Site icon Cityportal.gr

ΕρωτόΚρητος: Ένα Παγκρήτιο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

ΕρωτόΚρητος: Ένα Παγκρήτιο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

ΕρωτόΚρητος. Ένας «μικρός» φόρος τιμής, στην Λεβεντογέννα Κρήτη. Του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, του βασιλιά Μίνωα και του Μινώταυρου, του Νίκου Ξυλούρη και του Νίκου Καζαντζάκη. Του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Θεοτοκόπουλου. Του Αλέξη Ζορμπά, τoυ Μάνου Κατράκη, του Λουδοβίκου των Ανωγείων και του Ψαραντώνη. Την υπερήφανη Κρήτη με τα ριζίτικα τραγούδια και τις μαντινάδες της, τα γλέντια με τη ρακή, την τσικουδιά, τα καλιτσούνια και τις μπαλωθιές. Την Κρήτη με τις ακρογιαλιές και τα «Ψηλορείτικα» βουνά. 

Ένα κρητικό γλέντι με μουσική, χορό και κρητικό «τσιμπούσι». Ένα αφιέρωμα – ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, τη φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της. Όπου θα συναντήσουμε τη μουσική, τους χορούς και την υγιεινή κρητική κουζίνα!

Το Παγκρήτιο Φεστιβάλ παρουσιάζεται για πρώτη χρονιά σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Κρητικής παράδοσης Θέρμης «Ξαστεριά», το Δήμο Θέρμης και τη Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ. Αφορμή τα 100 χρόνια από την αναγνώριση της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, το Μάιο του 1913 με τη «Συνθήκη του Λονδίνου», ύστερα από τη λήξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Φιλοδοξία να γίνει μια εκδήλωση θεσμός. 

Η εκδήλωση φιλοξενεί τον φημισμένο μουσικό της Κρήτης Ψαραντώνη μαζί με τους συνεργάτες του σε μια συναυλία με τα αγαπημένα του τραγούδια, δικά του και της Κρήτης.

Ο Ψαραντώνης, χαρακτηριστική μορφή της Κρήτης και «Πρώτος λυράρης της Ελλάδας», είναι ο μεγαλύτερος ανανεωτής της παράδοσής μας, πρωτόγονος και πρωτότυπος όσο ποτέ. Με τις κραυγές, τους ψιθύρους και τους βρυχηθμούς της λύρας και της φωνής του, ο Ψαραντώνης καθηλώνει και συνεπαίρνει το κοινό του. Με την ιδιαίτερη φωνή και τη λύρα του θα μας ταξιδέψει σε Διονυσιακά τοπία που μόνο αυτός ξέρει να δημιουργεί!
 
Στη γιορτή συμμετέχουν : Το χορευτικό του Συλλόγου Φίλων Κρητικής παράδοσης Θέρμης «Ξαστεριά», ομάδα μουσικών για να κρατήσουν οι χοροί, παραγωγοί με κρητικά προϊόντα, κρητική λαϊκή τέχνη, εδέσματα από το γνωστό κρητικό στέκι της Θεσσαλονίκης «Η Μυρσίνη» με κρητική κουζίνα και φυσικά με άφθονη ρακή και τσικουδιά!

ΕρωτόΚρητος … της Κρήτης γεύσεις και κονδυλιές
Ένα γλέντι με άρωμα Κρήτης με μουσική, χορό και κρητικό «τσιμπούσι» … για να κάμει …επιτέλους… ξαστεριά!

ΕρωτόΚρητος
Ένα Παγκρήτιο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη:
ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ και το συγκρότημά του
ΚΡΗΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ
ΦΑΓΗΤΑ, ΠΟΤΑ, ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Με Ψαραντώνη, λύρα και ρακή, το κέφι θα φουντώσει, στο Φράγμα της Θέρμης θα γλεντήσουμε, μέχρι να ξημερώσει!

Σάββατο 8 Ιουνίου στο Φράγμα της Θέρμης.
Προσέλευση στις 20:00. Ώρα έναρξης 21:00.

Εισιτήριο : 10€ (προπώληση), 13€ (ταμείο).

Προπώληση: IANOS, PUBLIC, www.ticketservices.gr, ΣΑΡΩΘΡΟΝ (Κατούνη 17, Λαδάδικα, 2310538282)., ΕΝΤΕΧΝΟΝ (Ι. Δέλλιου 4, πλατεία Συντριβανίου, 2310 280553), Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης.

Κερδίστε προσκλήσεις για το Παγκρήτιο Φεστιβάλ «ΕρωτόΚρητος»

Exit mobile version