, είναι κατηγορηματικός ότι τα 6,5 μικρογκραμ ανά ml που εντοπίστηκαν στην 9χρονη προκάλεσαν τον θάνατο της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ Στη Θεσσαλονίκη οι αναλύσεις στοιχείων για την υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα

«Το αποτέλεσμα της νεκροτομής ήταν “απροσδιόριστη αιτία θανάτου”. Απεστάλησαν μεταξύ άλλων, αίμα και ούρα της Τζωρτζίνας στο τοξικολογικό Εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών. Διαπιστώθηκε η παρουσία της φαρμακευτικής ουσίας “ketamine”. Η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία δεν έχει χορηγηθεί στην Τζωρτζίνα και την τελευταία νοσηλεία της στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, σύμφωνα με τον ιατρικό της φάκελο. Δείγμα αίματος και ούρων εστάλησαν και στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, όπου και εκεί διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη της ουσίας “ketamine” σε συγκέντρωση 6,5 μικρογκραμ ανά ml. Η συγκέντρωση αυτή είναι τοξική – θανατηφόρα, γιατί είναι πάρα πολύ υψηλή», αναφέρει ο ιατροδικαστής για την Τζωρτζίνα.

Κατηγορηματικός ο ιατροδικαστής

Επιπλέον, ο ιατροδικαστής είναι κατηγορηματικός, καθώς όπως αναφέρει ξεκάθαρα στην έκθεση του, ο θάνατος της Τζωρτζίνας επήλθε μέσα σε λίγα λεπτά. Ο ακριβής χρόνος δράσης της κεταμίνης, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από την οδό χορήγησης.

«Όσον αφορά το χρόνο έλευσης του θανάτου μετά τη χορήγηση κεταμίνης, στη περίπτωση της Τζωρτζίνας, επήλθε ταχέως, εντός ολίγων λεπτών, μετά τη χορήγηση της».

Η μητέρα της 9χρονης, που ήταν μόνη της στο δωμάτιο όταν η Τζωρτζίνα εμφάνισε το θανατηφόρο επεισόδιο, αρνείται κατηγορηματικά ότι χορήγησε την θανατηφόρα δόση της κεταμίνης και ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για το θάνατο του παιδιού.

Η νέα μαρτυρία ενός νοσηλευτή

Η μαρτυρία ενός νοσηλευτή του νοσοκομείου φωτίζει ακόμη περισσότερο την υπόθεση. Σύμφωνα με  αυτά που ισχυρίζεται, η Πισπιρίγγου του έθεσε το ερώτημα αν το νοσοκομείο έχει κάμερες.

«Στις 12.00 το μεσημέρι πήγα στον θάλαμο της Τζωρτζίνας για να της πάρω την πίεση. Μαζί της ήταν η μαμά της που με ρώτησε: “επειδή άκουσα τη μητέρα ότι ζήτησε να κλειδώσετε τον θάλαμο τώρα που έφυγε για εξετάσεις, δεν υπάρχουν κάμερες μέσα στο νοσοκομείο;” Της απάντησα ότι είναι δημόσιο νοσοκομείο και δεν υπάρχουν κάμερες. (…)».

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως