ΕΡΤ1 – «Το ορθόδοξο Πάσχα στην Αιθιοπία» με τη Μάγια Τσόκλη

ΕΡΤ1 – «Το ορθόδοξο Πάσχα στην Αιθιοπία» με τη Μάγια Τσόκλη

«Το ορθόδοξο Πάσχα στην Αιθιοπία» είναι ο τίτλος του επεισοδίου της σειράς εκπομπών «Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη», που μεταδίδεται την Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 2017 και ώρα 09:20.
 
Συνοδεύοντας την ελληνική ανθρωπιστική οργάνωση Αποστολή «Άνθρωπος», η Μάγια Τσόκλη ταξιδεύει στην επαρχία του Τιγκράι, στο Βορρά της Αιθιοπίας. Ακολουθεί τους εθελοντές γιατρούς, τους νοσηλευτές και το εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό στα χειρουργεία και στους χώρους του «υπερσύγχρονου» νοσοκομείου του Μακάλε, στην προσπάθειά τους να εκπαιδεύσουν τους Αιθίοπες συναδέλφους τους σε πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους.
 
Καθώς οι μέρες του Πάσχα πλησιάζουν, ολόκληρη η επαρχία του Τιγκράι, που φημίζεται για τις λαξευτές της εκκλησίες, γιορτάζει. Η Μάγια επισκέπτεται τους μοναδικούς αυτούς ορθόδοξους χώρους λατρείας που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει –τηρουμένων των αναλογιών- ως Αφρικανικά Μετέωρα. Ο Χριστιανισμός διαδόθηκε σ? αυτή τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής το 331 μ.Χ. από τον ελληνοσύριο Φρουμέντιο, ο οποίος και αναδείχθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας πρώτος επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αιθιοπίας. Σήμερα, στον τόπο επικρατεί ακόμη η αρχαιοεκκλησιαστική παράδοση που εμείς έχουμε εντελώς ξεχάσει. Οι ντόπιοι πιστεύουν βαθιά και οι βιβλικές μορφές τους μοιάζουν σαν να βγήκαν από τις σελίδες της Παλαιάς Διαθήκης…
 
Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης