{ Βιβλία }

Ερωτευμένος Σωκράτης, του Αρμάν ντ Ανγκούρ


Κατηγορίες: Παρουσιάσεις βιβλίων

Ερωτευμένος Σωκράτης, του Αρμάν ντ Ανγκούρ

Σε αυτή την ανατρεπτική βιογραφία, ο Αρμάν ντ Ανγκούρ διερευνά τα πάθη και τα κίνητρα του νεαρού Σωκράτη, καταδεικνύοντας πώς ο έρωτας τον διαμόρφωσε στον φιλόσοφο που προοριζόταν να γίνει

Ερωτευμένος Σωκράτης
Η γέννηση ενός φιλοσόφου
Συγγραφέας: Αρμάν ντ Ανγκούρ - D'Angour Armand
Εκδόσεις Ψυχογιός
ISBN: 9786180134377
Αριθμός Σελίδων: 216
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Προτεινόμενη Ηλικία: 18+
Διαστάσεις: 17χ24
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά
Έτος Έκδοσης: 2020

Μια ανατρεπτική βιογραφία που σκιαγραφεί έναν Σωκράτη που δεν έχουμε ξαναδεί: ηρωικό πολεμιστή, αθλητικό παλαιστή και χορευτή ‒ και παθιασμένο εραστή. Βασισμένος στις ιστορικές πηγές, ο Ντ'Ανγκούρ μάς παραδίδει τον Σωκράτη στη νεότητά του και καταδεικνύει πώς ο έρωτας τον διαμόρφωσε στον φιλόσοφο που προοριζόταν να γίνει.

Όλοι γνωρίζουμε τον Σωκράτη, τον φιλόσοφο που θεμελίωσε τη δυτική σκέψη και του οποίου η θανατική καταδίκη σήμανε το τέλος του αθηναϊκού Χρυσού Αιώνα. Η εικόνα μας γι? αυτόν προέρχεται κυρίως από τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα – άνδρες που τον συναναστράφηκαν όταν πια ήταν πενηντάρης και γνωστή φυσιογνωμία της Αθήνας.
 
Σε αυτή την ανατρεπτική βιογραφία, ο Αρμάν ντ Ανγκούρ διερευνά τα πάθη και τα κίνητρα του νεαρού Σωκράτη, καταδεικνύοντας πώς ο έρωτας τον διαμόρφωσε στον φιλόσοφο που προοριζόταν να γίνει. Σκιαγραφεί έναν Σωκράτη που δεν έχουμε ξαναδεί: ηρωικό πολεμιστή, αθλητικό παλαιστή και χορευτή – και παθιασμένο εραστή. Και αποκαλύπτει ποια ήταν η γυναίκα που ο ίδιος ισχυριζόταν ότι τον ενέπνευσε να αναπτύξει τις ιδέες που αιχμαλωτίζουν τη σκέψη μας εδώ και 2.500 χρόνια.

Τι έκανε τον νεαρό Σωκράτη φιλόσοφο; 

Στην καρδιά της ιστορίας του Σωκράτη υπάρχει ένα μυστήριο: Τι τον οδήγησε να αναζητήσει με τόση επιμονή, θυσιάζοντας την κοινωνική αποδοχή και στο τέλος την ίδια τη ζωή του, έναν νέο τρόπο σκέψης και σύλληψης της ανθρώπινης ύπαρξης;
 
«Τι είναι ο έρωτας;» Το ερώτημα τέθηκε σ έναν καλοεπιπλωμένο συμποσιακό χώρο της Αθήνας, φωτισμένο με λάμπες λαδιού που τρεμόπαιζαν, στο σπίτι του τραγικού ποιητή Αγάθωνα. Η χρονολογία ήταν το 416 π.Χ. Μια παρέα ανδρών ξαπλωμένων στα ανάκλιντρά τους παρακολουθεί συνεπαρμένη τον Σωκράτη καθώς μιλάει. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη τοποθετηθεί πάνω στο θέμα και τώρα είναι η σειρά του Σωκράτη. Ένας κοντός αλλά γεροδεμένος άνδρας γύρω στα πενήντα, με ανασηκωμένη τη μύτη και τα μάτια του να βρίσκονται σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο, μια σχεδόν υπνωτιστική παρουσία, μιλάει με ηρεμία και αυτοπεποίθηση.
 
«Το μόνο πράγμα για το οποίο όντως γνωρίζω», λέει ο Σωκράτης, «είναι ο έρωτας».
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ