Γκαλερί λαφαγιέτ

Εσείς επισκεφθήκατε τη Γκαλερί Λαφαγιέτ;

Το διάσημο κατάστημα από το χθες στο σήμερα
Η ιστορία της Γκαλερί Λαφαγιέτ ξεκινά τον 19ο αιώνα. Το ταξίδι αυτού του φημισμένου  καταστήματος στη σκηνή των διασημότερων επιχειρήσεων του κόσμου, συναρπάζει και περιλαμβάνει καινοτομίες αλλά και γενναίες αποφάσεις που το οδήγησαν στην κορυφή!

Από το μαγαζάκι με τα ψιλικά στην προσιτή πολυτέλεια

Το 1893, δύο ξαδέρφια από την Αλσατία, ο Θεόφιλος Μπαντέρ – Théophile Bader και ο Αλφόνσος Καν – Alphonse Kahn, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα κατάστημα που πουλούσε ψιλικά σε ένα μικρό μαγαζί, στη γωνία της rue La Fayette και της rue de la Chaussée d’Antin στο Παρίσι.

Το 1896, αγόρασαν ολόκληρο το κτήριο στον αριθμό 1, rue La Fayette και το 1903 ακολούθησαν τα κτήρια στους αριθμούς 38, 40 και 42 στη Boulevard Haussmann, καθώς και το κτήριο στον αριθμό 15, rue de la Chaussée d’Antin. Τα πρώτα χρόνια της επιχείρησης υποκινήθηκαν από τη στρατηγική της εξαγοράς κτηρίων,  η οποία οδήγησε σε μια εντυπωσιακή απόκτηση χώρων. Όλα αυτά ενισχύθηκαν από την αρχιτεκτονική τους αναβάθμιση, καθιστώντας τα απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του εμπορίου στο πέρασμα του χρόνου.

galeries-lafayette Παρίσι 1910
Παρίσι 1910 Πηγή φωτό cometoparis.com

Η θέση και η εσωτερική διάταξη του καταστήματος, που ενθάρρυνε τους πελάτες να κινούνται στους διαδρόμους σε ευθείες γραμμές, οδήγησαν στο όνομά του, «Aux Galeries Lafayette». Το κατάστημα βρισκόταν στην τέλεια τοποθεσία κοντά στην Οpera και στις Grands Boulevards.  Πλήθη Παριζιάνων αλλά και επισκεπτών ξεχύνονται διαχρονικά από τον σταθμό του μετρό και όχι μόνο, προς το φημισμένο κατάστημα.

Ο Θεόφιλος Μπαντέρ εμπιστεύτηκε τις πρώτες σημαντικές ανακαινίσεις της Boulevard Haussmann, που ολοκληρώθηκαν το 1907, στον αρχιτέκτονα Ζορζ Σενταν (Georges Chedanne). Μόνο το 1912, ωστόσο, υποκινούμενος από τον μαθητευόμενό του Φερντινάρ Σανότ (Ferdinand Chanut), το κατάστημα άρχισε να παίρνει μια νέα διάσταση.Τον Οκτώβριο του 1912, το εμβληματικό κατάστημα Galeries Lafayette αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο.  Ο Μπαντέρ ονειρευόταν να δημιουργήσει ένα ”μπαζάρ πολυτελείας” όπου η τεράστια αφθονία και η πολυτέλεια των εμπορευμάτων που προσφέρονταν θα συνέπαιρναν τα πλήθη!  Ο Σανότ κάλεσε σπουδαίους καλλιτέχνες από την École de Nancy να διακοσμήσουν αυτό το υπέροχο κτήριο στο στυλ του Art Nouveau.

O περίτεχνος θόλος κλέβει τις εντυπώσεις

Ο θόλος, που υψωνόταν σε ύψος 43 μέτρων, έγινε σύντομα το εμβληματικό σύμβολο της Λαφαγιέτ. Ο κύριος κατασκευαστής γυαλιού Ζακ γκρούμπερ – Jacques Gruber ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό των βιτρό παραθύρων νεοβυζαντινού στυλ. Το βιτρό που βρίσκεται στον θόλο, σχηματίζει ένα τεράστιο λουλούδι που αποτελείται από 10 φωτεινά τμήματα που εκτείνονται συνολικά σε 1000m².

Θόλος - Γκαλερί λαφαγιέτ

Ο σκοπός ήταν να δώσει φως και ένα ορισμένο στυλ στο κεντρικό κατάστημα και πιο συγκεκριμένα στις υπέροχες επιχρυσωμένες σιδεριές στα μπαλκόνια του Λουί Μαζορελ – Louis Majorelle, ο οποίος σχεδίασε επίσης το μνημειακό κάγκελο σε μια υπέροχη σκάλα που δυστυχώς αφαιρέθηκε από το κατάστημα το 1974.

Οι καινοτόμες δράσεις και οι προσθήκες που συναρπάζουν 

Το κατάστημα άρχισε να διοργανώνει ειδικές εκδηλώσεις προς τέρψη των ”διψασμένων” για διασκέδαση πελατών του. Η διάσημη προσγείωση στον τελευταίο όροφο του καταστήματος από τον Ιούλιο Βεντρίν – Jules Védrines το 1919 έμεινε ανεξίτηλη στην ιστορία. Στον αεροπόρο επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή πέταξε πολύ χαμηλά πάνω από το Παρίσι, αλλά κέρδισε δια βίου φήμη ως ο πρώτος επαναστάτης στην ιστορία της αεροπορίας.

Η θρυλική προγείωση στην ταράτσα των καταστημάτων
Η θρυλική προσγείωση στην ταράτσα των καταστημάτων

Παρά την ύφεση το 1929, η Γκαλερί Λαφαγιέτ ξεκίνησε περαιτέρω επεκτάσεις στη λεωφόρο Haussmann. Το 1932, το εμβληματικό κατάστημα ανακαινίστηκε από τον  διάσημο αρχιτέκτονα  Πιερ Πατού (Pierre Patout), σε στιλ αρ ντεκό.Στις Γκαλερί προστέθηκαν αίθουσα τσαγιού, αναγνωστήριο και αίθουσα καπνιστών για να συμπληρώσουν τα 96 υπάρχοντα τμήματα.

Πολύ σύντομα, όλοι πήγαιναν βιαστικά στις Galeries Lafayette. Από την πλούσια αστική τάξη μέχρι τις μοδίστρες της εργατικής τάξης, γνωστές ως «midinettes», νεαρές γυναίκες που είχαν χρόνο μόνο να πάρουν ένα γρήγορο σνακ στο μεσημεριανό τους διάλειμμα!

Μεταξύ 1941 και 1944, η Galeries Lafayette «αριανοποιήθηκε»: οι ιδρυτές της εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής και η επιχείρηση τέθηκε υπό τη διοίκηση της κυβέρνησης του Βισύ μέχρι την Απελευθέρωση. Στον απόηχο των ζοφερών ετών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η επιχείρηση άρχισε να ανακάμπτει. Για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της μεταπολεμικής περιόδου, η Γκαλερί Λαφαγιέτ ανανεώθηκε πλήρως. Το εμβληματικό κατάστημα ξεκίνησε τον εκσυγχρονισμό του με τα αποκαλυπτήρια της υψηλότερης κυλιόμενης σκάλας στην Ευρώπη, τα Χριστούγεννα του 1951.

Γκαλερί Λαφαγιέτ

Αργότερα, οι εσωτερικές αίθουσες τέθηκαν σταδιακά εκτός λειτουργίας και μεταξύ 1957 και 1959, το κτίριο ανυψώθηκε κατά δύο ακόμη ορόφους. Ο αρχιτεκτονικός εκσυγχρονισμός συνοδεύτηκε από την επέκταση της γκάμας των προϊόντων, την προμήθεια εμπορευμάτων από το εξωτερικό και την έναρξη νέων προωθητικών ενεργειών.

Το κατάστημα στο πλαίσιο της ανάπτυξης,  φιλοξενεί μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. H πρώτη πρώτο, τον Μάιο του 1953, ήταν αφιερωμένη στο “The Best of Italian Manufacturing”. Ακολούθησαν και άλλες όπως: «Οι Η.Π.Α.». το 1961, «Africa» το 1972, «The USSR» το 1974 και επίσης «Faces of India» το 1995.

Παράλληλα εγκαινιάζονται προωθητικές ενέργειες που στη συνέχεια αποδείχθηκαν σταθερά αγαπητές στους πελάτες της γκαλερί, όπως η κλασική προώθηση “3J”. Πρόκειται για εμπορεύματα που έμπαιναν σε προσφορά για 3 μέρες. Η προώθηση αυτή ξεκίνησε το 1958, είχε τεράστια επιτυχία και συνεχίζεται έως σήμερα…

trois jours Γκαλερί Λαφαγιέτ
Η προωθητική καμπάνια 3J στην Γκαλερί Λαφαγιέτ

Στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα, οι νέοι σχεδιαστές άρχισαν να λανσάρουν τις σειρές τους με ενδύματα, ανάμεσα στην υψηλή ραπτική και την παραδοσιακή ραπτική. Κάθε σεζόν η Γκαλερί Λαφαγιέτ παρουσίαζε αυτά τα νέα ταλέντα παρέχοντάς τους μικρές μπουτίκ στο κατάστημα. Η πρώτη σχεδιάστρια που σημείωσε μεγάλη επιτυχία ήταν η Laura, το 1962, η οποία αργότερα έγινε η γνωστή φίρμα Sonia Rykiel. Μετά ακολούθησαν και άλλοι όπως ο  Daniel Hechter, Pierre Cardin, Cacharel, Yves Saint-Laurent και Dorothée Bis.

Το 1980, η Γκαλερί Λαφαγιέτ καινοτομεί για ακόμα μια φορά δημιουργώντας το «Φεστιβάλ Μόδας». Μέχρι το 1999, τα «Όσκαρ» επέλεγαν τα καλύτερα σχέδια που δημιουργήθηκαν για τις Galeries Lafayette και προσκαλούσαν τους διακεκριμένους σχεδιαστές να επιμεληθούν ενδυματολογικά τα σόου τους.

Το 2004, το κατάστημα Marks and Spencer στη Boulevard Haussmann μετατράπηκε σε Lafayette Maison, μετά την αγορά από την εταιρεία όλων των καταστημάτων Marks and Spencer στη Γαλλία το 2001. Από τότε, η Γκαλερί Λαφαγιέτ απολαμβάνει περήφανα μια τριπλή παρουσία στη Boulevard Haussmann.

Οι Galeries Lafayette παραμένουν οικογενειακή επιχείρηση για πέντε γενιές. Έχουν αντέξει στον  χρόνο, τον πόλεμο και την οικονομική κρίση για να αποδείξουν την ασυναγώνιστη προσαρμοστικότητά τους στις εκάστοτε συνθήκες με οδηγό την καινοτομία.

Το 2008, η διοίκηση του Ομίλου ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με στόχο να κρατήσει ζωντανή την πλούσια ιστορία του Ομίλου, να ενθαρρύνει τον προβληματισμό για την πραγματική του ταυτότητα και να ενισχύσει τον δεσμό μεταξύ του παρόντος και του μελλοντικού οργανισμού και της ιστορίας του.

Η Λαφαγιέτ στο σήμερα

Σήμερα, στη Λαφαγιέτ λειτουργεί βιβλιοπωλείο που συγκεντρώνει μια πληθώρα αναγνωσμάτων που καλύπτουν όλους τους τομείς: τέχνη, ιστορία, πολιτική, μυθιστορήματα, κόμικς, μάνγκα αλλά και  ταξιδιωτικούς οδηγούς… Θέματα απλωμένα σε διαφορετικές γωνιές. Με θέα 360° σε όλο το Παρίσι και πολλούς φιλόξενους χώρους ανάγνωσης, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα και να χαθείτε για ώρες…

Το βιβλιοπωλείο στη Γκαλερί Λαφαγιέτ

Στον ίδιο όροφο, υπάρχει ένας χώρος αφιερωμένος σε τυπικά παριζιάνικα δώρα. Το τέλειο μέρος αν θέλετε να φέρετε πίσω μερικά πρωτότυπα αναμνηστικά στις βαλίτσες σας! Κούπες με το ομοίωμα της Τζοκόντας, κουτιά με τα περίφημα σοκολατάκια Maxim και πολλά άλλα σουβενίρ από τη Γαλλική πρωτεύουσα περιμένουν τους ταξιδιώτες!

Σουβενίρ στις Γκαλερί Λαφαγιέτ

Στην κορυφή του κτηρίου, η βεράντα του τελευταίου ορόφου προσφέρει μια πανοραμική θέα στο Παρίσι με σικάτα καφέ και εστιατόρια να προσελκύουν ντόπιους και τουρίστες.

Η θέα από τη βεράντα

Kαι…Glasswalk για τους τολμηρούς…

To 2019, η Γκαλερί Λαφαγιέτ εγκατέστησε μια γυάλινη προέκταση 9 μέτρων, σε ύψος 16 μέτρων πάνω από το κενό! Προσβάσιμη από τον 3ο όροφο του κεντρικού καταστήματος, αυτή η γυάλινη κατασκευή προσφέρει στους …τολμηρούς απίστευτη θέα στον θόλο και καταπληκτικές…σέλφι.

Γκαλερί Λαφαγιέτ

Πάνω από 120 χρόνια, αποτελεί ένα πραγματικό παριζιάνικο must που πρέπει να δείτε –  ένα τοπόσημο πλέον του Παρισιού, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά τον Πύργο του Άιφελ που…  il faut voir, είτε για ψώνια, είτε απλά για να περπατήσετε, να διαβάσετε  ή να κάνετε ένα γκουρμέ διάλειμμα…

Ζείτε δεν ζείτε στην Πόλη του φωτός, υπάρχει πάντα ένας καλός λόγος να επισκεφτείτε την Γκαλερί Λαφαγιέτ…

Αν είστε μακριά για την ώρα, περιηγηθείτε στο κατάστημα 😉 μέσα από το παρακάτω βίντεο…

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε