Έρχεται η ελεγχόμενη στάθμευση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Έρχεται η ελεγχόμενη στάθμευση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Τον καθορισμό των οδών για την εφαρμογή του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης που θα λειτουργεί μέσω κινητού τηλεφώνου ή internet για δημότες και επισκέπτες ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της 24ης τακτικής συνεδρίασής του.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν θέσεις στάθμευσης δωρεάν για τους δημότες και με την πληρωμή αντιτίμου για τους επισκέπτες καταρχήν στην 1η, 3η και 5η Δημοτικές Κοινότητες, ενώ στη συνέχεια το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες (και στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας) της Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξυπηρετήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο τους κατοίκους της πόλης.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μεταφορών που εκπόνησε τη σχετική μελέτη, προβλέπεται να δοθεί μια ανακούφιση τουλάχιστον κατά 20 % στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν, τονίζοντας ότι, το νέο σύστημα επιχειρεί να αποθαρρύνει τη χρήση του Ι.Χ. για τις μετακινήσεις των επισκεπτών, να ενισχύσει τη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας και γενικά τη μετακίνηση με ήπια μεταφορικά μέσα και ταξί.
 
Επιπλέον πρόσθεσε ότι, τα έσοδα του Δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να αυξηθούν κατά 300% σε σχέση με τα υφιστάμενα έσοδα και θα διατίθενται –ανά Δημοτική Κοινότητα- για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

«Η αναβάθμιση των δημοσίων χώρων και λειτουργιών χτίζεται με συγκεκριμένες πολιτικές» δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Επισήμανε δε, ότι: «το κυκλοφοριακό αντιμετωπίζεται με την παρέμβαση αυτή και είναι η απαρχή μιας δέσμης μέτρων για την βιώσιμη κινητικότητα και άρση του παρατηρούμενου αδιέξοδου τρόπου κυκλοφορίας και στάθμευσης, προσθέτοντας ότι, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συμβάλει σταθερά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το εν λόγω σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης έχει μελετηθεί εκτενώς και έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία από τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου εφαρμόζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο κάθε δημότης θα εγγράφεται στην εταιρία που θα αναλάβει να οργανώσει το σύστημα λαμβάνοντας έναν προσωπικό κωδικό. Όταν θα παρκάρει σε θέση ελεγχόμενης στάθμευσης θα πληκτρολογεί τον κωδικό του και θα πληρώνει το κόστος είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω προπληρωμένης κάρτας. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορούν να αγοράζουν κάρτα από το περίπτερο.

Επίσης το σύστημα θα ελέγχεται από κεντρική κονσόλα η οποία θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όλους τους χώρους ενώ ειδικό Σώμα Ελεγκτών στελεχωμένο από εργαζόμενους του Δήμου θα πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους.

Οι ρυθμίσεις των καθορισμένων θέσεων αφορούν: 

Την ενοποίηση των περιοχών (Θ1 και Θ2), όπως είναι καθορισμένες σήμερα στην 1η Δημοτική Κοινότητα, σε μια ενιαία περιοχή με κοινή κάρτα κατοίκου. 

Τις ώρες λειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης στις αποκλειστικές θέσεις επισκεπτών τις καθημερινές Δευτέρα-Παρασκευή από 08:00-21:00 και το Σάββατο 08:00-15:00. 

Την ελεύθερη στάθμευση στις θέσεις επισκεπτών, η οποία επιτρέπεται τις καθημερινές Δευτέρα-Παρασκευή 21:00-08:00 της επομένης και από το Σάββατο 15:00-08:00 της Δευτέρας. Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι εγκεκριμένες με αποφάσεις ειδικές θέσεις (Προξενεία, ΑΜΕΑ, Δημ. Υπηρεσίες κ.α.), οι χώροι στάθμευσης (πιάτσες) ΤΑΞΙ και οι θέσεις φορτοεκφόρτωσης.

Για τις υπόλοιπες οδούς και τμήματα οδών ισχύουν οι εγκεκριμένες με αποφάσεις υφιστάμενες ρυθμίσεις στάθμευσης.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις αποτελούν και το πεδίο εφαρμογής για τη δημοπράτηση της εφαρμογής Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου και θα καθοριστούν με λεπτομέρεια θέματα τιμολογιακής πολιτικής, δικαιούχων κάρτας κατοίκου, διαχείρισης και αστυνόμευσης του συστήματος.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως