Έρωτας ο Θεός των Ελλήνων

Άγιος Βαλεντίνος ο “προστάτης” των απανταχού ερωτευμένων…
Για πολλούς η 14η Φεβρουαρίου αποτελεί μια αφορμή να εκδηλώσουν συναίσθημα. Από άλλους, λοιδωρείται ως μια αηδία, ένας ξενόφερτος εορτασμός θρίαμβος του Εμπορίου. Τα περί αηδίας το καταλαβαίνω απόλυτα, το πολύ σιρόπι ναι, σου προκαλεί μια ανακατοσούρα. Και οι κόκκινες καρδούλες, τα δώρα και όλα τα μικροαντικείμενα-ενδείξεων-αποδείξεων έρωτα έχουν ένα δάχτυλο Μαμμωνα μέσα τους. Εκατοντάδες άλλωστε οι εμποροπανήγυρεις που με αφορμή -πάντα- κάποιον Άγιο στήνονται στα χωριά. (Κάθε γιορτή προσφέρεται προς εκμετάλλευση). Μάλιστα η ορθόδοξη εκκλησία “απάντησε” στον καθολικό Βαλεντίνο προβάλοντας το Χριστιανικό ζευγάρι Ακύλα και Πρίσκιλλα. Νομίζω παίζει και ο Αγιος Υάκινθος… Όσο για αυτούς που δηλώνουν ανερυθρίαστα, “εμείς γιορτάζουμε κάθε μέρα του χρόνου τον έρωτα μας”, ξενέρωτους ή σφιχτοχέρηδες τους κόβω.

Το θέμα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου όμως δεν είναι κανένας Αγιος, παρά μόνο ο Έρωτας. Ο Έρωτας που εμείς οι Έλληνες από παλιά τον είχαμε Θεό μας… το τιμώμενο πρόσωπο της μέρας…

Ο Έρωτας…
 
Κατηφορίζοντας στα δρομάκια της πάνω πόλης σκεφτόμουν ότι είναι η μοναδική εορτή που στις εκδηλώσεις λατρείας δεν καλείσαι (αν δεν είσαι φανατικά κολλημένος σε κατηχητικές διδαχές)  να τιμήσεις το πρόσωπο του Αγίου, αλλά το πρόσωπο που εσύ έχεις επιλέξει…. Μέρα επίδειξης αλλά και απόδειξης συναισθημάτων, που γίνεται αφορμή για εκδηλώσεις πίστης αλλά και αναζήτησης της… Αποκάλυψης -αλλά και κάλυψης της ερωτικής ένδειας.

Οι περισσότεροι επιδεικνύουμε την έλλειψη του έρωτα με την ικανότητα να γινόμαστε χάλια. Άπαντες όμως μεταμορφωνόμασε όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί του.

Κάποιοι, συνήθως νεότατοι, ερωτεύονται σχεδόν καθημερινά. Άλλοι πάλι μεστοί και περισσότερο σώφρονες (;) μια δυο φορές στη ζωή τους. Οι περισσότεροι θα το επαναλάβουμε όποτε μας δοθεί η ευκαιρία να κλείσουμε το κενό που χάσκει μέσα μας.Κάποιοι πάλι είναι επιφυλακτικοί, προσεχτικοί για να «μη την πατήσουν»….Θυμίζουν αυτούς που μπροστά σ’ ένα πλούσιο τραπέζι με εδέσματα κάνουν δίαιτα… Μα ο ερωτευμένος από αυτό ακριβώς πάσχει, από την έλλειψη του μέτρου. Έρωτας είναι η δίψα και η πείνα του κορμιού και της ψυχής.

Η κοινωνία μας δέχεται την τρέλα του έρωτα μα εθιμικά βάζει τους κανόνες της. Δεκτά μόνο τα ομοειδή, ίδιας καταγωγής, οικονομικής κατάστασης, μόρφωσης, εμφάνισης , ηλικίας, χρώματος. Ο κούκλος πρέπει να πάει με την κούκλα, ο άσχημος με την άσχημη, η πόρνη με τον νταβατζή, κι αν κάποια αρτιμελής ερωτευτεί κάποιον σακάτη κάπου το σχήμα θα μπάζει. Οτιδήποτε σπάει τον συνδυασμό εξοβελίζεται στο πυρ το εξώτερον.

Γι αυτό σχεδόν πάντα υπάρχει ένας θύτης κι ένα θύμα στα μάτια των άλλων. «Δεν ήταν της σειράς της», «τι του βρήκε», «τι της βρήκε», «του άξιζε μια καλύτερη», «τον τύλιξε», «την πήρε για τα λεφτά της», «η τσούλα τα έχει με έναν παντρεμένο, η μικρή την έπεσε στο γέρο κλπ». Ένα είναι σίγουρο, ουδείς δύναται να κατανοήσει τον έρωτα των άλλων… Ο οίκος της επιθυμίας παραμένει ερμητικά κλεισμένος στη λογική.

Μοιραία συνάντηση, κισμέτ, ή καθοδηγούμενος από τη λογική (κόρη ενάρετη με γαλλικά και πιάνο χριστιανικής παιδείας, κληρονόμος πλουσίας οκογενείας ζητεί ιατρό, δικηγόρο… κάποιων αναλόγων προσόντων) ο έρωτας υπακούει ΜΟΝΟ στη δύναμη της φύσης, στο αντάλλαγμα των ματιών, στο εγκεφαλικό αγκάλιασμα και όχι στη λογική συνέπεια. Δεν αγαπά την τάξη και την ασφάλεια, επαναστάτης γαρ. Δεν έχει ωράριο και δεν χτυπάει κάρτα. Χλευάζει και καταπιέζει, εγωκεντρικός και σκληροπυρηνικός μυρίζει γενετήσια ορμή και γίνεται τόσο αγνός και ανήθικος, όσο δύσκολος και γελοίος.

Αγαπάει τα μεγάλα λόγια, γεννάει τις μεγάλες πράξεις. Λένε πως είναι τυφλός… για αυτό δεν οδηγεί πουθενά, κάθε καινούριο ξεκίνημα είναι μια νέα αυταπάτη Και λοιπόν;

Δύο πράγματα είναι σίγουρα: ούτε προακαθορίζεται η στιγμή που θα ρθει ούτε χρειάζεται να συντρέχει κάποιος σημαντικός λόγος για να ερωτευθούμε! Κι αυτό είναι πολύ σοβαρό… Μήπως από αβλεψίες, παραλήψεις, συμπτώσεις και τυχαία περιστατικά δεν ξεκίνησαν τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωής μας;

Σπύρος Σαρανταένας
ss@cityportal.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως