Ετοιμο το μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου: Εχει μήκος 56 χιλιόμετρα και περνάει κάτω από τις Αλπεις

Ετοιμο το μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου: Εχει μήκος 56 χιλιόμετρα και περνάει κάτω από τις Αλπεις

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της μεγαλύτερης και βαθύτερης σήραγγας στον κόσμο που θα ανοίξει επίσημα για το κοινό την 1η Ιουνίου 2016 και μειώνει την απόσταση Ζυρίχη – Μιλάνο σε μόλις 2 ώρες και 50 λεπτά.
 
Με μήκος 56 χιλιόμετρα, η σήραγγα Gotthard Base ξεπερνάει ακόμα και τη σήραγγα Σεικάν της Ιαπωνίας, η οποία συνδέει το κύριο νησί Χονσού με το βόρειο νησί Χοκάιντο.
 
Το φιλόδοξο σχέδιο, χρηματοδοτήθηκε από την Ελβετία με κόστος περίπου 10,3 δισ δολάρια, πριν από 20 χρόνια, το 1996.
 
Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι είχαν συνταχθεί για να ανασκάψουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια φορτία χώμα, φτάνοντας 2,5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.
 
Λόγω της οροσειράς των Άλπεων, η σύνδεση μεγάλων πόλεων, όπως το Μιλάνο και η Ζυρίχη δεν ήταν εύκολο επίτευγμα, αλλά χάρη στη σήραγγα που είναι σχεδόν εντελώς επίπεδη σε όλο το μήκος της, τα τρένα θα είναι σύντομα σε θέση να ταξιδέψουν με πάνω από 250 χλμ/ώρα.
 
Για την εκσκαφή χρησιμοποιήθηκαν τεράστια μηχανήματα ολομέτωπης κοπής, κόβοντας σχεδόν 30 μέτρα βράχου κάθε μέρα. Ηταν μια επικίνδυνη διαδικασία, και οκτώ εργάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως