Από το προσφυγοχώρι Φανός του νομού Κιλκίς, στη οδό Αγίου Μηνά 8 της Θεσσαλονίκης, ένα εστιατόριο με άρωμα Πόλης και Σμύρνης στα πιάτα και στο χώρο του, ξεχωρίζει από άλλα του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Στην όμορφη στοά Φόρογλου, σε έναν χώρο με ύφος αρχοντικό και διακόσμηση που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, με παλαιακού τύπου τραπεζοκαθίσματα και πορσελάνινα σερβίτσια, δύο γυναίκες, η εγγονή και η δισέγγονη της αρχικής κατόχου, Ευτυχίας, μας περιμένουν καθημερινά με τις συνταγές της γιαγιάς και προγιαγιάς τους, αντίστοιχα, σε μία μοντέρνα εκδοχή, για γεύματα όλες τις ώρες της ημέρας.
Από brunch ελληνικών γεύσεων, μέχρι τη σπεσιαλιτέ τους, τα μοσχαρίσια μάγουλα «της γιαγιάς» στη γάστρα κι άλλα μαγειρευτά φαγητά, αλλά και γλυκά, που σε συνδυασμό σου προσφέρουν μία πλήρη γευστική εμπειρία.
Στο «Φανό», θα ξεκινήσεις από τις πίτες. Μία μεγάλη γκάμα από δικές τους, χειροποίητες πίτες με πολλές παραλλαγές, βγαίνουν ως ορεκτικά στο τραπέζι σου κι ακολουθούν πιστά την παράδοση της γιαγιάς Ευτυχίας στη γαστριμαργική παράδοση της Σμύρνης.
Θα βρεις, εκτός άλλων, νόστιμη κολοκυθόπιτα, όπως ακριβώς την έφτιαχνε η ίδια η Ευτυχία, που πριν 40 με 50 χρόνια είχε ανοίξει στην Αγίου Μηνά, ακριβώς απέναντι από το σημερινό εστιατόριο, το δικό της «μπουφέ», τρατάροντας στον κόσμο τις συνταγές της με επιρροές Ανατολής.
Τα χνάρια της ακολούθησαν η Chef εγγονή της και η δισέγγονή της, που σήμερα έχουν βάλει τις δικές τους πινελιές στο μενού, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής και τις δικές τους ιδέες, για… μεταποιημένες συνταγές ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, λίγο πιο δημιουργικής, με επιρροές από τη Σμύρνη.
Κεφτεδάκια της γιαγιάς, γιαουρτλού και καρυκεύματα
Το μενού αλλάζει διαρκώς και νέα πιάτα προστίθενται στον κατάλογο των γεύσεων. Βασικά παραμένουν τα κεφτεδάκια της γιαγιάς Ευτυχίας, η γιαουρτλού και οι γκιουζλεμέδες, πιάτα αρχοντικά, που συγκινούν κάθε ουρανίσκο με την ανατολίτικη χροιά τους.
Ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ θα βρεις επίσης δροσερές σαλάτες όπως ο ντάκος, κολοκυθοκεφτέδες, τομάτες γεμιστές με τυρί τσαλαφούτι, αλλά και τα εξαιρετικά πολίτικα «μποχτσαδάκια», μοσχαράκι κοκκινιστό, τυλιγμένο με τσακώνικη μελιτζάνα στο φούρνο, με γιαουρτοσαλάτα με δυόσμο και κόλιανδρο, πιάτο που το 2017, είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο κοινού στη διοργάνωση «Food vs Food» του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Μη παραλείψεις το αρνάκι φρικασέ, επίσης βραβευμένο πιάτο του εστιατορίου, που έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην Έκθεση Τροφίμων και Ποτών της Θεσσαλονίκης, τη «Detrop» του 2018.
Πολλές είναι και οι επιλογές σε vegetarian και vegan πιάτα, όπως οι ρεβιδοκεφτέδες με τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, τα ρεβίθια με βλίτα και dressing ταχινιού και οι λεμονάτες αγκινάρες με πράσινη φάβα.
Όλα τα παραπάνω, τα συνοδεύεις με προτάσεις από την ευρεία λίστα κρασιών του εστιατορίου.
Brunch με ρίζες στην παράδοση
Προσεχώς, στο «Φανό» θα μπορείς να απολαύσεις μία σειρά προτάσεων για πρωινό στις οποίες, εκτός από τις πατροπαράδοτες πίτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, θα περιλαμβάνονται οι αβγόφετες των παιδικών μας χρόνων, ομελέτα φούρνου και pancakes κι άλλες συνταγές τοπικές και παραδοσιακά γλυκά, όπως το Şekerpare (σεκέρ παρέ), αφράτο σιροπιαστό μπισκότο με σιμιγδάλι, αγαπημένο ανατολίτικο κέρασμα ή το κιουνεφέ, που θα σου δίνουν τη δυνατότητα να έχεις ένα brunch… αλλιώς, με άρωμα Ελλάδας και Σμύρνης μαζί. Δοκίμασέ τες μαζί με τον ελληνικό σου καφέ και τα κεράσματά του, με σπιτική λεμονάδα και καστανή ζάχαρη και κάρδαμο, με βυσσινάδα χειροποίητη.
Προτάσεις που σε μαγεύουν, όπως και η μαγειρική παράδοση της γιαγιάς Ευτυχίας, που μεταλαμπαδεύτηκε στα ικανά κι έμπειρα χέρια των σημερινών ιδιοκτητριών.
Tip 1: Το εστιατόριο «Φανός», δεν είναι αποκλειστικότητα μόνο της Θεσσαλονίκης, Το πρώτο εστιατόριο άνοιξε στο ομώνυμο χωριό του Νομού Κιλκίς, τόπο καταγωγής των ιδιοκτητριών κι εξακολουθεί να λειτουργεί και σήμερα. Ρώτα τες, για να σε κατατοπίσουν σχετικά. Αξίζει σίγουρα, μίας επίσκεψης.
Tip 2: Εμπιστευθείτε τα έμπειρα χέρια των μαγειρισσών του εστιατορίου «Φανός» και για το γιορτινό σας τραπέζι. Θα σας φτιάξουν το μενού, με μεγάλη χαρά.
Διεύθυνση: Αγίου Μηνά 8, Κέντρο
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2313 045543
Facebook
Instagram
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη – Κυριακή 09.00 – 19.00
Παρασκευή – Σάββατο 09.00 – 01.00 Δευτέρα κλειστά
Διαβάστε επίσης: Το Ουζερί «Λόλα» της οδού Αγαπηνού: Λαχταριστοί μεζέδες κι εκλεκτά αποστάγματα
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε