Μετά από ένα εξάμηνο, όπου στην καλύτερη περίπτωση μπορούσαν να λειτουργήσουν με delivery και take away, οι επιχειρήσεις εστίασης ετοιμάζονται να σηκώσουν ρολά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει η εστίαση χωρίς μουσική – Με ποια μέτρα θα λειτουργήσουν τα καταστήματα
Το «μούδιασμα» είναι εμφανές μιλώντας με επαγγελματίες του κλάδου, καθώς δεν θα ήταν ρεαλιστικό να κάνει κανείς λόγο για επανεκκίνηση χωρίς προβλήματα και πιθανές απώλειες. Ένα μικρό πλεονέκτημα έχουν οι επιχειρήσεις που δούλεψαν τις προηγούμενες ημέρες για τις γιορτές του Πάσχα, καθώς λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις τα delivery και οι παραγγελίες πήραν «φωτιά». Ωστόσο, αυτό ήταν μόνο ένα μικρό «ζέσταμα» των μηχανών.
Αν και αποσύρθηκαν από το τραπέζι οι αρχικοί περιορισμοί στην επανεκκίνηση βάσει ΚΑΔ- με εξαίρεση τις επιχειρήσεις δεξιώσεων και τα κέντρα διασκέδασης- η απαγόρευση λειτουργίας σε εσωτερικούς χώρους προβληματίζει χιλιάδες επαγγελματίες που είτε δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο λειτουργίας είτε αυτός είναι μικρός άρα καθιστά ασύμφορη την πλήρη επαναλειτουργία.
Υπολογίζεται ότι από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου, ένα 20%- δηλαδή περίπου 16.000 επιχειρήσεις- δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο άρα αυτομάτως δεν μπορούν να σηκώσουν ρολά, ενώ στα πρώτα 24ωρα επανεκκίνησης της εστίασης, θα φανεί πόσοι από τους υπόλοιπους αντέχουν τους περιορισμούς ατόμων και τις αποστάσεις ανά τραπέζι, σε συνάρτηση με τη επιφάνεια εξωτερικών ή κοινόχρηστων χώρων που διαθέτουν.
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε