Εστίαση: 4 και 1 προτάσεις για να επιβιώσει ο κλάδος

Την απώλεια του 60 τοις εκατό του τζίρου τους προσπαθούν να καλύψουν με κάθε τρόπο οι επιχειρήσεις εστίασης της Θεσσαλονίκης, που επλήγησαν για άλλη μια φορά με τα μέτρα των Χριστουγέννων.

Αρκετά καφέ της πόλης βάζουν λουκέτο, ενώ πεσμένη είναι η ζήτηση σε πρώτες ύλες για τα αντίστοιχα καταστήματα λόγω μειωμένης πελατείας. Μια αλυσίδα επαγγελμάτων και εργαζομένων επηρεάζονται, σχολιάζουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες για την κατάσταση.

Ο Νίκος Νυφούδης«Έπεσε ο τζίρος μας σχεδόν κατά 60 τοις εκατό από τη στιγμή που ελήφθησαν τα νέα μέτρα όπως η απαγόρευση μουσικής», αναφέρει στο Cityportal ο Νίκος Νυφούδης, επαγγελματίας εστίασης και μέλος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τους ξέκοψε το ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, με την ευχή να μην αυξηθεί κιόλας.

 

 

 

 

Τα πέντε μέτρα που ζητούν οι επαγγελματίες για τη στήριξη της εστίασης συνοψίζονται στις εξής προτάσεις:

  • Στήριξη Ενοικίου για Δεκέμβρη – Γενάρη
  • Μείωση ΦΠΑ
  • Ορθολογισμός Εργοδοτικών Εισφορών
  • Στήριξη απώλειας Τζίρου Δεκέμβρη-Γενάρη
  • Επιδότηση απασχόλησης. Κίνητρα για να προσλάβει η εστίαση προσωπικό και να βοηθήσει στην πάταξη της ανεργίας.

Οι σκέψεις της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη εξετάζει ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα συμβάλλει στην ενίσχυση και του κλάδου της εστίασης, υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης στο διάλογο που είχε με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Εκεί άλλωστε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επεσήμανε ότι συγκριτικά, ο χώρος της εστίασης έχασε περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος οι επιχειρήσεις αυτές θα χρειαστούν μεγάλη βοήθεια για να σταθούν στα πόδια τους.

Ο Στράτος ΣιμόπουλοςΑπό την πλευρά του ερωτηθείς για την επάρκεια των μέτρων στήριξης προς τον κλάδο, ο κυβερνητικός βουλευτής Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, δήλωσε στο Cityportal ότι η κυβέρνηση κατανοεί το πρόβλημα και ήδη ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων σε αυτές, καθώς από τον προηγούμενο Νοέμβριο έως τουλάχιστον το τέλος του τρέχοντος Ιανουαρίου, οι επιχειρήσεις της εστίασης, αλλά και της διασκέδασης έχουν υποστεί σημαντική μείωση τζίρου, λόγω των μέτρων covid-19.

Όπως σημείωσε ο κ. Σιμόπουλος, ειδικά η δυνατότητα των αναστολών εργασίας για το 100% των εργαζομένων στα νυκτερινά κέντρα και στα συναφή με μουσική επαγγέλματα κρίνεται σημαντική. Το ίδιο, τόνισε, συμβαίνει και με τη δυνατότητα για αναστολή του 25% των εργαζομένων στην εστίαση, όπου εκεί λόγω της παύσης λειτουργίας στις 12 το βράδυ, αλλά και γενικά της έξαρσης της μετάλλαξης Ο, παρατηρούνται προβλήματα.
«Να σημειώσω ότι οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα αμείβονται με αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται αναλογικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν είναι έτοιμη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης.
Μια ακόμη απόδειξη των παραπάνω αποτελεί και η γενναία επιδότηση Ιανουαρίου της αύξησης του ενεργειακού κόστους για όλες τις επιχειρήσεις», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ Σ. Σιμόπουλος.

Κριτική από ΚΙΝΑΛ

Ο κ. ΑρβανιτίδηςΩστόσο, κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Β΄ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανιτίδης, αναφέροντας ότι είναι μεγάλο το πλήγμα που έχουν δεχθεί ο κλάδος της εστίασης αλλά και γενικότερα οι δραστηριότητες του πολιτισμού και των θεαμάτων. Όπως ανέφερε για το θέμα στο Cityportal ο κ. Αρβανιτίδης, «η Κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε πενιχρά μέτρα για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες της εστίασης, μετά τους περιορισμούς που επέβαλε πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν για τους επαγγελματίες που βιώνουν πτώση τζίρου λόγω της υγειονομικής κατάστασης. Στον αντίποδα, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείναμε μέτρα για την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των ανθρώπων της εστίασης όπως: την επιδότηση ενοικίου τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, την εκ νέου υπαγωγή των επιχειρήσεων που πλήττονται στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, με αναθεώρηση του πλαφόν ενίσχυσης, την αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων για 3 μήνες, την μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής και τη δυνατότητα για επιδότηση εργασίας τον Ιανουάριο στο 20% των εργαζόμενων των επιχειρήσεων που σημειώνουν πτώση τζίρου πάνω από 20%. Σε σχέση με τις τροποποιήσεις των περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει σίγουρα να υπάρξει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τους μέχρι τώρα καθώς και τεκμηριωμένες επιστημονικές εισηγήσεις για τις όποιες αλλαγές».

Διαβάστε επίσης

Επιτροπίδης: Καμία μέριμνα για τον επαγγελματία εστίασης

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως